Slovenský pár precestoval celý svet: Najintenzívnejšie zážitky majú z Antarktídy a Severnej Kórey

2020-04-23 11:00:00 |   |    | 

Mladí Slováci Baška a David strávili rok na cestách. Päť mesiacov spoznávali Áziu, po krátkej prestávke na Slovensku sa vydali do Južnej Ameriky a svoje dobrodružstvo zavŕšili v Antarktíde. Spolu prešli 23 krajín sveta, tieto dve na nich zapôsobili najviac.



 

Severná Kórea: Krajina, kam sa už nikdy nechcú vrátiť

Návšteva Severnej Kórey je veľmi zaujímavá, no zároveň mimoriadne smutná. Spomienka na chudobných ľudí a intenzívnu propagandu patrí u Bašky a Davida k tým horším. Krajinu navštívili prostredníctvom miestnej agentúry, ktorej dvaja zamestnanci Slovákov sprevádzali po celú dobu od príchodu na železničnú stanicu v Pchjongjangu.

Keď sme šli vlakom, videli sme dediny a domy a ľudí, ako hľadali ešte posledné zrnká ryže, lebo sme prichádzali v období, keď nastávala jeseň. Vojaci strážili, aby ľudia nekradli kukuricu, keď sa sušila, aj rozsypané zrná z áut, ktoré ju zvážali,“ spomína Baška, podľa ktorej je krajina takmer bez lesov, ľudia jazdia na bicykli a všetci majú hnedé oblečenie, ktoré pripomína pracovný odev.

V Pchjongjangu to však vyzerá inak a monumentmi, mauzóleami a obrovskými sochami pripomína reklamu na Severnú Kóreu. Je to však mesto duchov. „Nebol tam žiaden život. Prázdne ulice, prázdne cesty... Ruch je tam len ráno, keď idú všetci do práce, každý deň v týždni.“ Severokórejčania pracujú aj v sobotu a v nedeľu zveľaďujú mesto - sadia stromčeky pred mauzóleami, zametajú ulice... Táto práca je oficiálne dobrovoľná, no keďže prináša „zvýhodnenie v očiach štátu“, chodia všetci.

Propaganda je nesmierne silná. V televízii spievajú piesne o veľkosti otca národa, ku ktorým sa pridávajú aj sprievodcovia. „Pre nich je ako boh, ako ich otec. Keby mohla, tak by dala svoje deti do sirotinca, lebo tam je o nich lepšie postarané, ako sa postará ona,“ hovoria cestovatelia o ich sprievodkyni, u ktorej sa podľa nich striedali normálne prejavy s až fanatickými názormi v dôsledku propagandy. Vláda strachu je očividná.

Už na začiatku návštevy sa Slovákov spýtali, či poznajú prípad Američana Otta Warmbiera. Mladý študent v pchjongjanskom hoteli ukradol propagandistický plagát a po 17 mesiacoch väzenia a nútených prác bol s ťažko poškodeným mozgom prepustený a prevezený do USA, kde po pár dňoch zomrel. „Bol potrestaný za to, že chcel zneuctiť našu krajinu a takto dopadnú všetci, ktorí ju chcú hanobiť,“ smiali sa podľa Bašky a Davida kórejskí sprievodcovia zo smrti mladíka.

Nenávisť voči Američanom je v krajine veľmi intenzívna a očividná - USA môžu za všetko zlé a Južná Kórea je len bábkou v ich rukách. V ich krajine má všetko svoje dôvody - bytovky sú po západe slnka zhasnuté, lebo sú ekologickí a snažia sa šetriť. Ľudia sú vychudnutí, lebo jedia ženšen. Číňania si kupujú ich ženy, lebo sú krásne.

Čo nás úplne šokovalo, keď sme sedeli prvý deň na pive, tak nám začali rozprávať o svojom jadrovom programe a pýtali sa nás, či je podľa nás správne, mať jadrové zbrane. Oni sa prezentovali tak, že je to nutnosť, lebo sa musia chrániť. Keď raz povstanú a budú bojovať, tak to bude do posledného človeka. Popritom však boli veľmi milí,“ pripomína paradoxy Severnej Kórey Baška.

Je mi ľúto, že žijú v takej izolácii a nemajú kontakt s realitou. Ten systém je tak nastavený, ale sú to ľudia ako my,“ uzatvára.

 

Antarktída: Jeden z najväčších zážitkov v živote

Oveľa pozitívnejšie dojmy získala dvojica cestovateľov v mnohých iných krajinách a vybrať tú najlepšiu sa v podstate nedá. Ako však Baška s Davidom vravia, návšteva Antarktídy patrí k najlepším zážitkom v ich živote. Rozhodnutie navštíviť ju sa však rodilo ťažko, najmä preto, že výlet sem je finančne veľmi náročný.

Vraveli sme si, že keď už budeme v Ushuaii, zájdeme aj na biely kontinent. Ak si však zakúpite plavbu s predstihom, zaplatíte pri lacnejších lodiach až okolo 18 000 dolárov, a to sme si nemohli dovoliť,“ hovoria cestovatelia, ktorí sa rozhodli, že priamo z Ohňovej zeme budú hľadať nejaký vhodný last minute, a to odporúčajú aj ostatným. Oslovili viaceré agentúry a napokon si vybrali ponuku, ktorá ich zaujala najviac.

Celý výlet nakoniec trval 11 dní, z toho päť dní sme boli priamo na Antarktíde, a zaplatili sme 6000 dolárov za osobu v dvojposteľovej kajute all inclusive. Nebolo to málo, ale tie zážitky stáli za každý cent,“ hovoria svorne Baška aj David.

Vďaka tomu, že sa plavili na menšej lodi pre asi 120 pasažierov, mohli sa na pevninu vylodiť každý deň dvakrát, doobeda aj poobede. „Navštívili sme čínsku stanicu aj ostrov s kolóniou tučniakov, kajakovali sme pomedzi ľadovce, všade sme videli hory, sneh... Bolo to veľmi intenzívne.“

Poveternostných podmienok sa vraj báť netreba, Teplota vzduchu v lete klesá maximálne tri stupne pod nulu a ani vzduch nerobí problém. Každý účastník plavby navyše dostal známu teplú červenú bundu a nepremokavé topánky, ktoré sú nevyhnutné.

Na Antarktíde sa rýchlo mení počasie. Z hodiny na hodinu príde dážď, sneh a zase slnko. Nebezpečný je hlavne vietor, no expedičný tím vždy rieši počasie a dokonca komunikuje aj s ďalšími loďami, aby sa na jednom mieste ich pasažieri nestretli,“ pripomína David s tým, že návšteva Antarktídy je už skutočne komerčnou záležitosťou, ktorú môže absolvovať každý, kto nemá hlboko do vrecka. Zážitky z ľadového kontinentu sú k nezaplateniu.

 

Viac o ceste Bašky a Davida sa dozviete v rozhovore už túto nedeľu.

Zážitky z ciest Hippie Panda Couple nájdete na ich facebookovom profile, Instagrame a YouTube.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Hippie Panda Couple
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa