Dobývanie sveta ako profesionál: Prelomte jazykovú bariéru s prekladačom

2020-09-21 12:00:00 |   |    | 

Cestovateľský novinár Josh Steer hovorí o tom, ako prekonať jazykovú bariéru, aby bolo možné komunikovať v zahraničí. V západnom svete často veríme, že môžeme ísť kamkoľvek a hovoriť anglicky. Je to pravda? Nie.



 

Svetová populácia dnes predstavuje okolo 7,5 miliárd a z tohto ohromného počtu iba 360 miliónov ľudí považuje angličtinu za svoj prvý jazyk. Ak zahrniete všetkých, ktorí ovládajú angličtinu ako druhý jazyk, ich počet sa zvýši na asi 1,5 miliardy. Aj keď sa toto číslo môže zdať vysoké, iba 20% svetovej populácie vám nemôže zaručiť plynulú komunikáciu s tými, s ktorými sa na dovolenke v zahraničí stretnete.

Ak skutočne chcete byť počas cestovania v kontakte s ľuďmi, čo je jedno z najväčších lákadiel cestovania, budete musieť nájsť spôsob, ako prekonať bariéru. A tým nemyslím naučiť sa každý jazyk na planéte! Aj keď vám znalosť anglického jazyka môže poskytnúť veľmi príjemný cestovný zážitok, v mnohých veľkých mestách budete mať problémy, akonáhle vyrazíte von.

 

Ponorte sa do iných kultúr

Každý, kto veľa cestoval a využil výhody skupinových zájazdov, ktoré vás prepravia z miesta na miesto so všetkým súhrnom informácií bude vedieť, že aj keď sú tieto zájazdy užitočné, nedávajú vám príležitosť skutočne sa ponoriť do miestnej kultúry. Po chvíli hľadáme skutočnejšie a vzrušujúcejšie zážitky, spolupracujeme s miestnymi obyvateľmi a zažívame kultúru zmysluplnejším spôsobom. K tomu dôjde len vtedy, ak dokážeme komunikovať s ostatnými. Zažiť hlbokú a zmysluplnú konverzáciu alebo iba vyčarovať úsmev na tvári, pretože ste si našli čas a zastavili sa.

Predstavte si toto - pôjdete do Pekingu a nielenže navštívite Veľký Čínsky múr, ale vydáte sa mimo vychodených chodníčkov. Tu miestni obyvatelia vyrábajú remeselné výrobky a sú zvyknutí usmievať sa a kývať na návštevníkov, gestikulovať, ale nikto sa nikdy nezastaví, aby sa porozprával.

Teraz si predstavte, že to dokážete - posaďte sa a konverzujte. Zistite, ako sa výrobky vyrábajú, spoznajte životné príbehy, ktoré sa za nimi skrývajú, a ukážte, že vám na tom záleží. Môžete budovať zmysluplné priateľstvá po celom svete, pokiaľ ste ochotní s obyvateľmi skutočne komunikovať.

No nie je to len o ľuďoch na vidieku, ktorí vyrábajú remeslá. Ak vojdete do baru vo väčšom meste, pri spoznávaní nových ľudí bude ešte veľa komunikačných problémov, ak to nie je anglicky hovoriace mesto. Tým, že hovoríte ich jazykom, dávate najavo ochotu angažovať sa na úplne inej úrovni. Ľudia to ocenia, a preto sa ľahšie otvoria.

 

Riešenie pre jednoduchú konverzáciu

Ako je to teda možné dosiahnuť? Väčšina ľudí so sebou nechce ťahať sprievodcu, pretože to ničí intimitu okamihu, keď sa s niekým stretnete. A ako už bolo spomenuté, ani na chvíľu vám nenavrhujem, aby ste sa naučili jazyky každého miesta, ktoré navštívite - to by bolo nemožné!

Existujú prekladové aplikácie, ale veľa z nich je tak nespoľahlivých, že môžete očakávať, že ostanete nepochopení. Aké je teda riešenie? Elektronický prekladač. Áno, tie zariadenia, ktoré považujete za zastarané technológie, sú v skutočnosti mimoriadne užitočné a efektívne. Vďaka drastickému zlepšeniu v posledných rokoch a robotickými slovníkmi sa teraz sa môžu pochváliť inteligentným softvérom a prekladovými jednotkami, ktoré môžu zaujať aj lingvistu.

 

Prečo sa mi prekladač páči

Prekladače, ako napríklad Vasco Mini 2, ktoré som vyskúšal, nepoužívajú iba cestovatelia, ale aj profesionáli. Spoločnosti ako Vasco Electronics dodávajú vládam, zdravotníckym inštitúciám a armáde prekladače, aby mohli zvládnuť zložité rozhovory pomocou obchodnej, technickej a lekárskej terminológie.

Prekladače Vasco dokážu prekladať viac ako 50 rôznych jazykov s presnosťou prekladu 96%. To znamená, že môžete preskúmať viac než 150 rôznych krajín bez akýchkoľvek problémov s porozumením. Vasco Mini 2 tiež ponúka bezplatný a neobmedzený prístup na internet pre preklady v spomínanom počte krajín, čo znamená, že už nikdy nemusíte dobíjať rôzne SIM karty alebo čo je ešte horšie - zháňať Wi-Fi.

Myslím si, že je to skutočne vynikajúci doplnok pre neohrozených prieskumníkov. Najmä preto, že je dosť malý na to, aby ste ho mali vo vrecku, a nezdá sa mi nepríjemné ho všade ťahať (na rozdiel od úžasného objektívu pre vašu digitálnu zrkadlovku).

Ak chcete cestovať za turisticky atraktívnymi miestami a skutočne spoznať miestnych obyvateľov, oplatí sa vám hovoriť ich jazykom alebo mať prekladač, ktorý to urobí za vás.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa