Boh sa nahneval a vytvoril skutočný koniec sveta: Nájdete ho v Namíbii

2017-02-04 00:01:00 |   |    | 

Asi najvýstižnejšie popísali pobrežie Namíbie portugalskí moreplavci. Tí ho nazvali pekelnou bránou a nič netušiac tak nadviazali na jednu z tradičných povier, podľa ktorej túto časť sveta zrodil Boh v časoch, keď bol nahnevaný.



 

Vrakovisko lodí budí už z diaľka obavy všetkých námorníkov. Vzbudzujú v nich rešpekt a upozorňujú ich na to, že pri afrických brehoch neradno riskovať a mali by sa mať každú minútu na pozore. To, čo však naháňa do žíl moreplavcov strach, znamená pre turistov ďalší netradičný neprebádaný kúsok sveta, v ktorom môžu opäť poštekliť svoju hladinu adrenalínu.

 

Cintorín lodí

V minulosti bolo Kostrové pobrežie v Namíbií spájané so strachom a medzi námorníkmi sa o ňom rozprávalo s veľkou obavou. Mnoho lodí tam stroskotalo a prišli o väčšinu posádky. Návratu medzi civilizáciu sa však dočkalo len pár z nich. Dôvodom sú zlé poveternostné podmienky, ktoré sú okolo pobrežia. Často tam býva hustá hmla, ktorá mätie námorníkov aj v súčasnosti. Okrem toho je voda veľmi plytká a nie raz na nej havarovali a nedokázali sa už vrátiť na more. Navyše k tomu všetkému tam býva aj silný vietor, ktorý robil v minulosti problémy aj veľkým plachetniciam, ktoré si poradili aj s väčšími nástrahami po ceste do zámoria.

Keď potom ľudia na pobreží stroskotali, údajne nevedeli, či je to ich šťastie alebo najhorší trest. Všade okolo boli vraky starých lodí, ktoré si môžete na pieskových plážach prehliadnuť ešte aj dnes. Niektoré sú staré desiatky rokov, iné už pochovali nánosy piesku a zo zeme vytŕča iba pár ich častí. Najstarší zachovalý vrak pochádza z roku 1907, no podľa odhadov sa priamo vo vode nachádzajú aj staršie kúsky. K tomuto smutnému pohľadu v minulosti patrili aj desiatky kostier ľudí, ktorí nemali to šťastie a nedokázali v nehostinnej divokej prírode plnej dravcov prežiť.

 

Krajina nikoho

Prekvapivým zistením pre všetkých námorníkov vždy bolo, že ide v podstate o krajinu nikoho. Nenájdete tam žiadne obydlia, musíte sa stotožniť s úplným tichom, ktoré bude okolo vás vládnuť. Kráľmi tohto pobrežia sú iba zvieratá. To, čo naháňalo našim predošlým generáciám strach, je teraz vyhľadávanou atrakciou. Na našej planéte nie je veľa miest, kde by ste zažili taký pokoj a boli by ste vytrhnutí z hluku bežnej civilizácie. Tunajšia príroda je síce divoká, no zároveň vám dáva najlepšiu ukážku toho, ako to vyzeralo aj v pôvodnej Afrike, keď ešte panovali iba divoké tvory.

 

Tichý park s úžasným safari

Časom prišli šikovné cestovné kancelárie s nápadom ponúknuť túto jedinečnú krásu aj pre turistov. Z divokej prírody sa rozhodli urobiť uzavretý chránený Park Kostrového pobrežia, ktorý sa snaží udržať v pôvodnom stave nielen prírodu a vzácne živočíchy, ale taktiež aj celé pobrežie s vrakmi. Jeho veľmi cenenou súčasťou je hlavne safari, pretože v Namíbii žije množstvo divokých exotických zvierat, ktoré sa podarilo uchovať pred lovcami trofejí i vďaka nehostinným podmienkam, ktoré tam vládnu. Vďaka tomu sa môžete tešiť na fantastické safari, ktoré nemá vo zvyšku kontinentu konkurenciu. Na pomerne malej ploche máte veľkú šancu stretnúť rozmanité druhy, kvôli čomu musíte inde prejsť stovky kilometrov.

 

So surfom opatrne

Ku Kostrovému pobrežiu nepatria iba časti, ktoré sú posiate vrakmi lodí. Kvôli dobrým poveternostným podmienkam a hlavne dobrému vetru často návštevníci safari kombinujú jeho návštevu aj so surfovaním. K tomu však patrí jedno dôležité upozornenie ktoré sa opäť týka zradnej hmly. Pretože i keď vyzerá počasie vynikajúco, zrazu môže prísť hustá hmla a mraky. Kvôli tomu by ste sa mali zdržiavať blízko pobrežia a radšej zbytočne neriskovať. Zaplávať si môžete skôr v plytkých oblastiach taktiež iba neďaleko pláží.

 

Dovolenka pre vyvolených

Tak ako v parku, tak ani popri pobreží nenájdete žiadne hotely. A takto to chcú domáci udržať čo najdlhšie, aby neporušili čaro pôvodnej prírody. Namiesto toho vybudovali na niekoľkých miestach luxusné obdoby kempov, v ktorých môžete prespať počas špeciálnych tour. Ich cena sa mení v závislosti od dĺžky pobytu, pri priemernom štvordňovom výlete zaplatíte sumu približne 6000 eur. V cene už máte aj stravovanie a dopravu. Tie sú kvôli ťažko prístupnému terénu drahšie, keďže jedlo sa tam musí dopraviť vždy letecky. Ako hostia máte dve možnosti dopravy. Do niektorých častí je možné prísť iba letecky malým lietadlom, pretože pobrežie je nebezpečné. Ďalej sa už môžete prepravovať na lodiach, ktoré vás počas safari prevedú aj popri známych vrakoch.

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa