Sladké a korenisté Turecko

2011-07-24 15:00:00 |   |    | 

Nie je to len o pokrme, povedali by domáci. V Turecku je jedlo rituálom. Jeho konzumácia, ale aj príprava, podávanie a stolovanie. Je to udalosť, pri ktorej sa stretáva rodina aj priatelia a nepotrebujú na to dni sviatočné. Nech budete jesť kdekoľvek, váš stôl bude pripomínať ten kráľovský a jeho cena vás neraz milo prekvapí. Aj takto chutí Turecko. Afiyet olsun! (Dobrú chuť priatelia!)



Turecká kuchyňa je vďaka množstvu rôznych korenín výrazná vôňou a, samozrejme, chuťou. Jemne pikantné je takmer každé jedlo, ktoré vám domáci naservírujú. Z tradičných domácich korení si zopár vrecúšok môžete odniesť aj domov. Kúpiť sa dajú takmer na každom pouličnom bazáre.

Na raňajky určite ochutnajte tradičný Simit. Pečivo posypané sezamom sa podáva s taveným syrom. Na svojich potulkách Tureckom určite zbadáte ich predavačov, ktorí nosia tácky so simitmi na hlave, vozia ich na kárach alebo postávajú na chodníkoch s malými pojazdnými stánkami a hlasito vykrikujú. "Simit buyurun!"

Veľmi populárnym jedlom je Pide. Druhov je mnoho, stačí si vybrať. Ochutnajte pide s mletým mäsom, zeleninovú, vajíčkovú, špenátovú, syrovú alebo Pide s miestnou klobásou (sucuk/sosis). A ak budete mať príležitosť (do kuchyne vidno často), určite sa pozrite na jej prípravu. Je skutočným zážitkom.

Nemusíte vyhľadávať špičkové reštaurácie, aby ste sa dobre najedli. Budete prekvapení, že aj v tej najodľahlejšej reštaurácii v nepríťažlivej zaprášenej uličke vás obslúžia ako kráľov. Za rozumnú cenu k svojmu jedlu takmer vždy dostanete niekoľko ďalších tanierov s rôznymi druhmi šalátov, bylín a iných zaujímavých príloh.

Vychutnajte si Tavuk şiş - kúsky kuracieho mäsa pečené na špajľach alebo obľúbené Köfte - mleté mäso rôznych tvarov, často pikantné. Vrelo odporúčame ochutnať ľudovo nazývanú tureckú pizzu, v originálnom znení Lahmacun. Jemné tenké cesto pokryté vrstvou vyváženej zmesi mletého mäsa s korením, bylinkami a paradajkami vás určite nesklame.

Nezabúdajme na plody mora. Ochutnajte všetko, na čo si len trúfnete. Čerstvé mušle s citrónom od pouličného predavača, krevety, chobotnice, kraby a hlavne ryby. Určite musíte ochutnať istanbulský balık ekmek v ázijskej časti Kadıköy, kde vám čerstvú rybu opečú do zlatista a vložia do mäkučkej bagety.

Balık ekmek, rybu v chlebe, dostanete na mnohých miestach, nie všade vám ju takto famózne pripravia. Ak chcete trochu romantiky, v prímorských mestách si vyberte jednu z lodí - reštaurácií v prístave a svoju rybu si vychutnajte priamo na mori.

Takmer v každej reštaurácii či pouličnom bufete vám po jedle ponúknu çay (čaj). Býva na účet podniku. Dostanete ho v malom sklenenom poháriku s táckou. Čaj je národným nápojom. Pijú ho všetci a stále. Chlapi v krčmách nesedia pri borovičke a pive (ani pri rakı - tradičnej anízovej pálenke), ale pri čaji. Tento nápoj je neoddeliteľnou súčasťou každého jedla.

Ak máte radšej kávu, určite ochutnajte Türk kahvesi, pravú silnú tureckú kávu s neopakovateľnou arómou. Şekerli si vypýtajte, ak obľubujete sladkú, orta şekerli, ak stredne sladkú, şekersiz ak si ju prajete bez cukru. Svoju požiadavku nezabudnite nahlásiť vopred, pretože káva sa sladí počas jej prípravy.  Ak si po dobrom jedle predsa len radšej dáte dobre vychladené pivo, ochutnajte najpopulárnejšie turecké pivo EFES.

Turci milujú sladkosti. Ak ste milovníkmi extra sladkých dezertov, nevynechajte turkish delight, baklavu, ryžový puding sütlaç, şekerpare - sladké pečené guličky z mandlí, orieškov či balené v kokose alebo čokoláde. Život vám zaručene osladia sladké vyprážané taštičky plnené kokosovým krémom alebo orechami.

Na záver si doprajte vitamínovú bombu. 100% šťavu z čerstvého ovocia. Vyberať môžete zo širokej ponuky, ovocie skúste aj namixovať. Na vlastné oči sa presvedčíte, že sa vám dostáva čistá prírodná kvalita.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa