Navštívili sme vianočné trhy v Budapešti: Takéto dobroty ochutnáte iba v maďarskej metropole

2022-12-18 13:00:00 |   |    | 

Vianočné trhy v Budapešti sa radia medzi tie najkrajšie a najväčšie v Európe. Každoročne ich navštívi vyše 600-tisíc návštevníkov. Poďte sa s nami pozrieť, ako to na nich vyzerá.



 

Trhy až do Nového roka

Trhy nie sú len vianočné, ale tiež novoročné, lebo sa konajú až do 1. januára 2023. Dúfame, že nedržíte diétu a nie ste vegetariáni, lebo tieto trhy sú najmä o výbornom tradičnom maďarskom jedle. Na budapeštianskych vianočných trhoch nenarazíte na gýč, keďže predajcovia sú starostlivo vyberaní, čo zaručuje, že sa tu predávajú iba originálne lokálne výrobky a pochutiny.

 

V centre mesta

Na menšie vianočné trhy so stánkami s vianočnými dobrotami a darčekmi natrafíte takmer po celom meste. Tie najnavštevovanejšie a najväčšie sa konajú na Vörösmartyho námestí (Vörösmarty tér) pred známou kaviarňou a cukrárňou Gerbeaud a na námestí Szent István (Svätého Štefana), pred rovnomennou bazilikou. Každý z nich však láka návštevníkov na inú ponuku.

 

Svetelná show a dobré jedlo

Trhy pred bazilikou sú viac zamerané na ľudovú tvorivosť so stánkami so všakovakými remeselnými výrobkami. Kúpite tu originálne čipky, keramiku, drevené výrobky aj sklo. Nachádzajú sa tu aj na stánky s cukrovinkami, maďarským vínom, barack pálenkou, miestnym bylinným likérom Unicum, údeninami či červenou paprikou.

Samozrejme odtiaľto neodídete ani hladný. Vyskúšať tu môžete klasický maďarský guláš, perkelt, halászlé, jaternice, klobásky či langoše s rôznymi prísadami. Dlhý rad si vystojíte na trdelník. Okrem neho sú v ponuke aj štrúdle, makronky či sladké rožteky. Nechýbajú ani tradičné pečené gaštany. Na pitie si môžete dať varené vínko, punč alebo čaj.

Čo sa týka cien, tak napríklad trdelníky vás vyjdú od 2 000 do 3 000 forintov, čo je približne 5 – 7 eur. Varené víno a punč stoja zhruba 1 200 forintov, čo sú asi 3 eurá. Hlavné jedlá sú v cenových reláciách od 4 do 12 eur. Vo väčšine stánkov sa dá platiť platobnou kartou a tak si nepotrebujete vymeniť ani forinty.

V strede námestia stojí klzisko s rozsvieteným vianočným stromčekom, kde sa môžu vaše ratolesti dosýta vyšantiť. Vianočnú atmosféru dopĺňa živá a reprodukovaná sviatočná hudba. Každý večer na majestátnu fasádu Baziliky Svätého Štefana premietajú hudobno-svetelnú show s vianočným príbehom, ktorá zaujme malých i veľkých návštevníkov.

Trhy pred bazilikou sa konajú od pondelka do štvrtka a v nedeľu v čase od 11:00 do 21:00 hod., v piatok a sobotu od 11:00 do 23:00 hod. Počas vianočných sviatkov budú 24. decembra otvorené do 15:00 hod., 25. a 26. decembra od 11:00 do 20:00 hod., 31. decembra od 11:00 do 22:00 a 1. januára od 11:00 do 18:00 hod.

 

Vyhliadkové koleso

Po zhruba 15-minútovej prechádzke centrom mesta od baziliky cez Alžbetínske námestie (Erzsébet tér) sa dostanete na Vörösmartyho námestie, kde nájdete taktiež širokú ponuku stánkov s jedlom, nápojmi a darčekmi. Cestou miniete obrovské 65 metrov vysoké Budapeštianske oko – ruské koleso, ktoré najmä večer návštevníkom poskytuje úchvatné pohľady na rozsvietené centrum Budapešti.

 

Jedlo, pitie, vláčik a futbal

Všetky stánky majú jednotný dizajn so svetelnou výzdobou a tlmenou vianočnou hudbou. Ochutnáte tu taktiež tradičnú maďarskú kuchyňu. Výber jedál je taký pestrý, že budete mať čo robiť, aby ste sa správne rozhodli.

Najviac idú na odbyt čerstvé langoše, halászlé, zabíjačkové špeciality, mangalicové klobásky, guláš, pečené husie stehná, kuracie krídelká či taká delikatesa, ako je perkelt z kohútích žliaz (kakastöke pörkölt). Ak nenájdete odvahu na jeho ochutnanie a dávate prednosť tradičnejším jedlám, môžete si napríklad nechať odrezať kúsok z pečeného prasiatka s nakladanou zeleninkou a výborným domácim chlebíkom.

Na zohriatie si môžete dopriať varené vínko či čaj, punče rôznych príchutí, alebo barack pálenku či Unicum na pretrávenie. Popíja sa tu aj tradičné maďarské krampampuli, ktoré vás určite zahreje. Tento  voňavý horiaci alkoholický nápoj so sušeným a kandizovaným ovocím, červeným vínom, rumom alebo pálenkou je obľúbený najmä v období adventu a Silvestra. Trhovníci vám ponúknu mnoho variant tohto nápoja aj s bielym vínom či čajom. Teplé nápoje si môžete dať načapovať do špeciálnych vianočných zálohovaných  hrnčekov. Ak ich nevrátite, ostane vám pekný suvenír.

Vörösmartyho námestie je okrem gastro stánkov, ktoré sa nachádzajú v jeho strede, lemované aj desiatkami stánkov s remeselnými výrobami, vianočnými ozdobami a ľudovoumeleckými predmetmi od výmyslu sveta.

Seba aj svojich blízkych môžete potešiť vyšívaným či háčkovaným obrusom, pletenými výrobkami, ručne robenými sviečkami, keramikou alebo koženými výrobkami. Pre deti zas môžete vyberať z množstva drevených hračiek a sladkostí. Najmenší svoju kreativitu môžu predviesť v dielničkách, kde môžu vyrobiť pre svojich rodičov darčeky, napísať Ježiškovi list, alebo sa previezť na vianočnom vláčiku.

A ešte jednu zaujímavosť mali tohtoročné vianočné trhy na Vörösmartyho námestí. A to veľkú obrazovku, kde najmä muži, čakajúci s pohárom punču na svoje nákupov chtivé manželky, sledovali zápasy majstrovstiev sveta vo futbale. Toto sa stalo asi prvý a aj posledný krát, čo sa sviatok futbalu konal v tak neskorom ročnom období v exotickom Katare. A tak prišlo na trhy aj veľa fanúšikov tejto najpopulárnejšej kolektívnej hry na svete.

Trhy na Vörösmarty sa konajú od pondelka do štvrtka a v nedeľu v čase od 11:00 do 21:00 hod., v piatok a sobotu od 11:00 do 22:00 hod. Počas vianočných sviatkov budú 24. decembra otvorené od 11:00 do 14:00 hod, 25. a 26. decembra od 12:00 do 18:00 hod. a 31. decembra od 11:00 do 05:00 hod.

Počas adventných trhov sa oplatí zájsť aj do baziliky či niektorého z ďalších mestských kostolov, kde sa konajú rôzne vianočné koncerty.

 

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa