Keď príroda "klame telom": FOTO Sørvágsvatn dostane aj vás

2016-08-19 00:00:00 |   |    | 

Pozrite sa na fotografiu a porozmýšľajte, čo na nej vidíte. Ak hádate, že na obrázku sú útesy v mori, prípadne vidíte vysoko nad hladinou rieku, ste na omyle. Na Faerských ostrovoch sa s nami totiž príroda trochu pohrala.



 

Farebné drevenice s trávnatými strechami, úžasné prírodné scenérie, gejzíry, ale aj sopky či fjordy, to všetko sú Faerské ostrovy. Prírodných krás je tam skutočne neúrekom, no všetky predčí jediná  - jazero Sørvágsvatn.

 

JEDINÉ NA SVETE

Jazero Sørvágsvatn je so svojou rozlohou 3,4 kilometrov štvorcových najväčším na Faerských ostrovoch, za ním nasleduje Fjallavatn. Od ostatných jazier na celom svete ho odlišuje predovšetkým jeho jedinečná poloha. Nachádza sa na ostrove Vágar, ktorý obklopujú strmé útesy s výškou 252 – 376 metrov. Tie však smerom do vnútrozemia rýchlo klesajú a hoci to tak z väčšiny pohľadov nevyzerá, jazero sa nachádza vo výške len asi 40 metrov nad morom. Na dĺžku Sørvágsvatn meria 6 kilometrov a na jednom konci siaha jeho voda až po okraj útesu a vlieva sa do mora. Nenápadný vodopád  Bøsdalafossur dokazuje, že jazero sa nachádza naozaj nižšie, ako sa väčšinou zdá.

 

KOCÚRKOVO NA FAERSKÝ SPÔSOB

Ani s názvom jazera to nie je úplne jednoznačné a domáci dodnes vedú spory o to, aký by vlastne mal byť. Obyvatelia dedinky Sørvágur sú hrdí na to, že väčšina verejnosti používa názov Sørvágsvatn (doslova „Jazero pri Sørvágure“). Miestni z obcí Miðvágur a Sandavágur však vodnú plochu nazývajú Leitisvatn, teda „Jazero pri Leiti“, čo je oblasť okolo východného konca jazera. Spor komplikuje aj fakt, že Miðvágur sa nachádza bližšie pri jazere, no Sørvágur bol osídlený skôr. Kým jeho rozuzlenie je stále v nedohľadne, nezávislí obyvatelia miesto radšej volajú jednoducho Vatnið, teda „jazero“.

 

ZELENÁ KRAJINA S DIVOKOU PRÍRODOU

Faerské ostrovy sa nachádzajú na severe Atlantického oceánu medzi Škótskom a Islandom. Ide o autonómny región s vlastnou vlajkou a parlamentom, patriaci pod Dánske kráľovstvo. Ostrovy medzi sebou sú poprepájané podmorskými tunelmi, kanálmi, ale aj mostmi či trajektami. Hlavným mestom 48-tisícových Faerov  je Tórshavn. Ak sa sem vyberiete, nezabudnite si zameniť eurá na dánske koruny.

 

NA VLASTNÉ OČI

Najjednoduchším a najlacnejším spôsobom, ako sa dostať na Faerské ostrovy, je priletieť do Vágaru z Londýna. Letisko je vzdialené od jazera Sørvágsvatn len 1 kilometer, a tak ušetríte náklady spojené s presunom k tomuto prírodnému fenoménu. Spiatočná letenka  z Londýna vás vyjde v akcii okolo 300 eur a let trvá 4 hodiny. Na túru okolo jazera si vyhraďte aspoň 3,5 hodiny, ak berieme do úvahy prestávky na vychutnanie si úžasných výhľadov a zároveň nerovný povrch tundry. Vyzbrojte sa kvalitnou trekovou a hlavne nepremokavou obuvou. A dovtedy sa pokochajte aspoň pohľadom na video.

 

Autor: Zuzana Fialová, AKO

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa