TOP destinácie pre plavcov: Jazerá s najčistejšou vodou v Európe

2017-08-27 00:00:01 |   |    | 

Kúpaliská a hotelové bazény sa predbiehajú v rôznych vylepšeniach ako napríklad protiprúdy, ekologické čistenie, použitie slanej morskej vody alebo tobogány, ktoré vám majú pripraviť množstvo zábavy. Lenže vyznávači plávania si cenia niečo úplne iné. Oni túžia po prírodných podmienkach, ekologickom plávaní v jazerách, ktoré nie sú nijako chemicky ošetrované a pokojnej prírode, kde nie sú rušení toľkými plavcami. Tento luxus im dokáže ponúknuť niekoľko európskych jazier, ktoré sú ospevované medzi fajnšmekrami tohto športu.



 

Jazero Bohinj, Slovinsko

Najznámejším jazerom v Slovinsku je Bled. To však vyhľadáva priveľa turistov a neponúkne vám teda potrebný pokoj, ktorý tak hľadáte. Len 25 kilometrov od neho sa však skrýva ďalšie jedinečné jazero Bohinj, ktoré vám navyše umožní pohľad na nádhernú scenériu okolitých hôr a viaceré pokojné pláže na pobreží, kde si môžete vychutnať viac súkromia. I na Bohinj sa organizujú plavby na lodi, no stačí zájsť do tichej zátoky, kde budete úplne sami. Plavci radi využívajú aj kombináciu s plávaním v rieke Sava Bohinjka. Na nej nájdete aj pokojnejšie časti, kde nie je voda tak dravá a vhodná je aj pre menej skúsených športovcov.

 

Jazero Walchensee, Nemecko

Bavorsko ponúka turistom bohaté využitie času počas letných dovoleniek. Stačí si len vybrať hlavné aktivity, ktoré vás najviac bavia a tomu prispôsobte lokalitu, kde sa nakoniec vyberiete. Ak chcete staviť najmä na vodné radovánky a radi by ste si zaplávali v prírodnom jazere, choďte ku Walchensee. I keď v tejto časti Nemecka nájdete mnoho zaujímavých alternatív, toto jazero všetkých dostane vysokým zastúpením minerálov. Tie pôsobia veľmi dobre na pokožku a majú zároveň liečivé účinky. Voda má nádhernú tyrkysovú farbu a pozrieť sa môžete aj na malé ostrovy na jazere.

 

Jazero Annecy, Francúzsko

Tretie najväčšie jazero vo Francúzsku vám síce neponúkne až také súkromie ako predošlý zástupcovia, no všetko vyváži nádherná príroda v okolí. Annecy bolo navyše viackrát označené za najčistejšie jazero v Európe. Keď budete šikovní, nájdete si osamelú časť pobrežia, ktorá vám síce neponúkne doplnkové služby v podobe reštaurácií a barov, no zato si môžete sami zaplávať na jednom z najkrajších miest vo Francúzsku. Časť pobrežia má vyššie útesy, ktoré plavci využívajú na skákanie do vody. Podľa odhadov vzniklo Annecy pred 18 000 rokmi a má ľadovcový pôvod. I kvôli tomu sa v ňom podarilo uchovať tak čistú vodu.

 

Loch Lomond, Škótsko

Pri spomienke na škótske jazerá vám istotne ako prvé napadne Loch Ness. Lenže ak sa nechcete kúpať so známou príšerkou, posuňte sa radšej trochu ďalej ku jazeru Loch Lomond. Domáci sa v jeho prípade pri pomyslení na sesternicu lochneskej príšerky, ktorá tam má údajne žiť, tvária nechápavo a chránia si tak svoju perlu pred návalom turistov. Na Loch Lomond sa každoročne organizujú aj veľké škótske preteky v plávaní na jazere. Voda je tam trochu studenšia a vhodná je na kúpanie najmä počas teplých letných dní.

 

Jazero Fiastra, Taliansko

V provincii Macerata nájdete jedno z najmladších jazier v Taliansku. Fiastra bolo vytvorené len v roku 1955, no vďaka okolitej prírode ničím nezaostáva za svojimi konkurentmi. Z jednej strany brehu na ňom vytvorili veľký kemp, v ktorom sa stretávajú práve nadšenci plávania, ktorí si organizujú malé súkromné preteky alebo chodia spoločne plávať popri celom pobreží. V jazere je i po toľkých rokoch nádherná priezračná voda. Vďaka tomu sa využíva aj na šnorchlovanie a často tam stretávate zamilované páry počas romantického člnkovania.

 

Jazerá Purcaraccia, Korzika

V tomto prípade nejde o typické plavecké jazero. Purcaraccia na Korzike je známa podobnými malými jazierkami, ako poznáte z tureckého Pamukkale. Lenže na francúzskom ostrove ide o malé horské vodné plochy, kde postupne môžete prechádzať z jedného jazierka do druhého. Všetky majú priezračne čistú vodu, takže v každom z nich budete vidieť až na samé dno. Jazerá nie sú veľmi hlboké, v niektorých prípadoch sú vhodné skôr na sedenie. Do jedného z nich dokonca dopadá malý vodopád, čo mu dodáva úžasnú atmosféru.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa