Turistický unikát navždy zničený: Čech nakrútil VIDEO nevídanej skazy

2016-09-12 00:00:01 |   |    | 

Celých 18 miliónov rokov odolával vetru, dažďu a snehu. Ľudskej hlúposti však vzdorovať nedokázal. Skalný útvar „Thorova päsť“ patril k najatraktívnejším pamiatkam amerického Oregonu, dnes je však už len spomienkou. Navždy ho zničili vandali.



 

Návštevníkom prírodnej rezervácie Cape Kiwanda State Natural Area v štáte Oregon sa koncom augusta naskytol smutný pohľad. Jeho symbol – Tichomorská severozápadná skala, známa ako „Kačací zobák“ alebo „Thorova päsť“, sa zosypala. Spočiatku sa všetci domnievali, že podľahla erózii, video náhodného svedka však ukázalo, že za všetkým treba hľadať ľudskú hlúposť.

David Kalas prišiel s kamarátom Michaelom nakrútiť krásy pobrežia, keď zbadal skupinu mladíkov pri Thorovej pästi. Podľa jeho slov sa najskôr na vandaloch v duchu smial: „Myslel som si, že sa im v žiadnom prípade nepodarí skalu skopnúť.“

Trojica však skalný útvar s rozmermi asi dva krát tri metre rozhýbala a ten sa po následnom páde rozsypal na kusy. Na výčitky mladíci odpovedali, že robia celému svetu službu. Jeden z ich priateľov si vraj na skale zlomil nohu a oni chcú zabrániť ďalším zraneniam.

Pravdou je, že za ostatné dva roky zahynulo na neďalekých útesoch až sedem ľudí, preto bola táto časť parku pre verejnosť oficiálne uzavretá. Hovorca parku varoval, že pieskovcové útvary sa môžu kedykoľvek zosypať, napriek tomu však ľudia často preliezali plot a na skaly s obľubou lozili.

Aj preto bola Thorova päsť už dávnejšie v ohrození a spočiatku sa nepredpokladalo ľudské zavinenie. Video českého mladíka však dokazuje, že poslednú ranu mu nemilosrdne uštedrili nerozvážni vandali, po ktorých teraz polícia pátra.  „Láme mi to srdce, lebo mnoho ľudí pri tej skale vyrastalo,“ uzavrel David Kalas (na snímke).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Video: Youtube,
Foto: Oregon Parks and Recreation Department, Flickr / Thomas Shahan
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa