Najväčšie podzemné jazero Európy: Seegrotte pri Viedni nadchlo aj nacistov

2017-10-18 00:00:01 |   |    | 

Jaskyňa Seegrotte sa nachádza v susedstve hlavného mesta Rakúska. Z Bratislavy sa tam dostanete po približne hodine jazdy autom. Patrí k najobľúbenejším prírodným atrakciám v tomto regióne. Počas minulého roka ju navštívilo 250 000 turistov z celého sveta a teraz sa k nim môžete pridať aj vy.



 

Jaskyňa, ktorá vznikla po nešťastnej náhode

Rakúsko by sme pokojne mohli nazvať krajinou jaskýň. Nájdete ich tam niekoľko tisíc, ale len niektoré z nich sú prístupné pre verejnosť. Jednou z najvyhľadávanejších atrakcií tohto druhu je Seegrotte v Hinterbrühle. Pôvodne bol na tomto mieste podzemný lom, ktorý sa využíval na ťažbu sadrovca. V roku 1912 robili jeden z tradičných odstrelov, ktorý mal sprístupniť ďalšiu oblasť. Ten však nedopadol dobre a celé podzemie bolo zavalené vodou. Podľa historických odhadov mohlo vtedy do jaskyne natiecť približne 20 miliónov litrov vody. Kvôli hrozivej prírodnej katastrofe práce v lome úplne zastavili a Seegrotte zostala niekoľko rokov uzavretá. Práve táto nešťastná udalosť však stojí za vytvorením jednej z najväčších atrakcií v okolí Viedne - obrovského podzemného jazera.

 

S prestávkou funguje od tridsiatych rokov

Na zaplavené podzemie sa úplne zabudlo a až v tridsiatych rokoch minulého storočia sa ho rozhodli opäť preskúmať. Tím zahraničných prieskumníkov prešiel celý lom a prišiel na to, že by ho mohli pokojne sprevádzkovať ako ďalšiu zaujímavú jaskyňu. Práve v tom čase objavili podzemné jazero. Vďaka vyhĺbeným chodbám a časti zachovaných miestností nemali s úpravou až toľko práce a netrvalo dlho, kým v oblasti neprivítali prvých návštevníkov. Jaskyňa Seegrotte odvtedy funguje okrem krátkej prestávky počas 2. svetovej vojny až dodnes a podľa dostupných informácií ju už stihlo navštíviť vyše desať miliónov ľudí. Medzi turistami sa teší veľkej obľube, pretože je jednoducho prístupná a jej podzemné priestory sú veľmi zaujímavé.

 

Podzemná výrobňa lietadiel

Jediná prestávka vo fungovaní jaskyne bola spôsobená nápadom nacistických vodcov. Tí hľadali pokojné priestory, v ktorých by mohli vyrábať bojové lietadlá. Práve jaskyňa im ponúkala dostatok súkromia a ochrany, aby ich projekt nikto nezničil a aby mohli spoľahlivo zásobovať vojakov na fronte. Štátna firma tam vtedy vyrábala aj prvé stíhačky s tryskovým pohonom. V podzemí mali dlhú výrobnú linku, na ktorej pracovalo až 2000 zamestnancov. Po skončení vojny túto skrýšu odhalili, jaskyňu úplne vypratali a opätovne ju sprístupnili pre turistov.

 

Oddychová miestnosť a maštaľ pre kone

Seegrotte je rozdelená do dvoch hlavných častí. Najprv vstúpite na vrchné poschodie, ktoré ponúka hlavnú prehliadkovú trasu. Krátko po príchode do podzemia sa dostávate do pôvodnej starej bane, ktorá tam bola ešte pred prírodnou katastrofou. V tomto bode sa dozviete všetky informácie ohľadom baníctva a ťažby sadrovca. Najteplejšia miestnosť v podzemí má 9 až 12 stupňov. Tá kedysi slúžila baníkom ako oddychový priestor, v ktorom sa stravovali. Dostanete sa do bývalých maštalí, ktoré slúžili na ustajnenie koní. V podzemí nechýba ani malá kaplnka, do ktorej sa chodili kedysi robotníci modliť a môžete si tam pozrieť aj jeden z modelov lietadiel, ktoré sa vyrábali počas 2. svetovej vojny. Zaujímavosťou je tanečná miestnosť, v ktorej každoročne na sviatok baníkov majitelia lomu zostrojili veľkú oslavu.

 

Najväčšie podzemné jazero v Európe

Aj vo vrchnej časti sa nachádza malé Modré jazero, ktoré však nie je veľmi veľké a jeho hĺbka je len tri metre. K hlavnej atrakcii sa dostanete na druhom, nižšom poschodí. Po zaplavení vzniklo v tejto časti najväčšie podzemné jazero v Európe. Jeho plocha sa tiahne na šírke 60 metrov. V najhlbšom bode má až 12 metrov. Tieto vynikajúce vlastnosti ho predurčili na ďalšie využívanie ďalšej prírodnej atrakcie. Do podzemia doniesli malý motorový čln, na ktorom pravidelne počas každej prehliadky prevádzkujú podzemné plavby. V období počas 2. svetovej vojny sa snažili tento priestor neustále vysušovať. Keďže sa do podzemia dostáva voda z troch prameňov, no zároveň nemá žiaden odtok, musí sa z nej pravidelne každú noc odčerpať približne 60 tisíc litrov. V opačnom prípade by bol celý priestor opäť zaplavený.

 

Natáčali sa tam Traja mušketieri

Malebné priestory jaskyne zaujali aj filmárov. Tí sa tam rozhodli točiť niektoré scény filmu o Troch mušketieroch. Do rakúskeho podzemia sa tak dostali herci Charlie Sheen, Chris O`Donnell a Kiefer Sutherland. Po skončení natáčania sa štáb rozhodol darovať Seegrotte niekoľko rekvizít, ktoré mali pripomínať toto výnimočné obdobie. Vďaka tomu si tam môžete pozrieť napríklad nádhernú pozlátenú loď, ktorej predná časť má tvar draka.

 

Otvorená je celoročne

Ako jedna z mála jaskýň je Seegrotte otvorená celoročne. Hlavná sezóna trvá od začiatku apríla do konca októbra. Sprístupnená je každý deň od 9:00 do 17:00. Počas mimosezónneho obdobia je v pracovné dni otvorená od 9:00 do 15:00, v sobotu a nedeľu sa zatvára o pol hodinu neskôr. Jedna prehliadka vrátane plavby trvá približne 45 minút. Preto je posledný vstup naplánovaný vždy trištvrte hodinu pred záverečnou. Vstupné pre dospelých je 11 eur, deti do 14 rokov platia 8 eur. K dispozícii máte skupinové alebo rodinné zľavy.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Seegrotte GmbH
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.6/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa