Bali splní váš sen o raji na Zemi: Toto sú jeho najzaujímavejšie miesta

2021-05-28 08:01:00 |   |    | 

Bali sa stalo prvým z veľkých hitov exotického cestovania. Nadšenie turistov na chvíľku zabrzdilo veľké tsunami, ktoré zničilo aj časť obľúbených dovolenkových miest popri pobreží. No nakoniec to prinieslo i jednu výhodu. Keď sa tam po čase začali dovolenkári opäť vracať, chceli viac spoznávať vnútrozemie, kde objavili nové veľmi atraktívne miesta.



 

Pura Tanah Lot

Najobľúbenejšou atrakciou na Bali je chrám Pura Tanah Lot. Nachádza sa na skalnom výbežku na pobreží, odkiaľ máte nádherný výhľad na more. Kláštor tam vybudovali rybári, ktorí sa inšpirovali želaním jedného svätca. Ten raz prespal na týchto skalách, označil ich za výnimočné miesto, na ktorom bol prepojený s bohmi a odporúčal, aby tam vybudovali skromný, ale krásny chrám. Turisti ho milujú napriek tomu, že do posvätných budov majú zakázaný vstup. Môžu sa pohybovať iba v exteriéri a taktiež sa odtiaľ môžu pokochať nádherným pohľadom na západ slnka.

 

Ryžové polia Tegalalang

Keď sa povie Bali, tak sa vám v hlave vybavia aj obrázky nádherných ryžových polí, ktoré sa rozprestierajú na okolitých kopcoch. Napriek tomu, že sa ich tam nachádza neúrekom, všetci túžia vidieť najmä Tegalalang. Tunajšie polia sú terasovito rozložené v obklopení nádhernej prírody. Krásne sú najmä počas svitania, keď všetko žiari vďaka lúčom vychádzajúceho slnka. Tieto polia zároveň patria k najviac fotografovaným miestam na Bali. Výhodou Tegalalangu je, že sa nachádza len pol hodinu cesty od Ubudu, takže je ľahko dostupný a kvôli tomu tam často organizujú aj jednodňové zájazdy. Domáci to využili na spropagovanie celého regiónu a vymysleli tam aj také zaujímavé atrakcie, ako napríklad štýlovú hojdačku, ktorá ponúka ten najkrajší výhľad na polia.

 

Les opíc Ubud

Neďaleko mesta Ubud sa nachádzal opustený kláštorný komplex, ktorý už dlhé roky nikto nevyužíval. Kvôli tomu si toto územie zabrali opice, pre ktoré bol prales v okolí dokonalým miestom pre život. Lenže potom prišli turisti a túto idylku im na chvíľku zastavili. Netrvalo však dlho a opice sa naučili fungovať aj v spoločnosti týchto návštevníkov, ktorí ich začali kŕmiť. Razom sa z nich stala hlavná atrakcia a starobylý chrám označili za Les opíc, ktorý sa stal magnetom pre dovolenkárov. Časom sa o túto lokalitu začali zaujímať aj vedci, ktorí pozorujú opice v prirodzenom prostredí aj to, ako reagujú na ľudí.

 

Goa Gajah

Historický komplex Goa Gajah patrí k najcennejším starobylým pamiatkam v krajine. V preklade jeho názov namená „Slonia jaskyňa“ a v interiéri nájdete niekoľko sôch, ktoré odkazujú na toto posvätné zviera. Niektoré časti pochádzajú z 8. storočia, ale väčšina budov vznikla o dve storočia neskôr. Nachádzajú sa tam kaplnky a svätyne, do ktorých môžete vstúpiť len so zahalenými ramenami a nohami. Niektoré zo sôch pravidelne obliekajú do farebných kusov látky, ktoré symbolicky prepájajú toto miesto s bohmi. V komplexe sa nachádzajú aj malé prírodné bazény, ktoré využívali pri niektorých očistných rituáloch a taktiež fontána, ktorá funguje až dodnes.

 

Pura Ulun Danu Bratan

Jazero Bratan je najväčším zdrojom pitnej vody v krajine. Z toho dôvodu sa tam rozhodli postaviť chrám, ktorým by vzdali úctu Dewi Danu, teda bohyni morí a jazier. Tak si chceli zabezpečiť, že sa im tento zdroj nikdy neminie a obyvatelia sa nikdy nedostanú do ťažkej situácie. Pura Ulun Danu Bratan postavili v 17. storočí a rozprestiera sa aj na pár malých ostrovčekoch. Práve tie vyzerajú nádherne v období dažďov. Vtedy totiž voda stúpne tak, že pôsobia, ako keby voľne plávali na hladine. Súčasťou komplexu je aj krásna botanická záhrada. Toto miesto je najkrajšie počas letných rán, keď sa v okolí šíria vône rozkvitnutých kvetov, ešte sa tam nenachádza toľko turistov a navyše sa vtedy jeho obraz nádherne odráža v jazere.

 

Vrch Batur

Batur patrí k najobľúbenejším turistickým oblastiam. Vedie tam jednoduchý chodník, po ktorom sa už do štyroch hodín dostanete priamo na vrchol. Tam sa nachádza veľká vyhliadka, z ktorej uvidíte celý tento región. Je to úžasné miesto, ktoré vás naučí pokore a prinúti vás zamyslieť sa nad tým, čo je pre vás to najdôležitejšie. Zaujímavosťou je, že Batur je zároveň stále aktívnou sopkou, ktorá chrlí čiernu lávu. Naposledy explodovala v roku 2000, odvtedy vedci zaznamenali len mierne výkyvy v jej činnosti.

 

Chrám Besakih

Tento chrámový komplex sa považuje za najstarší na Bali. Podľa odhadov má viac ako dvetisíc rokov. Zasvätený je hinduizmu a pozostáva z 23 svätostánkov. Tri z nich sú pokladané za hlavné a dodnes sa využívajú aj na obrady. Okrem toho sa tam nachádza 86 malých kaplniek, kde môžete doniesť svoju obetu a pomodliť sa za to, po čom najviac túžite. Domáci označujú Besakih ako oázu pokoja, kam sa chodia zahĺbiť do svojich myšlienok a hľadať riešenia niektorých osobných problémov. V prostredí tohto posvätného miesta totiž počas modlitieb prichádzajú na tie najlepšie nápady. Celý areál je prepojený s prírodou a nachádza sa tam množstvo nádhernej zelene.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa