D´Artagnanov zámok je na predaj: Mastná sumička a môže byť aj váš

2024-01-13 13:00:00 |   |    | 

Zámok Castelmore na juhozápade Francúzska, kde sa narodil šľachtic, ktorý bol predlohou pre postavu grófa d´Artagnana z Troch mušketierov, je na predaj. Záujem o nehnuteľnosť prejavili okolité obce, ktoré by v ňom chceli zriadiť expozíciu a kultúrne centrum venované tejto známej literárnej postave. Stavba zaujala aj šéfa maloobchodného reťazca Auchan Retail Yvesa Claudea, ktorý by v zámku chcel mať svoje vidiecke sídlo.



V prvom kole verejná spoločnosť Safer, ktorá o predaji rozhoduje, uprednostnila ponuku manažéra spoločnosti Auchan Retail, čo vyvolalo prekvapenie a kritiku medzi miestnymi politikmi. Tí by chceli v zámku zriadiť výstavu o d´Artagnanovi, a tým do oblasti prilákať aj turistov. "Sme prekvapení, že spoločnosť Safer nevybrala projekt vo verejnom záujme," okomentoval rozhodnutie poslanec Jean-René Cazeneuve. Podľa niektorých kritikov ale plán predstavený obcami nebol dostatočne prepracovaný.

Obce aj Claude podľa denníka Le Parisien za nehnuteľnosť s plochou 700 metrov štvorcových ponúkli zhodne dva milióny eur. Obce majú stále nádej, že by rozhodnutie v prospech Claudea mohlo zvrátiť preskúmanie na krajskej úrovni. K zámku patrí aj 70 hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorú budú obrábať podľa oboch projektov mladí poľnohospodári.

V zámku, ktorý sa nachádza v obci Lupiac, sa narodil v roku 1615 šľachtic a vojak Charles de Batz de Castelmore. Jeho životný príbeh inšpiroval postavu grófa d'Artagnana z románu Traja Mušketieri od Alexandra Dumasa.

Román z 19. storočia si prinajmenšom vo Francúzsku stále udržuje veľkú popularitu. Ukazuje to okrem iného úspech filmov od režiséra Martina Bourboulona, ktoré sa románom inšpirovali a ktoré vo Francúzsku zaplnili kiná.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa