Kúpele Sliač

2010-09-22 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Kúpele Sliač ležia v západnej časti Zvolenskej kotliny v blízkosti Banskej Bystrice a Zvolena nad údolím rieky Hron.



Otvorená poloha kúpeľov, vhodná klíma pri pomerne malej nadmorskej výške a ročný priemer teplôt okolo 8,2 °C zaraďuje Sliač medzi najoptimálnejšie položené kúpele.

Miestne minerálne pramene sa spomínajú už v roku 1244, pričom s liečebnými procedúrami sa začalo v roku 1657. V minulosti patrili medzi najvyhľadávanejšie kúpele Uhorska. Dnešnú podobu má Sliač z tridsiatych rokov 20. storočia.

K rozvoju kúpeľov prispeli v minulosti aj návštevy mnohých významných hostí politického, hospodárskeho a kultúrneho života, napríklad maďarského revolucionára Lajosa Kossutha, českej spisovateľky Boženy Němcovej, československého prezidenta T. G. Masaryka, predstaviteľa sovietskej moci N. Chruščova a ďalších.

Vyvierajú tu minerálne pramene síranovo-hydrouhličitanovej, vápenato-horečnatej, uhličitej hypotonickej vody, so zvýšeným obsahom kyseliny kremičitej.

Sliač je dnes vysoko odborným kúpeľným liečebným miestom, špecializovaným na liečbu pacientov so srdcovo - cievnymi ochoreniami, civilizačnými chorobami a ľahšími formami pohybových ochorení.

Úspešnosť liečby spomínaných ochorení je vo využívaní najvýdatnejšieho Kúpeľného prameňa, ktorého voda má vysoký obsah kysličníka uhličitého (CO2) a teplotu 33,3 °C.

Pre svoju výhodnú geografickú polohu sú kúpele Sliač výborným východiskovým bodom na návštevu okolitých kúpalísk v lete, ako aj zjazdových a bežeckých tratí v zime. Blízkosť miest s významnou históriou umožňuje návštevu kultúrnych pamiatok vo Zvolene, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Kremnici či sv. Antone.

 

 

 

Kúpele Sliač a.s.
962 31 Sliač
Tel.: 00421/ 45/ 5442 320 -321 -322
E-mail:
sales@spa-sliac.sk
   

Zdroj/autor: Dajama, spasliac, drom


 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Vydavateľstvo Dajama

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa