Poistenie auta na dovolenku. Aké poistenie si zvoliť do zahraničia?

2023-06-28 08:00:00 |   |    | 

Dovolenková sezóna sa nezadržateľne blíži. Plánujete výlet na pláže v Grécku, roadtrip po Toskánsku, návštevu „slovenského“ mora v Chorvátsku, alebo výlet k Balatonu? Je jedno, kam sa autom do zahraničia vydáte, dôležité je myslieť na poistenie. Práve správne zvolené poistenie vás môže zachrániť v mnohých nepríjemných situáciách na cestách.



Niekto si zvolí leteckú prepravu, ale mnohí si na cestovanie po európskych krajinách volia práve automobilovú. Vlastné auto poskytuje flexibilitu, pohodlie a umožňuje dovolenkárom preskúmať rôzne zákutia cieľovej destinácie bez poplatkov za požičanie auta či cestovania miestnou MHD. Avšak, pri plánovaní dovolenky autom je dôležité, aby ste nezanedbali poistenie auta na cestu do zahraničia.

 

Prečo je dôležité mať poistenie auta v zahraničí?

Cestovanie do zahraničia prináša okrem krásnych zážitkov a nepoznaných miest aj veľké neznámo v podobe náhodných situácií. Práve vtedy, keď to najmenej čakáme, sa môže stať nehoda, ktorú nemusíte spôsobiť vy ale iný účastník cestnej premávky. Nehody sa stávajú, a keď ste ďaleko od domova, môžu byť ešte stresujúcejšie.

Poistenie auta na cestu v zahraničí vás chráni pred vysokými finančnými nákladmi v prípade nehody i komplikáciami, ktoré sú s tým spojené.  Vedeli ste ale, že v niektorých krajinách je poistenie auta dokonca povinným artiklom? V takom prípade by ste okrem nepríjemnej nehody mali na krku aj pokutu, a to nie sú zážitky, ktoré si chceme priniesť z dovolenky.

 

Na aký typ poistenia je potrebné myslieť?

Typ poistenia, ktorý potrebujete, závisí od krajiny, do ktorej cestujete. Sú však dve, ktoré sú priam nevyhnutné – PZP a havarijné poistenie.

 

  1. PZP – povinné zmluvné poistenie

Ako z názvu vyplýva, ide o povinné poistenie, ktoré musíte mať uzavreté automaticky, ak vlastníte vozidlo vedené v evidencii vozidiel. Bez PZP nemôžete legálne jazdiť ani na Slovensku, ani za hranicami. Povinné zmluvné poistenie kryje škody spôsobené tretím stranám. Dôkazom o zaplatenom PZP je platná zelená karta, ktorú musíte mať pri sebe spolu s vodičským a technickým preukazom. Zelenú kartu vyžadujú aj niektoré krajiny v zahraničí.  

 

  1. Havarijné poistenie

PZP vám pokryje škody spôsobenej tretím stranám, nepokryje ale krádež, vandalizmus, škody spôsobené vami zavinenou haváriou alebo napríklad prírodou – víchrica, povodeň či iná živelná pohroma. Všetky tieto udalosti vám pokryje správne nastavené havarijné poistenie. V zahraničí oceníte pri nehode najmä asistenčné služby tlmočníka alebo možnosť získania náhradného vozidla.

Špecialista na neživotné poistenie Matúš Engel z PROSIGHT Slovensko upozorňuje, že ak chcete opravu auta vykonať v zahraničí, je nutné ju pripoistiť. „Vhodné je aj pripoistenie nadštandardných asistenčných služieb pre zvýšený limit odtiahnutia auta na Slovensko,“ dodáva.

 

  1. Pripoistenia k cestovnému poisteniu

V rámci cestovného poistenia je možné si pripoistiť asistenčné služby k vozidlu. Pripoistenie pokrýva hlavne tieto riziká:

  • Oprava vozidla na mieste alebo odťah do najbližšieho servisu

  • Náhradné ubytovanie v hoteli alebo náhradná doprava do cieľa cesty alebo domov

  • Repatriácia neopraveného automobilu do SR

  • Zošrotovanie vozidla

  • Telefonické tlmočenie pri styku s úradmi

 

Pripoistenie sa uzatvára časový úsek, kedy ste v zahraničí. Obmedzená je aj územná platnosť,  platí iba v krajinách, ktoré sa určia pri uzatvorení zmluvy. V praxi to znamená – krajiny, cez ktoré cestou na dovolenku budete prechádzať spolu s cieľovou destináciou.

„Pozor, dané pripoistenie nenahrádza havarijné poistenie. V rámci tohto pripoistenia poisťovne ponúkajú krytie len do určitého limitu a nie sú ním kryté škody na vozidle, ako je havária, živel, krádež, vandalizmus,“ konštatuje Matúš Engel.

 

Čo by malo kryť poistenie auta na dovolenku ?

  • náklady na opravu auta

  • náklady na odtiahnutie auta

  • náhradné auto v prípade poruchy

  • škody spôsobené tretím stranám


Ako riešiť poistnú udalosť v zahraničí?

V prípade poistnej udalosti v zahraničí, je nutné čo najskôr kontaktovať poisťovňu. Ak sa stanete účastníkom závažnej nehody, budete musieť kontaktovať miestnu políciu a zdravotnú službu. Poisťovni poskytnite všetky podrobné informácie o nehode, nezabudnite na svedkov a fotografie z miesta nehody a škody. Ak neviete komunikovať v cudzom jazyku, požiadajte o služby tlmočníka a dodržiavate pokyny od poisťovne.

 

Najčastejšie chyby pri poistení auta na dovolenke a ako sa im vyhnúť:

  • Nedostatočné krytie: Niektoré poistenia môžu mať obmedzenia, ktoré by mohli viesť k vysokým nákladom v prípade nehody. Kontrolujte preto podmienky a výnimky, ktoré stanovuje zmluva ešte pred podpisom a odchodom do zahraničia.

  • Vlastné požiadavky krajiny: Každá krajina má svoje vlastné pravidlá a predpisy týkajúce sa poistenia. Pred odchodom sa uistite, že viete podmienky krajiny, do ktorej cestujete.

  • Nedostatočné informovanie poisťovne: V prípade nehody musíte poskytnúť všetky dôležité informácie svojej poisťovni. Na to, aby ste vedeli tieto informácie poskytnúť, potrebujete mať pri sebe svoje doklady a pred cestou sa uistiť, že máte kontakty na poisťovňu.

  • Nedodržiavanie podmienok poistenia: Poisťovňa si určuje vlastné podmienky, kedy pokryje vaše škody. Ak sa stanete účastníkom nehody a nemáte bezpečnostné pásy, môže vám odmietnuť preplatiť škodu. Znova sa tak dostávame k tomu, že je nutné si pred cestou do zahraničia skontrolovať podmienky poisťovne, aby vás pri nehode nič neprekvapilo.


S výberom správneho poistenia pre auto na dovolenku v zahraničí vám radi pomôžu odborníci z PROSIGHT Slovensko. Prejdú s vami podmienky a zabezpečia, aby vás v zahraničí nič neprekvapilo a vy ste si užili bezstarostnú dovolenku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa