Filipíny trochu inak: Navštívte nezabudnuteľné mesto Vigan

2022-04-19 12:00:00 |   |    | 

Dovolenku vo Filipínach si predstavujeme ako dokonalý relax na pláži v obklopení exotickej prírody. Táto krajina vám však toho ponúka podstatne viac. Vyberte sa na výlet do mestečka Vigan, ktoré prináša veľký kus histórie a uchovaných zaujímavostí.



 

Calle Crisologo

Mnoho turistov smeruje do Viganu práve kvôli tejto historickej ulici. Calle Crisologo vyzerá, ako keby tam zastal čas. Staré dláždené cesty a chodníky sú olemované historickými budovami, ktoré nadväzujú na španielsku architektúru. Zároveň sú jednou z najlepších spomienok na bývalé dejiny tejto časti Filipín. V súčasnosti už v starých domoch sídlia najmä obchody, ktoré sa zameriavajú na predaj remeselníckeho tovaru a ručne robených suvenírov. Nájdete tam všetko od bižutérie až po kvalitný nábytok. Stálou súčasťou Calle Crisologo sú kone s kočmi, ktoré využívajú ako dopravný prostriedok, ale i na prepravu tovaru. Zatiaľ čo cez deň môžete vnímať históriu tohto miesta, večer sa zmení na príjemnú party lokalitu. Pri drinku sa môžete porozprávať s domácimi a dozviete sa viac aj o samotnom Vigane.

 

Zvonica Bantay

Desať minút od centra Viganu sa nachádza starobylá zvonica. Pôvodne sa jednalo o strážnu veža, ktorú postavili v 16. storočí. Keďže bola situovaná na malom vŕšku, ponúkala skvelý rozhľad na celé okolie, vďaka čomu sa podarilo odvrátiť útoky viacerých nepriateľov. V roku 1857 ju však rekonštruovali a urobili z nej zvonicu, ktorá patrí k blízkemu kostolu. Niekedy v tom období sa zároveň stala obľúbeným miestom na výlet, je odtiaľ totiž nádherný výhľad na Vigan. Zvonicu si môžete obzrieť zadarmo, ale ak chcete, pridajte do kasičky dobrovoľný príspevok.

 

Katedrála svätého Pavla

Prvý kostol vo Vigane vznikol až po príchode španielskych kolonizátorov. V tomto období pribudla aj Katedrála svätého Pavla s barokovými prvkami. I keď ju neskôr renovovali, podarilo sa jej uchovať pôvodný charakter. Kedysi stála na tomto mieste len jednoduchá drevená kaplnka, ktorý však už v 17. storočí prestavali na prvý kostol. Ten postupne vylepšovali až do súčasnej podoby. Základy katedrály museli po niekoľkých zemetraseniach posilniť, aby dokázala ustáť aj ďalšie otrasy. Interiér zdobí socha svätého Pavla a na stenách maľby s výjavmi z Nového zákona. Na nich uvidíte tiež fragmenty z toho, ako tento apoštol konvertoval na katolícku vieru.

 

Plaza Salcedo

Priamo pred katedrálou sa začína námestie Plaza Salcedo. To sa preslávilo najmä vďaka veľkej hrajúcej fontáne. Jej základy vybudovali v roku 1970, keďže v tom čase slúžila ako vodný rezervoár pre celé mesto. Keď však problémy vyriešili, premenili ju na takúto zábavnú atrakciu. Počas dňa má podobu klasickej fontány, ale každý večer o siedmej spustí zaujímavé divadlo, ktoré dodnes milujú aj domáci obyvatelia. V tomto čase sa začne hudobná a svetelná šou, ktorá je sprevádzaná vodnými zábavkami. Počas víkendov ponúkajú pre veľkú popularitu aj druhú šou, ktorá začína vždy o pol deviatej. Na tomto mieste sa pravidelne konajú aj hlavné podujatia v meste a postupne ho menia na oddychové centrum.

 

Hrnčiarska fabrika Pagburnayan

Vigan na Filipínach sa preslávil aj silnou hrnčiarskou tradíciou, ktorú do tohto mesta priniesli prví čínski prisťahovalci. Ešte stále sa tam nachádza fabrika, v ktorej vyrábajú nádoby pôvodným spôsobom na tradičnom hrnčiarskom kruhu. Využívajú ich aj na prípravu fermentovaného octu a vína, ktoré vďaka použitej terakote majú zaujímavejšiu chuť. V továrni ponúkajú pre turistov organizované prehliadky, na ktorých si môžete sami vyskúšať túto prácu. Taktiež sa tam nachádza obchod, kde majú v ponuke rôzne výrobky priamo z tejto fabriky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa