RADÍME: Sedem základných pravidiel pre cestovanie autom

2016-06-28 08:00:00 |   |    | 

Pokiaľ chcete v lete vyraziť na dobrodružný roadtrip a plánujete si harmonogram, nezabudnite na pár detailov, vďaka ktorým bude váš výlet bezpečnejší, pohodlnejší a zábavnejší. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu predísť ťažkostiam na ceste a tiež ušetriť pár eur.



 

1. Pred cestou si skontrolujte stav auta

Keď sa vyberiete na dlhšiu cestu, najdôležitejšie je, aby ste sa mohli spoľahnúť na svoje auto a jeho technický stav.  Vezmite svojho miláčika do servisu týždeň pred odjazdom a nechajte mu urobiť kompletnú revíziu. Dbajte na to, aby ho mechanik skontroloval poriadne a auto bolo skutočne pripravené na dlhú cestu. Nezabudnite, ak sa chytáte do južných krajín, kde sú horúčavy, mali by ste mať pneumatiky trochu podhustené, aby v teple nepraskli. Určite nezabudnite najmä na zelenú kartu, havarijné a cestovné poistenie do zahraničia.

 

2. Plánovať cestu sa oplatí

Potom, ako si stanovíte cieľ svojej cesty, nájdite si tú najvýhodnejšiu trasu. Existujú aplikácie ako Google Maps a Waze, ktoré plánovanie ciest uľahčia. Okrem toho ponúkajú ďalšie možnosti, napríklad si môžete vybrať, či chcete ísť po diaľnici alebo rýchlostnej ceste, ktoré sú malebnejšie a vďaka nim lepšie nasajete miestnu atmosféru. Prípadne si môžete stiahnuť detailný itinerár cesty krok za krokom vrátane predpokladanej doby trvania. Určite oceníte i aktuálne informácie o doprave, aby ste sa nedostali do kolóny.

 

3. Spočítajte si ďalšie náklady na cestu – napríklad mýto

Rozhodne sa vyplatí vopred spočítať a odložiť si peniaze na odhadované náklady na pohonné látky a diaľničné známky. Pomôcť vám môže napríklad aplikácia ViaMichelin. Dobré je urobiť si tiež zoznam predpokladaných výdavkov a rozhodnúť sa vopred, či sa vám oplatí vybrať si peniaze v hotovosti doma, alebo si vyberiete v zahraničí. Niektoré banky majú výber v zahraničí zadarmo a kurz máte zaistený bankou, takže sa nemusíte báť nepoctivých zmenární. Určite si ale zoberte nejakú zálohu hotovosti pre prípad núdze. Pokiaľ máte v aute prázdne sedadlá, rozhodne vám odporúčame zdieľať cestu s ďalšími ľuďmi, ktorí plánujú vyraziť rovnakou trasou ako vy. Hovorí sa tomu spolujazda a ide o cestovateľský fenomén. Spoločne sa delíte o náklady a ušetríte na  tom všetci až 75 percent nákladov. Cez mobilné aplikácie, ako je napríklad BlaBlaCar, môžete jednoducho nájsť vhodných spolucestujúcich.

 

4. Hlavne sa zabavte!

Nezáleží na tom, či budete cestovať sami, s partnerom, rodinou alebo priateľmi. Pripravte si hudbu, ktorá sa vám páči, aby ste na ceste nezaspali alebo pre prípad, kedy sa nie je o čom v aute rozprávať. Na Spotify nájdete svojich obľúbených umelcov a môžete si vytvoriť vlastný zoznam skladieb. S verziou Premium si môžete vychutnať hudbu aj bez pripojenia na internet. Pokiaľ cestujete s deťmi, alebo len chcete byť viac interaktívni, môžete vymyslieť rôzne hry. Napríklad ak ide o spev zahrajte sa „hádaj, kto som“, alebo klaďte otázky, už cestou si môžete užiť kopu spoločnej zábavy za predpokladu, že vás nebude rozptyľovať od riadenia.

 

5. Zoberte si na cestu olovrant, vodu a lekárničku

Ešte v noci pred odjazdom si pripravte nejaké ľahké občerstvenie, ako je ovocie, tyčinky alebo sendviče, i to vám pomôže vyhnúť sa zbytočným nákladom. Nezabudnite na termosku s kávou a dostatok vody. Nakoniec radíme pribaliť aj lekárničku a rolku toaletného papiera. To sa vždy hodí.

 

6. Zdieľajte detaily cesty a plány so spolucestujúcimi

Pokiaľ budete cestovať v sprievode, je dôležité, aby všetci členovia tímu vedeli detaily času a miesta odjazdu. Spoločne rozoberte jednotlivé úlohy z tohto zoznamu, aby sa zapojil každý – niekto môže pripraviť občerstvenie, iný bude zodpovedný za playlist. Ak cestujete s priateľmi, je taktiež dobré sa dopredu podeliť o odhadované náklady na cestu, aby potom neboli prekvapení. Už prípravy v sebe majú kúzlo nadchádzajúceho výletu, tak sa tešte a plánujte spoločne.

 

7. Choďte opatrne a dodržujte diaľničné predpisy

Nezabudnite sa dobre vyspať noc pred cestou, aby ste nešoférovali unavení. Dbajte na to, aby všetci spolucestujúci boli v aute pripútaní. Na cestách dodržujte povolenú rýchlosť a dávajte pozor na značky. Komplikácie s políciou by dokázali celý výlet poriadne pokaziť. Pokiaľ si počas cesty potrebujete poriadne natiahnuť nohy, zastavte na bezpečnom a osvetlenom mieste a pokračujte až vtedy, ak už budete pripravení.

 

Nezostáva nič iné, len vám zaželať šťastnú cestu a pohodový návrat domov. Užite si leto.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa