Stredoveké mrakodrapy: Bolognské veže vyrástli z nenávisti

2022-02-08 08:00:00 |   |    | 

V Bologni zúri boj medzi guelfmi a ghibellínmi. Ich vzájomné potýčky sú na dennom poriadku. Bohaté rodiny si v obavách o život začínajú opevňovať svoje domovy. Kvôli nedostatku miesta vyrastú v meste desiatky „stredovekých mrakodrapov“.



 

Guelfovia verzus ghibellini. Priaznivci pápeža proti stúpencom cisára. Dve mocenské skupiny šľachtických rodov a miest spolu v 12. - 15. storočia súperia o nadvládu nad severnou a strednou časťou Apeninského polostrova. Talianske mestá dlhotrvajúcim konfliktom trpia. Bezpečné to nie je ani v uliciach Bologne, ktorá sa v stredoveku stretáva s preľudnenosťou. Asi to je dôvod, prečo vznešené rodiny budujú svoje „pevnosti“ do výšky.

Ich veže majú v spodných poschodiach aj niekoľko metrov hrubé múry a vo vnútri sú uspôsobené tak, aby sa v nich dalo prečkať aj relatívne dlhé obliehanie. Niektorí historici však hlavný dôvod výstavby týchto „stredovekých mrakodrapov“ vidia inde. Domnievajú sa, že primárne mali slúžiť ako symbol moci a bohatstva miestnych rodov. Či tak alebo onak, v Bologni počas 12. a 13. storočia vyrastie až 180 veží rôznej výšky!

 

Šikmejšie ako v Pise

Odfláknutý projekt, nestabilné podložie, vplyvy počasia, nová výstavba... Z mnohých dôvodov sa v meste dodnes zachovalo menej ako 20 týchto velikánov. Najznámejšie sú „dvojičky“ Asinelli a Garisenda, pomenované podľa rodín, ktoré ich na začiatku 12. storočia vybudovali. Zatiaľ čo prvá menovaná bola pôvodne vysoká 70 metrov, tá druhá sa tiahla do výšky asi 60 metrov. Ich majitelia ich však neskôr upravia. Asinelli pridajú ďalších 27 metrov, naopak Garisend znížia o 12 metrov, pretože sa začala nebezpečne nakláňať na jednu stranu!

Obe veže v 14. storočí získava do svojho vlastníctva Bologna a členovia mestskej rady ich dočasne prepoja drevenou lávkou. Neskôr tieto dominanty mesta slúžia na najrôznejšie účely – je v nich väzenie, vedci ich využívajú na experimenty, počas druhej svetovej vojny sa uplatnia ako pozorovateľne. Dnes sa ľudia môžu pozrieť iba do Asinelli. Na vrchole je naklonená o viac ako dva metre a drží primát najvyššej šikmej veže v Taliansku.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise   HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa