10 zaujímavostí, ktoré ste možno netušili o Pompejách

2022-01-07 13:00:00 |   |    | 

V auguste v roku 79 vybuchol Vezuv, ktorý úplne zničil prosperujúce mesto Pompeje. Tento moment talianskej histórie je neustále postrachom, pretože sila najznámejšej talianskej sopky nie je stále doposiaľ úplne odhalená. Vedeli ste o tejto tragickej udalosti aj tieto zaujímavosti?



 

1. Historici uvádzajú ako presný dátum výbuchu sopky Vezuv 24. august 79. No toto tvrdenie nemusí byť pravdivé. Z pozostatkov tiel a predmetov, ktoré zostali pochované pod nánosmi popola, sa dá vyčítať, že by to zrejme mohol byť aj niektorý z neskorších mesiacov. Ľudia mali totiž v čase smrti na sebe teplejšie oblečenie. Dodnes sa však nepodarilo určiť presné obdobie.

2. Mnohí sa možno pýtajú otázku, prečo si obyvatelia Pompej postavili svoje obydlia na tak nebezpečnom mieste. Lenže podľa historických záznamov nemali vôbec tušenie, že Vezuv je sopka. Keďže nedisponovali žiadnymi údajmi z minulosti, považovali ju len za jeden z kopcov v okolí.

3. Dodnes sa nepodarilo odhaliť všetky tajomstvá tohto smutne slávneho mesta. Doteraz archeológovia odkryli iba okolo dvoch tretín z jeho pôvodnej rozlohy. Možno ďalšie odpovede prinesie nasledujúci výskum.

4. Už v minulosti používali ľudia grafiti. Steny zdobili rôznymi kresbami a nápismi. V Pompejách nájdete na uchovaných fasádach až prekvapivo veľa podobných záznamov. Z textov sa zistilo, že sa takýmto spôsobom zaznamenávali verejné oznámenia, správy k dôležitým voľbám a prečítať si môžete aj súkromné správy jeho bývalých obyvateľov.

5. Pompeje sú najväčším archeologickým miestom na svete. Rozprestierajú sa na ploche 150 akrov. Od nešťastnej osudovej udalosti ležali zvyšky jeho obydlí a ulíc pod popolom. Trvalo 1500 rokov, kým na ne náhodou natrafili pri hĺbení podzemného tunela na vodu a k podrobnejšiemu výskumu prišlo až o takmer ďalších 200 rokov neskôr.

6. V minulosti boli Pompeje veľmi rozsiahlym mestom. Podľa odhadov tam žilo vyše 10 000 ľudí, niektorí historici sa dokonca prikláňajú až k dvojnásobku. Počas skúmania tejto oblasti ich našli pod nánosmi popolu a zeminy v rôznych pozíciách. Takto sa ich snažili naďalej uchovať a vystavujú ich rovnako, ako keď ich objavili pri archeologických prácach. Zaujímavosťou je, že pozostatky mŕtvych prezreli aj stomatológovia, ktorí sa čudovali, v akom skvelom stave mali chrup.

7. V roku 1972 sa udiala v ruinách tohto legendárneho miesta nezabudnuteľná udalosť. Tunajší amfiteáter sa opäť premenil na kultúrne pódium a koncert si na ňom zahrala skupina Pink Floyd. Síce tam nemohli byť prítomní diváci, ale tento unikátny zážitok nahrával filmár Adrien Maben. Hudobníci si pochvaľovali fantastické ozvučenie, ktoré bolo na tomto mieste.

8. Vezuv od tohto strašného dňa vybuchol ešte niekoľkokrát. Ani raz to už nemalo tak zničujúce dôsledky. Naposledy to bolo v roku 1944, keď zahynulo 26 ľudí. Z toho dôvodu musí byť sopka neustále monitorovaná, aby dokázali včas varovať všetkých obyvateľov.

9. Pre ilustráciu sa snažili vedci popísať intenzitu výbuchu Vezuvu v čase najväčšej tragédie. Podľa nich to bolo 500-krát silnejšie, ako keď zhodili atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki. Erupcia trvala podľa odhadov až 24 hodín. Dokonca sa vraj našiel jeden svedok, ktorý videl výbuch sopky a svoj postreh zapísali do dobových záznamov.

10. Jedným z dôvodov tejto tragédie bol vietor. Po celý čas fúkal opačným smerom, teraz sa však z nevysvetliteľných príčin otočil a kvôli tomu putoval popolček a všetka horúčava, ktorá zabíjala nevinných ľudí, priamo na Pompeje.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa