DROMEDÁR

Idem zabíjať: V španielskom Leóne majú veľkonočný zvyk s kurióznym názvom

Idem zabíjať: V španielskom
2024-03-31 14:30:00

Pre Španielov je Veľká noc veľkým sviatkom, týždeň organizujú procesie s alegorickými sprievodmi na motívy z Ježišovho života, ale tiež majú množstvo zvykov a tradícií. Niektorých sú veľmi kuriózne. Napríklad v meste León na severozápade Španielska niektorí cez veľkonočný týždeň hovoria "idem zabíjať Židov", čo ale znamená, že idú do baru popíjať koktail. Napísal o tom server The Times of Israel (ToI). viac »

Mickey Mouse a Káčer Donald: Viedenská galéria vzdáva hold pop-artovej ikone Lichtensteinovi

Mickey Mouse a Káčer
2024-03-31 14:00:00

Svetoznáme umelecké múzeum Albertina vo Viedni prichádza s novou výstavou oslavujúcou 100. výročie narodenia ikony pop-artu Roya Lichtensteina. Až do 14. júla tam môžete vidieť viac ako 90 obrazov, sôch a grafík, ktoré sú poistené na závratných 200 miliónov eur. Lichtensteinove diela sú "veľmi populárne, rozšírené, ale nie vždy pochopené," ako pri otvorení výstavy povedal generálny riaditeľ Albertiny Klaus Albrecht Schröder. Teraz máte šancu to zmeniť. viac »

Ženy v Afganistane majú extrémne ťažký život: Malika nevidí, no predsa dáva nádej iným

Ženy v Afganistane majú
2024-03-31 12:00:00

Keď sa pred dvoma rokmi v Afganistane k moci opäť dostalo radikálne islamistické hnutie Taliban, Malikine sny o štúdiu na univerzite sa rozplynuli. Podobne ako nádeje miliónov ďalších afganských dievčat na vzdelanie. Dvadsaťjedenročná Malika je navyše od narodenia nevidiaca a v mnohom je odkázaná na pomoc rodiny, napriek tomu sa nevzdáva a teraz z domova pomáha prostredníctvom internetu viac ako 120 ženám, z ktorých mnohé tiež prišli o zrak, napísal denník The National, vychádzajúci v Spojených arabských emirátoch. viac »

Sixtínska kaplnka východného bloku: Kostoly na severe Rumunska ohurujú svojou farebnosťou

Sixtínska kaplnka východného bloku:
2024-03-31 00:00:00

Moldavskému kniežaťu Štefanovi III. tečie do topánok. V sústavných vojnách s Turkami ťahá za kratší koniec. Keď už nevie, kadiaľ kam, vydáva sa za pustovníkom Danielom so žiadosťou o radu. „Za každé víťazstvo postavím kostol,“ sľubuje potom po návšteve svätého muža. viac »

Známe viedenské námestie zmenilo podobu: Na múr paláca pribudli portréty Navalného

Známe viedenské námestie zmenilo
2024-03-30 20:00:00

Rodina Schwarzenbergovcov nechala na stenu svojho paláca v centre Viedne umiestniť portréty nedávno zosnulého ruského opozičníka Alexeja Navaľného. Pripomenula tiež, že už v roku 2022 zariadili, aby bol múr patriaci ku Schwarzenberskému palácu na znamenie solidarity s Ukrajinou napadnutou Ruskom nafarbený modrým a žltým pruhom. viac »

OBRAZOM z ostrova Svätá Helena: Tu strávil posledné chvíle života slávny Napoleon

OBRAZOM z ostrova Svätá
2024-03-30 12:00:00

Ostrov Svätá Helena leží uprostred Atlantického oceánu, tisíce kilometrov od najbližšej pevniny a lemujú ho vyše 300 metrov vysoké čierne útesy. Spolu s hlavným mestom Jamestown je známy najmä tým, že tu strávil Napoleon Bonaparte posledné roky svojho života. Spoznajte prostredníctvom fotografií, čo je pre toto odľahlé miesto typické dnes. viac »

REPORTÁŽ: Ak niekto zvažuje prvú návštevu Ázie, ostrov Penang je tým správnym miestom

REPORTÁŽ: Ak niekto zvažuje
2024-03-30 00:00:00

Svetoznámy ostrov Penang patrí k najturistickejším destináciám v Malajzii. Túlanie sa po jeho hlavnom meste George Town vám zaručí, že nazriete do histórie, kedy bol tento región preslávený obchodom s koreninami, a taktiež budete obdivovať súhru antických a moderných architektonických štýlov. Netreba zabudnúť na fantastickú gastronómiu, ktorou je toto miesto preslávené. viac »

Na Filipínach si veriaci pripomenuli Kristovo utrpenie: Nechali sa pribiť na kríž!

Na Filipínach si veriaci
2024-03-29 20:00:00

Viac ako desať hlboko veriacich ľudí sa dnes na Filipínach nechalo pribiť na kríž, aby na Veľký piatok pripomenuli utrpenie a smrť Ježiša Krista. Tento rituál, pri ktorom sa tiež ľudia bičujú a inak trýznia, sa tradične koná najmä v obci San Pedro Cutud asi 60 kilometrov severne od Manily. Agentúra DPA uviedla, že Veľký piatok je na prevažne katolíckych Filipínach vyvrcholením veľkonočného týždňa. viac »

Chcete udržateľnejšie mäso na gril? Skúste steak zo štvormetrového pytóna

Chcete udržateľnejšie mäso na
2024-03-29 12:00:00

Ich telo pokrývajú šupiny, majú rozoklaný jazyk a môžu merať až šesť metrov. Pytóny však môžu byť tiež jedným z najekologickejších tvorov, aké je možné na planéte chovať na mäso, napísal spravodajský server The Washington Post. viac »

Najkrajšie útesy sveta: Tu sa všetky problémy zdajú byť malicherné

Najkrajšie útesy sveta: Tu
2024-03-29 00:00:00

Morské brehy často lemujú majestátne útesy, ktoré sú nielen nádherné, ale dokazujú tiež obrovskú silu prírody. Keď sa postavíte vedľa nich, budete sa odrazu cítiť nesmierne maličký a problémy sa budú zdať malicherné. Toto sú najkrajšie útesy sveta. viac »


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa