Najväčšia atrakcia Malty čoskoro minulosťou: Azúrové okno sa rozpadá

2016-10-10 12:00:00 |   |    | 

Skalný útvar Azúrové okno (Tieqa Żerqa) patrí k najväčším atrakciám ostrova Gozo. Najnovšie fotografie zdesených turistov však dokazujú, že na viacerých miestach vznikli trhliny a odborníci predpokladajú, že sa do niekoľkých rokov zrúti. Ako to už býva, nemalú zásluhu na tom majú aj ľudia.



 

Paríž má Eiffelovku, Egypt pyramídy a Malta Azúrové okno. Čoskoro to však tak už byť nemusí. Vápencový oblúk, ktorý vznikol zrútením dvoch podmorských jaskýň, čaká zrejme rovnaký osud ako jeho predchodkyne. Už v roku 2012 odpadla veľká časť ľavej strany útvaru do mora, čo „okno“ ešte zväčšilo. Ďalšie menšie kusy padajú najmä z jeho spodnej strany naďalej. Predpokladá sa, že v priebehu niekoľkých rokov sa skalný útvar úplne zosype.

Na nebezpečný stav upozorňujú aj tabule, ktoré majú návštevníkom zabrániť vstupovať na oblúk. Tí majú akiste tiež svoj podiel viny na momentálnej situácii. Okolité vody veľmi obľubujú plavci či potápači, milovníci adrenalínu navyše napriek zákazu skáču do mora priamo  z oblúka. Len preto, aby sa mohli videom pochváliť na sociálnych sieťach alebo youtube.

________________________________________________________________________________________

Turistický unikát navždy zničený: Čech nakrútil VIDEO nevídanej skazy

________________________________________________________________________________________

Azúrové okno obľubujú aj profesionálni filmári. Pamätať si ho môžete z kultového filmu Súboj titanov aj z Grófa Monte Cristo, z tých novších projektov treba spomenúť Hru o tróny. Tvorcovia tohto seriálového hitu však údajne tiež poškodili časť vzácneho ekosystému a prispeli tak k jeho skaze, ktorá je už zrejme nevyhnutná.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa