Cestovanie s deťmi: S našimi RADAMI si dovolenku užijú rodičia aj ich ratolesti

2023-07-10 10:00:00 |   |    | 

Pri voľbe dovolenky s malými deťmi dávajte prednosť primeranej dĺžke cesty za cieľovou destináciou, ubytovaniu v hoteli na dobrej úrovni a dostatočne dlhej príprave na cestu, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Na spríjemnenie cestovania vezmite so sebou dostatok hračiek, prípadne kníh.



S deťmi do troch rokov zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade neodporúča cestovať do tropických krajín. Kto do trópov alebo subtrópov cestuje so staršími deťmi, mal by sa predtým informovať o všetkých podmienkach v mieste budúceho pobytu. Podmienky vyhovujúce dospelým môžu byť totiž pre deti nevhodné alebo zaťažujúce. Pred takouto plánovanou cestou sa poraďte s pediatrom, prípadne na oddeleniach pre cudzokrajné choroby.

Pri cestovaní s malými deťmi sa vyvarujte dlhému pobytu na priamom slnku, uprednostnite ranné, skoré dopoludňajšie, resp. neskoršie popoludňajšie hodiny s použitím vhodnej pokrývky hlavy dieťaťa - ideálne so šiltom na chránenie tváre pred priamym slnkom. Samozrejmosťou je použitie detských opaľovacích krémov, ktoré chránia citlivú detskú pokožku pred nežiaducimi účinkami UV žiarenia.

Strava má byť ľahká  a pravidelná, s väčším prísunom ovocia a zeleniny, ktoré treba bezprostredne pred konzumáciou dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou. Rýchlo sa kaziace potraviny do jedálnička dieťaťa odporúčame nezaraďovať vôbec. Dôležitý je adekvátny pitný režim. Vhodné sú vlažné tekutiny vo zvýšenom množstve vzhľadom na väčšiu stratu tekutín potením sa v teplom počasí, s preferenciou čistej pitnej vody, prípadne nesladené  bylinkové čaje.

Rešpektujte dostatok spánku pre dieťa, dodržiavajte ho aj počas dovolenky. Dieťaťu zabezpečte príjemný denný aj nočný odpočinok v závislosti od jeho veku, v prostredí, ktoré nie je prehriate, nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu a nie je extrémne klimatizované.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa