Skryté poplatky na plavbách a ako sa im vyhnúť: 8 rád, ktoré potešia vašu peňaženku

2018-03-22 00:00:00 |   |    | 

Podobne ako pri mnohých klasických zájazdoch, ani pri plavbách na obrovských výletných lodiach často nie je čiastka zaplatená za pobyt na lodi konečná. My však pre vás máme rady, ktoré vašu peňaženku rozhodne potešia.



 

V priebehu vašej plavby nastanú s veľkou pravdepodobnosťou situácie, počas ktorých budete musieť vynaložiť ešte nejakú tú menšiu čiastku navyše – s tým sa musí počítať. Pozrite sa s nami na 8 príkladov, kedy sa to môže stať. Mimochodom, bola by škoda nechať si ujsť skvelé zážitky len preto, že si za ne musíte priplatiť. Predsa keď už sa raz plavíte, tak so všetkým, čo by ste pri tom chceli mať!

 

1. Výlety na pobrežie

Pokiaľ nechcete preskúmať prístav a jeho okolie na vlastnú päsť, priplatíte si za sprievodcovské služby – ceny sa pohybujú od 20 eur (za kratšie vychádzky s odporúčaním niektorých miest) až do 240 eur. V tejto cene je aj celé občerstvenie, vstupy na turistické atrakcie alebo trebárs let balónom a ďalšie. Vždy si pred rezerváciou miesta na prechádzku so sprievodcom všetko dôkladne naštudujte, aby ste neboli nepríjemne prekvapení.

Náš tip: Množstvo informácií o zaujímavých miestach, na ktorých budete kotviť, môžete nájsť na internete. Pripravíte si tak svojho vlastného sprievodcu a nebudete musieť priplácať za exkurziu po meste či jeho okolí.

 

2. Alternatívne stravovanie

Na obrovských výletných lodiach býva mnoho možností stravovania. V hlavnej reštaurácii zaň spravidla neplatíte nič, stravovanie v nej je v cene. Pokiaľ si však budete chcieť pochutnať na nejakej tej špecialite alebo zájsť trebárs do cukrárne, bude vás to niečo stáť. V niektorých alternatívnych reštauráciách dokonca varia kuchári zvučných mien. Jedlo v nich však obvykle stojí od 12 do 40 eur, pri skutočných špecialitách sa môže cena vyšplhať i na vyše 80 eur pre jedného.

Náš tip: Využite hlavnú reštauráciu, kde je jedlo stále k dispozícii a je ho tu niekoľko druhov. Vždy sa tu dobre najete bez toho, že by ste zaplatili niečo navyše. I tu si môžete pochutnať na vynikajúcom dezerte a uspokojiť tak chuť na akékoľvek dobroty.

 

3. Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje nebývajú v cene plavby (ak nepočítame drobné výnimky - napríklad na privítanie). Takisto nejaké peniaze navyše zaplatíte trebárs i za kávové špeciality, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy a ďalšie pokrmy, ktorým sa ťažko odoláva.

Náš tip: Ak dostanete chuť na alkoholické alebo iné nápoje, zájdite si pre ne skôr do samoobsluhy a vychutnajte si ich trebárs na palube pri západe slnka.

 

4. Wellness a skrášľovacie procedúry

Na lodiach nikdy nechýbajú vírivky, bazény, sauny, odpočinkové miestnosti i salóny krásy – od vizážistu a kaderníka až po manikúru a pedikúru. Spomenúť musíme i obľúbené masáže. Počítajte však s tým, že také procedúry nie sú v cene, takže je lepšie stihnúť ich na súši. Za masáž tu napríklad zaplatíte okolo 50 eur, za špeciálne druhy masáže ešte viac.

Náš tip: Na konkrétne služby bývajú časovo obmedzené zľavy. Objavte ich, môžete si tak dopriať niečo navyše a zároveň pri tom príjemne ušetriť. O zľavách sa informujte hneď v prvý deň – na drvivú väčšinu procedúr sa musíte vopred objednať.

 

5. Aktivity na lodi, ktoré nie sú v cene

Množstvo aktivít, do ktorých sa môžete počas plavby zapojiť, je zdarma. Za iné si treba si priplatiť, spravidla za skupinové lekcie, napríklad pilates, jogu alebo spinning bývajú spoplatnené takmer vždy. Okrem cvičenia sa s poplatkom môžete stretnúť trebárs na akcii venovanej degustácii vín, pri exkurzii po priestoroch lodí, kam inak turista nemá možnosť nahliadnuť, ďalší často nutný výdaj je za dohliadanie na deti – kto by nechcel mať chvíľku pre seba?

Náš tip: Aktivít, ktoré môžete na lodi vyskúšať zdarma, je požehnane a uspokojí snáď každého – často ide o kultúrne vystúpenie, najrôznejšie prehliadky, hry, lekcie čohokoľvek zdarma alebo relaxáciu v bazéne.

 

6. Prepitné

Na prepitné nazeráme dvomi spôsobmi – ako na odmenu za milú obsluhu, alebo ako na zbytočné míňanie. Tiež sa hovorí, že je lepšie nedať prepitné vôbec, než dať príliš nízke, ktoré by mohlo uraziť. Faktom je, že hlavne v zahraničí obsluha s prepitným tak nejako automaticky počíta – preto sa často 15 % z celkovej čiastky počíta rovno do konečnej ceny a vy sa nemusíte prepitným zaoberať. V priemere dá jeden človek na lodi za jeden deň i 12 eur ako obslužné.

Náš tip: Obslužné nie je práve to, na čom by sa dalo razantne ušetriť. Môžete sa síce ohradiť v reštaurácii alebo inom podniku, aby prepitné z vášho účtu odčítali, ale príjemnú situáciu tým určite nenastolíte.

 

7. Nakupovanie suvenírov na lodi a v prístave

Suveníry z cesty musíte priviezť, o tom niet pochýb. Či už pre seba, aby ste si kedykoľvek mohli pri pohľade na ne spomenúť na krásne zážitky zo svojej cesty, alebo pre blízkych. I za maličkosť však môžete na palube zaplatiť poriadnu sumu.

Náš tip: Jedným variantom úspory môže byť spísanie cien v rôznych obchodoch a výber toho najlacnejšieho variantu suveníru, ktorý si chcete odviezť domov. Ďalšou možnosťou je nákup suvenírov v prístavoch, v ktorých spustíte kotvy. I tu však budete musieť trochu pátrať, na turistoch totiž miestni obyvatelia zarábajú, čo je prirodzené. Nájdite preto obchodíky, v ktorých budú suveníry oveľa lacnejšie než inde. Skvelé sú v tomto lokálne trhy, kde zoženiete trebárs tradičné ručne zhotovené výrobky.

 

8. Internet

Kto dnes vydrží aspoň jeden deň bez internetu? Či už potrebujete kontrolovať firmu alebo chcete len tak surfovať po sieti, budete si za to musieť priplatiť. WiFi pripojenie na lodi však býva poriadne drahé a často nie príliš výkonné.

Náš tip: Využite pripojenie zdarma k sieti v prístavoch, kde je k dispozícii na mnohých verejných miestach, napríklad v reštauráciách. Keď si vezmete vlastný notebook alebo tablet, nebudete musieť platiť za použitie počítača v internetových kaviarňach.

 

- Eso Travel -

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Eso Travel / Bigstock

Hodnotenie článku:
2.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa