CESTOVATEĽKA Víkendové potulky po Bruseli

2010-10-24 10:00:00 |   |    | 

BELGICKO/ video - Hlavné mesto Belgicka a zároveň sídlo Európskej únie má svoju unikátnu atmosféru a turistom ponúka množstvo zaujímavých pamiatok na obdivovanie. Ak sa vyberiete na predĺžený víkend do Bruselu, rozhodne neoľutujete.



Okrem pamiatok, múzeí a návštevy európskeho parlamentu vás očaria malebné uličky pulzujúceho mesta či pravá belgická čokoláda a miestne špeciality.

Brusel je pokojné i energické hlavné mesto, jeho aglomerácia má až jeden milión obyvateľov. Centrum Bruselu má však malebné úzke uličky s čokoládovňami alebo kaviarňami, ktoré vytvárajú špeciálnu pohodovú atmosféru.

Ak sa vyberiete na prehliadku krás tohto mesta, môžete obdivovať hlavné námestie lemované suvenírovými obchodíkmi alebo reštauráciami, v lete ponúka námestie oddych na terasách podnikov či lavičkách. Ročne privíta množstvo turistov z celého sveta a hovorí sa, že patrí k najkrajším námestiam Európy.

Pokochať sa môžete na gotickej radnici alebo Kráľovskom paláci, ktorý vám poodhalí svoje krásy vstupného námestia so strážiacimi vojakmi. Veľmi známou turistickou atrakciou v uličkách Bruselu je cikajúci chlapec. Originálna socha nazývaná Manneken Pis je dielom Duquesnoya z roku 1619, jej nová verzia vznikla v 19. storočí.

Jednou z najznámejších stavieb Bruselu je rozhodne Atomium, stavba pripomínajúca štruktúru atómu železa. Vznikla pri príležitosti výstavy EXPO v roku 1958 a patrí medzi vyhľadávané turistické ciele.

Aj múzeum zmenšených stavieb sveta Mini Európa, kde sa môžete prejsť medzi tristo modelmi európskych pamiatok, napríklad šikmou vežou v Pise, Eiffelovou vežou v Paríži alebo gréckou Akropolou, a pri pamiatkach sa vyfotografovať, je nezabudnuteľný zážitok.

Pri návšteve Bruselu by ste nemali vynechať aj zástavku pri triumfálnom oblúku, ktorý pripomína vznik belgického štátu. Čím je však Brusel najznámejší, je Európska únia. Sídlo európskeho parlamentu a neoficiálne hlavné mesto Európy je plné politikov z rôznych kútov starého kontinentu, pozrieť si monumentálnu budovu Európskeho parlamentu  je v tomto meste doslova povinnosťou. Miestni obyvatelia ju nazývajú aj krabica syru.

Ak chcete miesto pamiatok uprednostniť nakupovanie, vyberte sa do Pasáže svätého Huberta, na blší trh alebo trh starožitností, kde môžete objaviť skutočné skvosty. A na záver si doprajte posedenie pri miestnych špecialitách, akými sú kuracie mäso so zeleninou, hovädzí guláš na pive či rybie špeciality.

A skvelou bodkou vášho výletu bude belgická čokoláda alebo pralinky s rôznymi príchuťami a v zaujímavých tvaroch....

 

Zdroj/autor: feminity, drom

VIDEO Brusel



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa