Ako vajce vajcu: Objavili sme zahraničné dvojičky známych slovenských atrakcií

2021-02-19 08:01:00 |   |    | 

Hoci svet ponúka takmer nekonečné množstvo rôznych turistických zaujímavostí, občas nám niektoré pripadajú dobre známe, hoci sme ich nikdy predtým nevideli. Nemusí to byť vždy len Déjà vu, občas sa skrátka stáva, že sa dve rôzne pamiatky nápadne podobajú. My sme našli dvojčatá známych slovenských atrakcií.



 

Bratislava – Gödöllö

Grasalkovičov palác patrí k najobľúbenejším turistickým cieľom v Bratislave. Vďačí za to nielen pôsobivej architektúre, ale tiež faktu, že je od roku 1996 sídlom prezidenta Slovenskej republiky. Neskorobarokový palác vznikol v roku 1760, keď si ho ako svoje letné sídlo za hranicami mesta nechal postaviť gróf Anton Grasalkovič, predseda uhorskej kráľovskej komory.

Nebolo to jeho jediné letné sídlo. Veľmi podobnú rezidenciu si Grasalkovič nechal vybudovať už okolo roku 1735 aj v meste Gödöllö 30 kilometrov severovýchodne od Budapešti. Osemkrídlová budova je najväčším barokovým palácom v Maďarsku. Svoju zlatú éru zažila najmä po roku 1867, keď sa stala korunovačným darom pre Františka Jozefa I. a jeho manželku Sissi. Slávna dvojica si túto rezidenciu veľmi obľúbila a pravidelne v nej trávila jarné a jesenné lovecké sezóny.

 

Sedliacka Dubová – Altaussee

Sedliacka Dubová leží v okrese Dolný Kubín 7 kilometrov od Oravského Podzámku a je štvornásobným držiteľom ocenenia pre najkrajšiu obec Slovenska. Jej dominantou je zrúcanina staršieho kamenného kostola sv. Kozmu a Damiána a v centre obce stojaci farský kostol svätého Michala archanjela. Ten bol postavený okolo roku 1880 v romantickom slohu s neorománskymi a neogotickými prvkami.

Zaujímavé je, že oravský kostol je dokonalou kópiou svätostánku v štajerskej obci Altaussee. Rakúsky chrám síce vyrástol o takmer 700 rokov skôr, v rokoch 1859 až 1861 však prešiel rozsiahlou prestavbou a práve tá sa zrejme stala predlohou pre náš kostol sv. Michala archanjela. Ako však k tejto kurióznej situácii došlo, o tom historické pramene mlčia.

 

Kežmarok – Viedeň - Miškovec

Kežmarok patrí k našim najkrajším mestám. Jeho siluetu s majestátnymi tatrami v pozadí charakterizuje najmä tzv. nový evanjelický kostol, ktorý vznikol v poslednej tretine 19. storočia podľa návrhu dánskeho architekta Teofila von Hansena. Traduje sa, že bol pôvodne vytvorený pre Orient, preto má stavba tak netradičnú farbu aj zdobenie a nesie byzantské, románske, renesančné aj maurské prvky.

Odhliadnuc od kupoly a samostatne stojacej veže kežmarský kostol výrazne pripomína o niečo staršie diela rakúskeho architekta Ludwiga Förstera - kostol Gustava Adolfa v Gumpendorfe (dnes súčasť Viedne) z roku 1849 aj synagógu v Miškovci (1856 až 1862). Podoba nie je náhodná – autor kežmarského svätostánku Hansen bol totiž ženatý s Försterovou dcérou a určitú dobu so známym architektom úzko spolupracoval.

 

Bratislava - Saumur

Dvojníka má aj panoráma slovenskej metropoly, najmä pri pohľade z petržalskej strany. Širokú rieku lemujú fasády historických budov, na neveľkom kopci stojí dominantný stredoveký hrad a neďaleko od neho siluetu dotvára aj veža katedrály svätého Martina. Až zarážajúco podobný pohľad sa vám však naskytne aj na západe Francúzska.

Bratislavský hrad si nahraďme zámkom Château de Saumur, dóm sv. Martina vymeňme za Eglise St-Pierre a rieku nenazvime Dunaj, ale Loira – a voilá! Máme pred sebou nádhernú pohľadnicu z malebného mestečka Saumur v departmente Maine-et-Loire na západe Francúzska, známeho aj ako rodisko módnej návrhárky Coco Chanel.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa