SLOVENSKO 5* Lyžiarske strediská

2009-11-23 13:00:00 |   |    | 

Jasná Chopok sever - Parksnow Donovaly - Parksnow Štrbské pleso - Skipark Ružomberok - Snowparadise Veľká Rača - Vrátna Free Time Zone



 

 

 

 

 

  • Jasná - Chopok sever

Lyžiarske stredisko Jasná sa nachádza presne v strede Slovenska, na severných a južných stranách Chopku - druhého najvyššieho vrchu Nízkych Tatier.

hodnotenie: 5*

obec: Demänovská Dolina
okres: Liptovský Mikuláš
kraj: Žilinský
turistický región: Liptov
pohorie: Nízke Tatry
informačné stredisko: Jasná, Liptovský Mikuláš

Obklopuje ho prekrásna príroda Demänovskej Doliny, ktorá v každom ročnom období tu víta hostí plnou náručou autentickej krásy. V zime v lyžiarskom stredisku Jasná je možné si zalyžovať na najdlhších zjazdovkách na Slovensku a to v strediskách Chopok Sever (Záhradky, Jasná, Otupné) a Chopok Juh (Srdiečko, Kosodrevina).

Lyžiarsky areál Jasná má 28 km zjazdoviek (z toho 11 km je technicky zasnežovaných, 1,5 km umelo osvetlených ), 1 šesťsedačková lanovka, 3 štvorsedačky, 1 dvojsedačka, 1 kabínková lanovka a 16 lyžiarskych vlekov, s celkovou prepravnou kapacitou 20 150 osôb za hodinu.

Pre tých skúsenejších v stredisku Jasná sú ako výzva strmé žľaby Derešov, Ďumbiera a Chopku, kde môžu predviesť svoju odvahu vyznávači skialpinizmu a snowboardingu. V areáli je možné si vychutnať aj zimný paragliding.

V lyžiarskej sezóne 2008/2009 bude zjazdovka Jelení Grúň výlučne vyhradená pre snowboardpark, takže k stretom s okoloidúcimi lyžiarmi by malo dochádzať podstatne menej ako v stredisku Otupné keďže tam bol snowboardpark súčasťou zjazdovky

Nadmorská výška základne zjazdoviek 1 050 m n. m.
Nadmorská výška vrcholu zjazdoviek 1 670 m n. m.
Prevýšenie 620 m
Celková prepravná kapacita 15 325 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek 12
Celková dĺžka zjazdoviek 19,82 km
Dĺžka trás s umelým snehom 11 468 m
Večerné lyžovanie áno
Dĺžka osvetlených trás 770 m

Počet vlekov 11
Počet lanoviek 5
Detský vlek áno

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba

Adrenalínové aktivity
Kitewing, Zorbing, Ľadová veža, Snowrafting, Tarzánia

Ďalšie atrakcie
Jaskyne, Múzeá, galérie, pamiatky, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Múzeum Janka Kráľa, Múzeum Liptovskej dediny, Havránok Aquaparky, kúpaliská, vodné nádrže, Tatralandia, Termálne kúpalisko Bešeňová, Liptovský Ján

Holidayinfo - Chopok sever

Kontakt
JASNÁ Nízke Tatry, a.s.
Otupné 111
032 51 Demänovská dolina
Tel.: 044/559 1888
Fax: 044/559 1511
E-mail:
jasna@jasna.sk www.jasna.sk

 

  • Park snow Donovaly

Lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly sa nachádza na rozhraní Národného parku Nízke Tatry a Veľkej Fatry.

hodnotenie: 5*
obec: Donovaly
okres: Banská Bystrica
kraj: Banskobystrický
turistický región: Donovaly
pohorie: Nízke Tatry
informačné stredisko: Donovaly

Fascinujúca horská panoráma, vynikajúce lyžiarske podmienky, akcie plné adrenalínu, množstvo atrakcií - je toho naozaj veľa. Nachádza sa tu 11 km upravovaných lyžiarskych tratí (z ktorých viac ako polovica je zasnežovaných umelým snehom), lanovky a vleky s celkovou prepravnou kapacitou 12 900 osôb/hod. Nepochybne vzrušujúco zapôsobia večerné lyžovačky pri umelom osvetlení, diskotéky na snehu, preteky psích záprahov, paragliding, lety v tandeme i množstvo ďalších prekvapení.

Nadmorská výška základne zjazdoviek 940 m n. m.
Nadmorská výška vrcholu zjazdoviek 1 361 m n. m.
Prevýšenie 421 m
Celková prepravná kapacita 12 900 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek 17
Celková dĺžka zjazdoviek 11 km
Dĺžka trás s umelým snehom 7 130 m
Večerné lyžovanie áno
Dĺžka osvetlených trás 920 m

Počet vlekov 14
Počet lanoviek 2
Detský vlek áno

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba, lekárska služba

Indoor
sauna, bazén

Outdoor
skiparagliding, psie záprahy, Ľadová plocha na korčuľovanie, neudržiavané trasy pre bežkárov

Novinky na sezónu 2008/2009: bobová dráha s celoročnou prevádzkou, automat na vrátenie záloh na čipové karty, štatistika najazdených kilometrov v stredisku, predpredaj skipasov v sieti Ticketportal a Eventim SK, e-mailový pozdrav s vlastnou fotkou z moderného informátora v centre obce, novootvorené apartmánové domy

Holidayinfo - Donovaly

Kontakt
Správa strediska Park Snow Donovaly
Pod Magurou 801
976 39 Donovaly
Tel.: 048/419 9881-2
Fax: 048/419 9882
E-mail:
info@parksnow.sk info@infodonovaly.sk www.parksnow.sk

 

 

  • Park Snow Štrbské Pleso

Lyžiarske stredisko Štrbské pleso (1376 - 1816 m n. m.) sa radí medzi najvýznamnejšie strediská medzinárodného významu. Štrbské pleso leží na južnej strane Krivánskej rázsochy pri jazere Štrbské pleso na začiatku Mlynickej doliny.

hodnotenie: 5*
obec: Štrbské pleso
okres: Poprad
kraj: Prešovský
turistický región: Vysoké Tatry
pohorie: Vysoké Tatry
informačné stredisko: Štrbské pleso, Tatranská Lomnica, Starý Smokovec

Lyžiarske zjazdové trate využívajú svahy Soliska. V spodnej časti lyžiarskych tratí sa nachádza vedľa areálu pre skoky na lyžiach široký lyžiarsky svah nazývaný Interski. Zjazdové trate lyžiarskeho strediska Štrbské pleso sa počítajú medzi stredne ťažké. Stredisko má mechanické zasnežovanie na ploche 14 ha a dĺžke 3,5 km. Panoráma veľhôr, vynikajúce lyžiarske podmienky s garanciou snehu od novembra do mája, akcie plné adrenalínu, unikátne prírodné javy - jaskyne i vodopády, množstvo atrakcií - je toho naozaj veľa.

Lyžiarsky areál Štrbské pleso sa nachádza v Tatranskom Národnom Parku, v oblasti vyhlásenej UNESCO za "biosférickú rezerváciu". Nachádza sa tu 20 km upravovaných lyžiarskych tratí v strediskách Štrbské Pleso, Starý Smokovec, Tatranská Lomnica a Ždiar (z ktorých viac ako polovica je zasnežovaných umelým snehom). Vybavené sú modernými štvor-, troj- a dvojsedačkovými lanovkami a vlekmi s celkovou prepravnou kapacitou až 20 000 osôb za hodinu. Nepochybne vzrušujúco zapôsobia večerné lyžovačky pri umelom osvetlení, diskotéky na snehu, snow paragliding, lety v tandeme i množstvo ďalších prekvapení.

Nadmorská výška základne zjazdoviek 1 376 m n. m.
Nadmorská výška vrcholu zjazdoviek 1 816 m n. m.
Celková prepravná kapacita 4700 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek 6
Celková dĺžka zjazdoviek 4,97 km
Dĺžka trás zasnežovaných umelým snehom 4 972 m

Pre lyžiarsku sezónu 2008/2009 pripravujú novú zjazdovku Furkota (dĺžka zjazdovky 1 200 + 600 metrov, prevýšenie 320 metrov)

Počet vlekov 4
Počet lanoviek 2
Detský vlek áno
Snowboard park áno
U-rampa/Halfpipe áno

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba, lekárska služba

Outdoor
skiparagliding, psie záprahy, bungee jumping, ski-jöring

Holidayinfo - Štrbské Pleso

Kontakt
Správa strediska Park Snow Vysoké Tatry
059 85 Štrbské Pleso
Vysoké Tatry
Tel.: 052/4492 343
Fax: 052/4492 440
E-mail:
infotatry@parksnow.sk www.parksnow.sk

 

 

  • Skipark Ružomberok/Malinô Brdo

Lyžiarske stredisko Skipark Ružomberok sa rozprestiera na úbočiach Veľkej Fatry nad mestom Ružomberok v nadmorskej výške 545 až 1 209 m. n. m.

hodnotenie: 5*
obec: Ružomberok
okres: Ružomberok
kraj: Žilinský
turistický región: Liptov
pohorie: Veľká Fatra

Lyžiarske stredisko je od centra mesta vzdialené asi 2 km. Vstupnou bránou do strediska je Hrabovo, odkiaľ vedie lanová dráha na Malinô Brdo. Mesto Ružomberok tvorí centrum turisticky atraktívneho regiónu Dolný Liptov.

Lyžiarsky areál Skipark Ružomberok je známy svojou výbornou geografickou polohou, pretože mesto Ružomberok leží na hlavnom cestnom ťahu, pričom je možné využiť aj letiská v Poprade a perspektívne v Žiline. Približne 12 km od mesta sa nachádza moderné termálne kúpalisko Bešeňová, ktoré poskytuje svoje služby počas celého roka, teda aj v zimnom období, čo pre našich návštevníkov predstavuje zaujímavé spestrenie po celodennej lyžovačke.

Nadmorská výška základne zjazdoviek 545 m n. m.
Nadmorská výška vrcholu zjazdoviek 1 209 m n. m.
Celková prepravná kapacita 8130 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek 7
Celková dĺžka zjazdoviek 12 km
Umelé zasnežovanie áno

Počet vlekov 6
Počet lanoviek 1
Detský vlek áno
Počet kabínkových lanoviek 1

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, škola snowboardu, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba

Holidayinfo - Skipark Ružomberok

Kontakt
Ski Park Ružomberok, a. s.
Hrabovská cesta 1679/31
Ružomberok
Tel.: 044/432 2606
Fax: 044/430 3982
E-mail:
marketing@skipark.sk skipark@skipark.sk info@skipark.sk
www.skipark.sk

 

 

  • Snowparadise Veľká Rača

Medzinárodné stredisko cestovného ruchu Snowparadise Oščadnica - Veľká Rača (1 236 m. n. m.) patrí medzi najvýznamnejšie centrá zimnej turistiky na Slovensku.

hodnotenie: 5*
obec: Oščadnica
okres: Čadca
kraj: Žilinský
turistický región: Kysuce
pohorie: Javorníky
informačné stredisko: Oščadnica, Dedovka

Vhodná geografická poloha, dobré dopravné spojenie, ubytovacie a reštauračné zariadenia, možnosti spoločensko-kultúrneho využitia a ďalšie kvalitné služby sú robia z tohto strediska ideálny cieľ zimnej rodinnej dovolenky.

Svoje miesto uprostred krásnej prírody si nájdu všetci nadšenci bieleho športu a turistiky od začiatočníkov až po tých najnáročnejších. V troch lokalitách Dedovka, Marguška a Laliky sú osobné horské dopravné zariadenia, vrátane dvojsedačkovej lanovky s celkovou prepravnou kapacitou 9 700 osôb za hodinu, pravidelne upravované zjazdové trate v dĺžke 14 km a bežecké trate na Stope zdravia v dĺžkach 1, 3, 5 km.

Nadmorská výška základne zjazdoviek 630 m n. m.
Nadmorská výška vrcholu zjazdoviek 1 050 m n. m.
Prevýšenie 420 m
Celková prepravná kapacita 9 700 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek 13
Zjazdovky - ľahké 7 (5 km)
Zjazdovky - ťažké 2 (3 km)
Zjazdovky - stredne ťažké 4 (6 km)
Zjazdovka pre deti áno
Celková dĺžka zjazdoviek 14 km (najdlhšia zjazdovka 3 km)
Dĺžka trás s umelým snehom 14 000 m
Večerné lyžovanie áno
Umelé zasnežovanie áno
Dĺžka osvetlených trás 1 400 m
Počet vlekov 3
Počet lanoviek 3
Detský vlek áno
Počet kabínkových lanoviek 1

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, reštaurácia**, horská služba

Indoor
bowling/kolky, sauna, bazén, kino, masáž
Bowling/Kolky - Čadca 13 km, sauna - Čadca 13 km, v Oščadnici - penzióny Bazén - Čadca 13 km, v Oščadnici - penzióny, kino

Outdoor
neudržiavané trasy pre bežkárov, sánkarská dráha, jazda na koňoch snowboardový park, snowboardová škola, zmenáreň, bezhotovostné platby, horolezecká stena

Atrakcie
Bobová dráha, Lanový park, Detský lanový park, Trampolíny x-jump, detské Štvorkolky,Letný snowboard, Kolobežka
Zjazdy na horskom bicykli

Holidayinfo - Veľká Rača

Kontakt
SCR - Veľká Rača a.s.
Dedovka 40
Oščadnica
Tel.: 041/438 2101(20, 350)
Fax: 041/438 2120
E-mail:
tik@velkaraca.sk scr@velkaraca.sk www.snowparadise.sk www.velkaraca.sk

 

 

  • Vrátna

Lyžiarsky areál Vrátna patrí k najvyhľadávanejším strediskám zimných športov. Leží vo Vrátnej doline v pohorí Malá Fatra asi 25 km od Žiliny a asi 4 km od obce Terchová.

hodnotenie: 5*
obec: Terchová
okres: Žilina
kraj: Žilinský
turistický región: Horné Považie
pohorie: Malá Fatra
informačné stredisko: Terchová, Žilina

V Ski Centre je situovaných 12 lyžiarskych vlekov a dve sedačkové lanovky s celkovou prepravnou kapacitou 9554 osôb za hodinu a dĺžkou 7 825 m. Sú tu výborné podmienky na lyžovanie s garanciou 120 dní pre menej náročných, ako i náročných lyžiarov.

Lyžiarske terény sú v celkovej dĺžke 13,7 km. Sú upravované a časť (80%) z nich je umelo zasnežovaná. Možnosť večerného lyžovania určite uspokojí aj najnáročnejších lyžiarov. Na svoje si prídu nielen milovníci zjazdového lyžovania, skialpinizmu, bežeckého lyžovania, ale aj snowboardisti, vyznávači korčulovania, sánkovania, v lete turistiky, horského bicyklovania. K dispozícii sú lyžiarske školy, požičovne a servisy lyží, množstvo bufetov, penziónov a hotelov.

Nadmorská výška základne zjazdoviek 600 m n. m.
Nadmorská výška vrcholu zjazdoviek 1 709 m n. m.
Prevýšenie 754 m
Celková prepravná kapacita 10 454 osôb/h.
Celkový počet zjazdoviek 17
Zjazdovky - ľahké 6
Zjazdovky – ťažké 2
Zjazdovky - stredne ťažké 9
Celková dĺžka zjazdoviek 10,6 km
Dĺžka trás s umelým snehom 5 650 m
Večerné lyžovanie áno
Umelé zasnežovanie áno
Dĺžka osvetlených trás 1 300 m

Počet vlekov 14
Počet lanoviek 1
Detský vlek áno
Počet kabínkových lanoviek 1

Dĺžka udržiavaných trás pre bežkárov 18 km
Snowboard park áno

V Snowboard Parku sa nachádza boardercrossová trať, v r. 2005 je vybudovaná 20 x 15 m rozľahlá a 7 m vysoká platforma s 15 m dlhým dopadom na, pre väčší a menší skok. Ďalej menší funbox, je osadený bránkový rail a sú vyšejpované platformy pre osadenie ostatných railov. Súčasťou je vlastné technické zasnežovanie a 300 m dlhý vlek.

Vybavenie strediska
lyžiarska škola, lyžiarska škôlka, skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja, pohostinstvo/bufet, reštaurácia*, horská služba

Outdoor
sánkarská dráha a detská sánkarská dráha
snowboardový areál so samostatným vlekom a technickým zasnežovaním

Holidayinfo - Vrátna

Kontakt
Omnitrade a.s.
Starý Dvor
Terchová
Tel.: 041/569 5643, 0903/266 231
Fax: 041/569 5643
E-mail:
infocentrum@vratna.sk www.vratna.sk

 

 

Zdroj/autor: ski.sk, holidayinfo, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa