KATASTROFY Kalifornia pod vodou

2010-01-22 08:45:00 |   |    | 

KALIFORNIA/ video - Prudké dažde a silný vietor sužujú americkú Kaliforniu už štvrtý deň. Nepriaznivé počasie spôsobilo obrovské záplavy a zosuvy pôdy, pred ktorými vo štvrtok varovali miestne úrady



Ohrozené sú najmä oblasti zničené minuloročnými lesnými požiarmi.

Pred búrkou a extrémnymi bleskami evakuovali včera v hornatom okolí Los Angeles vyše 800 domov. Dážď a vietor spôsobili chaos v doprave a výpadok elektrickej energie pre približne 3000 domácností. Na južné kalifornské pláže udierajú podľa losangeleských požiarnikov masívne vlny a oblasť je pre verejnosť uzavretá.

 

Južnú Kaliforniu postihol silný dážď a tornádo

Okresy Los Angeles, Orange, Riverside a San Diego zachvátil v utorok intenzívny dážď a silný vietor. Mnohé ulice v Los Angeles sú zaplavené, pobrežné móla sú kvôli vysokým vlnám uzavreté a búrky si vyžiadali aj prvú obeť na živote. Nepríjemné počasie by malo pritom pokračovať celý týždeň.

Národný meteorologický úrad vydal v utorok popoludní miestneho času varovanie pred tornádom, keď oblasť okolo 13.00 h. náhle zasiahla silná búrka. Najviac postihnuté boli pobrežné mestá Long Beach, Seal Beach, San Pedro a Huntington Beach.

Po tornáde zostali prevrátené desiatky lodí a áut. Tornádo strhlo niekoľko striech a rozbilo sklené výplne okien. Ako záchranári informovali médiá, veterné počasie si v pondelok vyžiadalo aj prvú ľudskú obeť. Vyvrátený strom zabil 21-ročného muža v jeho dome v okrese Kern.

Miestne úrady už v pondelok v noci zavreli rekreačné móla na pobreží Tichého oceánu. Meteorológovia predpovedajú až 8-metrové nárazové vlny. Už v utorok boli z pobrežných oblastí evakuovaní obyvatelia prvých domov, ktoré do výšky jedného metra zaplavila morská voda.

Intenzívny dážď trápi miestnych obyvateľov od pondelka a búrková oblačnosť by mala zostať v regióne celý týždeň. Juh Kalifornie nie je typickou dažďovou oblasťou, preto každá výraznejšia prehánka vedie k výraznému zvýšeniu nehodovosti a lokálnym záplavám na cestách. Ďalšou komplikáciou je hrozba zosuvov pôd, a to najmä v oblastiach, ktoré v minulom roku postihli požiare.

 

Zdroj/autor: ap,sita,drom

VIDEO Long Beach



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa