Zverejnili výsledky kvality vody: Slovensko nemá dôvod na radosť, tu sa určite nekúpte!

2023-06-13 12:00:00 |   |    | 

Hoci väčšina lokalít s vodou na kúpanie v Európe spĺňala v roku 2022 najprísnejšie normy Európskej únie o kvalite vody, Slovensko nemá dôvod na radosť. Označenie "vynikajúce" dostalo 19 z 32 kúpacích lokalít a naša krajina sa ocitla na konci rebríčka. Horšie je na tom už len susedné Poľsko.



 

Európska komisia v piatok zverejnila výročnú správu o vode na kúpanie podľa hodnotenia, ktoré zostavila Európska environmentálna agentúra (EEA). Slovensko pri hodnotení 32 kúpacích lokalít v 19 prípadoch dostalo známku "vynikajúce", deväť kúpalísk malo dobrú kvalitu, jedno dostatočnú, tri kúpacie lokality neboli preskúmané. Tieto výsledky nás však dostali len na chvost rebríčka, keď je na tom spomedzi tridsiatky hodnotených krajín horšie už len Poľsko.

Vynikajúci výsledok dosiahli Zlaté Piesky, Vajnorské jazero, Ivanka pri Dunaji, Šulianske jazero, Počúvadlo, Veľké Richnanské jazero, Veľké Kolpašské jazero, Liptovská Mara, Pod Bukovcom, Ružín, Teplý Vrch – Drieňok, Zemplínska šírava (všetkých 5 meraných lokalít) a lokality Poľany, Tíšava, Valkov na Veľkej Domaši.

Dobrá“ kvalita vody je v Slnečných jazerách v Senci, v Kunovskej priehrade, vo Vindšachtskom jazere, v jazere Drieňok, vo Vinianskom jazere, v lokalite Teplý Vrch – pláž Ormet a v troch častiach Veľkej Domaše (Holčíkovce, Dobrá pláž, Nová Kelča). Známku „dostatočný“ dostala Zelená voda, ktorej by ste sa mali toto leto radšej vyhnúť.

Komisia upozornila, že kvalita vody v pobrežných oblastiach, ktoré tvoria dve tretiny z celkového počtu miest určených na kúpanie, je všeobecne lepšia ako vo vnútrozemských riekach a jazerách. Vnútrozemské vody sú náchylnejšie na krátkodobé znečistenie spôsobené silnými letnými dažďami alebo suchom, najmä v lete.

V roku 2022 bolo 88,9 percenta pobrežných lokalít EÚ určených na kúpanie klasifikovaných ako lokality vynikajúcej kvality. Takúto známku malo 79,3 percenta vnútrozemských lokalít.

Vynikajúci štandard kvality spĺňalo vlani 95 percent vôd na kúpanie na Cypre, v Rakúsku, Grécku a Chorvátsku. Na Malte, v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a Luxembursku spĺňali všetky hodnotené vody na kúpanie aspoň minimálny štandard dostatočnej kvality.

Od prijatia smernice o vode určenej na kúpanie v roku 2006 podiel "vynikajúcich" lokalít vzrástol. V posledných rokoch sa ustálil na úrovni 85 – 89 percent v prípade pobrežných vôd a 77 – 81 percent v prípade vnútrozemských vôd určených na kúpanie. Vlani spĺňalo minimálne normy kvality vody 95,9 percenta všetkých vôd na kúpanie v EÚ.

Podiel vôd na kúpanie so zlou kvalitou vody za posledné desaťročie klesol a od roku 2015 je stabilný. V roku 2022 takéto kúpacie oblasti tvorili len 1,5 percenta všetkých vôd určených na kúpanie v EÚ. Viac ako 1800 európskych vôd na kúpanie (osem percent) sa nachádza v mestách s viac ako 100.000 obyvateľmi, najmä v Grécku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku.

Hodnotenie pre správu eurokomisie sa zakladá na monitorovaní 21.973 miest určených na kúpanie v celej Európe, ktoré nahlásili agentúre EEA na sezónu 2022.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa