Dolné Rakúsko - dokonalé miesto pre rodinnú dovolenku

2021-07-25 00:01:00 |   |    | 

Prázdniny sú v plnom prúde a kam inam vyraziť s deťmi, ak nie do krásnej prírody alebo za hravým poznávaním histórie a zábavnými zážitkami. V Dolnom Rakúsku si na svoje prídu malí i veľkí. Zažite prázdniny na farmárskom dvore, prechádzku s lamami, zaplávajte si v termálnom prírodnom kúpalisku, pozrite si zápas gladiátorov alebo prežite noc na zámku, kde svoje medové týždne strávili Sissi a František Jozef.



 

Prázdniny na farme

Dolné Rakúsko akoby bolo stvorené pre rodinnú dovolenku. Nezabudnuteľné zážitky ponúka napríklad prázdninový výlet na farmu. Deti si vyskúšajú staranie sa o hospodárske zvieratá, naučia sa rozoznávať plodiny a dozvedia sa odkiaľ sa berú naše potraviny. Nie len mestské deti si budú užívať jazdenie na traktore alebo lezenie po ovocných stromoch, zatiaľ čo dospelí si na dvore oddýchnu od zhonov všedných dní. V Dolnom Rakúsku je možné ubytovať sa na rôznych rodinných farmách, horských statkoch alebo chalupách s dvorom.

 

Zážitky so zvieratami

Milovníkov divokej prírody určite poteší niektorý z 23 dolnorakúskych prírodných parkov. V parku Buchenberg nájdete medvedíkov čistotných a výry v prístupných voliérach, ktoré môžete bezpečne pozorovať. Deti sa tu dokonca môžu vyblázniť v najväčšom lanovom lese Rakúska. V prírodnom parku Geras sú okrem výbehov pre zver, vtáčích rozhľadní a chovného rybníka najväčšími atrakciami dva domorodé rysy. V dedinke Texingtal v podhorí Álp si môžete pohladkať lamy a navyše si ich aj požičať na turistický výlet malebnou krajinou.

 

Turistika s deťmi

Dolným Rakúskom sa však dá prejsť aj klasickejším spôsobom, pretína ho vyše 15 000 kilometrov turistických trás a 4 200 kilometrov cyklotrás pozdĺž Dunaja, cez tradičné vinohrady i panenskú prírodu. Popri náročných trasách pre športovo založených sa môžete vybrať zážitkovými cestami vhodnými pre rodiny s deťmi. V Hollabrunne, malebnom mestečku kúsok od Znojma, vedú stopy „Pivničnej mačky“ (Kellerkatze). Je to miestny výraz pre pivničnú pleseň. Deti sa naučia, ako sa pestuje a spracováva vínna réva, môžu ovoniavať i ochytať rôzne exponáty v hmatovom a čuchovom múzeu a dospelí ochutnajú výsledky práce dolnorakúskych vinárov.

 

Cesta časom do starovekého Ríma

Medzi obľúbené tematické okruhy patrí  i cesta VIA Carnuntum, ktorá sa kľukatí medzi vinohradmi a pamiatkami cez územia dávno osídlenými Rimanmi. Ich stredobodom je celosvetovo jedinečná rekonštrukcia mesta Carnuntum, kde sa nachádzajú funkčné rímske kúpele, obchody či vily, v ktorých sa zastavil čas ešte v dobách starého Ríma. Tento rok sa budú opäť konať akcie ako sú Römische Gaumenfreuden, séria unikátnych gastro festivalov zasadených do štvrtého storočia nášho letopočtu, alebo septembrový Römerfestival s bohatým programom vrátane gladiátorskych zápasov a bitiek legionárov s barbarmi.

 

Letné osvieženie pri jazere Lunzer See

Trblietavé smaragdovozelené jazero si v lete určite užijete. Je to aktuálne jediná prírodná lokalita v Rakúsku zapísaná na Zozname svetového prírodného dedičstva. Okolie nádherného jazera včleneného do malebnej hornatej krajiny je popretkávané množstvom turistických chodníkov. Máte k dispozícii dve možnosti, ako zažiť divočinu na vlastnej koži - pri putovaní po tzv. sovom chodníku alebo po dlhšej a panoramatickej trase k chate Ybbstalerhütte, kde môžete po náročnejšom, ale zato nádhernom výstupe, prenocovať. Ak sa chcete schladiť, môžete tak urobiť v podzemí na túre Lackenhof-Ötscher v kvapľovej jaskyni Schindelhütte. V okolí jazera Lunzer See a divočiny Langau-Rothwald v Dürrensteine sa nachádza mnoho očarujúcich Rothschildovských domov. Je to preto, lebo ešte v roku 1875 Rothschildovci umožnili samotnému vzniku divočiny tým, že zachránili rozsiahle plochy dovtedy nedotknutých lesov pred zásahom lesníkov, a tak ich zachovali pre budúce generácie.

 

Kamptalské vily, kultúrne skvosty a kúpele

Oblasť Kamptal je miestom, ktoré je domovom kulinárskych špecialít, prekvitajúceho umenia a kúpacích pláží uprostred vždyzelených lesov, kde zatúžite zostať a objavovať poklady regiónu. Práve preto nájdete v kúpeľnej obci Gars am Kamp a v jej okolí tie najkrajšie kamptalské vily. Nemých svedkov mondénnej éry, v ktorej sa slečny zoznamovali s mladými mužmi a na prechádzkach popri rieke Kamp spoločne objavovali prírodu a to, čo majú spoločné. Niekedy svoju lásku spečatili pod anjelmi Paula Trogersa a svätými v benediktínskom kláštore Altenburg. Oslavy lásky sa konali aj v renesančnom zámku Rosenburg. Ešte aj dnes sa tu konajú svadby. Alebo sa nechajte očariť prehliadkou dravých vtákov. Ak radi leziete do výšok, navštívte neďaleký lezecký park. Tieto a mnoho ďalších výletných cieľov môžete navyše navštíviť bezplatne, ak vlastníte kartu Niederösterreich-CARD.

 

Miesto, kde sa zrodili veľké ľúbostné príbehy

Zažite príbehy plné lásky v osviežujúcom zámockom parku Laxenburg, ktorý vás pozýva na príjemný piknik a člnkovanie. Kedysi tu strávili svoje medové týždne cisár František Jozef so Sissi. V roku 1856 sa tu narodila ich dcéra Gizela a o dva roky neskôr syn Rudolf. Medové týždne tu strávil aj korunný princ so svojou manželkou Štefániou Belgickou. Áno, zámok Laxenburg zo seba vyžaruje atmosféru lásky a elegancie. Neďaleko odtiaľ, v malebnom údolí Helenental, môžete objaviť architektonicky jedinečnú a zároveň veľmi temnú kapitolu zo života monarchie, poľovnícky zámok Mayerling,v ktorom sa korunný princ Rudolf pobral na druhý svet spoločne so svojou milenkou, 17-ročnou Mary Vetserovou.

 

Šumivé kúpele Vöslau a ich okolie plné pôžitkov

Keď sa povie Dolné Rakúsko a kúpanie, mnohým napadne mestečko Baden. Nemenej krásne a zaujímavé je však Bad Vöslau, ktoré je s Badenom navzájom prepojené mnohými turistickými chodníkmi. Obzvlášť krásna je takzvaná 1. viedenská vodovodná trasa, na ktorej sa môžete kochať nádhernými výhľadmi a urobiť si prestávku v jednej z obľúbených viech. Ako sa píše v sprievodcoch, Bad Vöslau je podobne ako Baden baštou letného osvieženia. Stopy bohatstva a krásy tu nájdete takmer všade. Dokonalým príkladom letoviska ako za starých čias sú tradičné termálne kúpele Vöslau. Môžete sa tu štýlovo osviežiť čerstvou minerálnou vodou medzi historickými kabínkami, ktoré pripomínajú terasovité operné lóže, s výhľadom na veľkú plochu na kúpanie a oddych.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa