Baobaby: Chudnúce stromy, ktoré rastú dole hlavou a kvitnú len 24 hodín

2019-01-26 00:00:01 |   |    | 

Zázrak stromovej ríše – aj tak by sme mohli nazvať tieto prapodivné stromy, ktoré vyzerajú, akoby rástli dole hlavou a svoje čarokrásne kvety lukazujú en v rozmedzí 24 hodín. Napríklad v Afrike ich uctievajú ako božstvo a miesto pre život si našli nielen tu, ale tiež na ostrove Madagaskar či v Austrálii. Čo ďalšie ste o týchto stromových velikánoch nevedeli?



 

Prvý strom na zemi

Podľa dávnych legiend bol vôbec prvým stromom na zemi spomínaný baobab. Ten však mal svoju dušu a nevyspytateľnú náladu. Keď vo svojom okolí videl štíhle palmy, začal ľutovať, že nie je rovnako štíhly a dokonalý ako ony. A tak začal byť zúfalý a srdcervúco nariekal. Legenda ďalej hovorí, že bohovia údajne už nemohli počúvať náreky baobabu a tak ho vytrhli zo zeme a zasadili korunou dole. Dodnes tak vyzerá, akoby jeho koruna bola skôr koreňmi a rástol teda „hlavou dole“. Ďalším špecifikom baobabu je i skutočnosť, že kvitne len 24 hodín.

 

Až 2 000 litrov vody v obyčajnej kôre

Pretože baobaby rastú väčšinou na miestach, kde sa strieda obdobie sucha s obdobím dažďov, prekvapia nás tiež z ďalšieho hľadiska. Hovorí sa o nich ako o chudnúcich stromoch. Počas obdobia dažďov totiž dokážu absorbovať až 2 000 litrov vody, čo je naozaj neuveriteľné číslo. Sú preto skvelými napájadlami pre stáda slonov a ďalšiu zver, ktorá sa z ich kôry snaží vodu vydolovať. V období sucha však baobaby „chudnú“ a o vodu postupne prichádzajú. Počas niekoľkých týždňov môžu tieto stromy zo svojho objemu stratiť niekoľko desiatok centimetrov. Len povedzte, nevyzerá zhruba nejako takto vaša predstava o dokonalom chudnutí?

 

Čím starší, tým váženejší

Vďaka svojim schopnostiam schudnúť, úctyhodnej výške a často tiež obrovskému vzrastu (niektoré exempláre majú aj osem metrov v priemere a sú staré niekoľko tisíc rokov) sú baobaby v niektorých afrických regiónoch považované za božstvo. Trebárs v Južnej Afrike je stínanie baobabov v rozpore so zákonom. Strom je však i napriek tomu nesmierne užitočný. Miestni obyvatelia konzumujú jeho plody, ktoré obsahujú mnoho vitamínov a pre telo cenných látok. Semená baobabov sa lisujú na kvalitný olej, z listov sa pripravuje pokrm podobný nášmu špenátu a z porézneho dreva sa vyrába papier, rohožky i pevné povrazy.

Nielen za chudnúcimi baobabmi: Pokiaľ si chcete magické baobaby prezrieť na vlastné oči, vydajte sa na poznávací zájazd Naprieč Južnou Afrikou. Okrem „stromového božstva“ navštívite tiež Kapské Mesto alebo Cape Point. Prekvapia vás i divé zvieratá a pestrá skladba obyvateľov. Tak čo, začnete baliť?

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa