Peklo na zemi: Hororový park v Thajsku reálne zobrazuje posmrtné utrpenie hriešnikov

2021-05-03 12:01:00 |   |    | 

Na posmrtný život sa často pozeráme z tej lepšej perspektívy. Predstavujeme si, ako to bude vyzerať v nebi a čo pekné nás čaká po prechode na druhý svet. No thajský Wang Saen Suk nám ponúka iný pohľad. Budhistický park vám totiž ukáže, čo po smrti čaká na všetkých hriešnikov. A verte, že to pre nikoho nebude príjemné zistenie.



 

Učí budhistov o posmrtnej tortúre

Na ceste medzi Bangkokom a Pattayom sa nachádza jedna z najzaujímavejších a zároveň aj najkontroverznejších thajských atrakcií. Park Wang Saen Suk sa nachádza v rovnakom areáli ako tunajší obľúbený budhistický chrám. Vyznávači tejto viery veria, že sa po smrti dostavia pred niečo ako posledný súd. Na veľkú dvojramennú váhu sa na jednu stranu položia všetky ich hriechy a na druhú všetky ich dobré skutky. Tá časť, ktorá bude ťažšia, zároveň určí, aký bude váš posmrtný život. Ak ste napáchali veľa zlého, môžete sa dostať do podzemného pekla. Ako by to v ňom malo vyzerať, predviedli v tomto parku, približujúcom tortúru, ktorá vás tam čaká. Jeho úlohou nie je vystrašiť vás, ale dať vám varovanie pred vašim spôsobom života, aby ste sa mohli zmeniť a vybrať si tú lepšiu cestu.

 

Trest za každý hriech

Predstava pekla je zobrazená pomocou drevených sôch. Tie sú urobené v reálnej, ale aj nadrozmernej veľkosti. Na každom stanovišti zobrazujú, ako môžu dopadnúť hriešnici po svojej smrti. Ich tresty sú vždy prispôsobené tomu, čím sa najviac previnili počas života. Niektorých môžu mučiť, iných premenia na nejaké zvieratá. Ak ste napríklad smilnili, tak vás budú týrať sexuálne, keď ste veľa jedli, tak vám môžu prevŕtať brucho a pokiaľ ste boli zlým človekom, prebodnú vás veľkými kopijami. Ak by bol pre vás pohľad na tieto scény veľmi frustrujúci, nemusíte zúfať. V parku sa dozviete aj to, že každý hriešnik má po smrti šancu vykúpiť sa za svoje hriechy a dostať sa do neba. I tieto situácie zobrazujú niektoré zo sôch.

 

136 častí pekla

Vstupné do parku je dobrovoľné. Pri vchode sa nachádza socha malého Budhu, ktorému môžete do brucha vložiť mince podľa vlastného uváženia. Správcovia parku si všimli, že mnohí návštevníci sa k nemu vrátia pri odchode z Wang Saen Suk a ešte raz tam prihodia ďalšiu časť peňazí. Takýmto spôsobom sa vraj prejavujú najväčší previnilci, ktorí sa hneď chcú vykúpiť zo svojich prehreškov. Výstava je rozdelená do 136 častí a v každej z nich je zobrazený trest k inému hriechu. Vďaka tomu sa vie každý vcítiť do tejto atmosféry, pretože každý máme svoje veci, za ktoré sa hanbíme, mrzia nás a chceli by sme ich odčiniť. Ak by ste sa chceli vyhnúť plateniu za svoje hriechy a namiesto toho ich chcete úprimne oľutovať, mali by ste zájsť k soche veľkého Budhu, ktorá sa nachádza bližšie ku chrámu a môžete mu tam vzdať úctu a pomodliť sa.

 

Prirovnávajú ho k reálnemu hororu

Absolvovať prechádzku týmto parkom nemusí byť pre všetkých príjemné. Preto sa neodporúča, aby tam prišli slabšie povahy, ktoré by to znášali veľmi ťažko. Jednotlivé výjavy sú veľmi autentické a často sú zobrazované veľké krutosti. I kvôli tomu porovnávajú Wang Saen Suk k reálnemu hororu. Vraj je to strašidelnejšie ako pozerať takéto filmy v kine. No napriek tomu je paradoxne vyhľadávanou atrakciou nielen medzi dospelými, ale aj pre celé rodiny. Vstup s deťmi je len na zvážení ich rodičov. Tí ich tam napriek tomu často berú na návštevu, pretože im zrejme chcú dať poučenie, aby takto nedopadli aj oni, keď budú páchať zlé veci a neposlúchať.

 

Ak stretnete diabla v tomto živote...

Okrem desivo pôsobiacich sôch sú po areáli parku rozložené aj tabule s rôznymi citátmi. Tie vám majú prehovoriť do duše a pomôcť vám v tom, aby po odchode z Wang Saen Suk boli z vás úplne iní a najmä lepší ľudia. Na jednom z hlavných nápisov sa dozviete, že ak stretnete diabla v tomto živote, v tom posmrtnom budete na neho lepšie pripravení a nebudete sa ho báť. Tým chcú povzbudiť tých, ktorí majú ťažký osud, že aspoň po smrti to budú mať podstatne ľahšie, pretože budú vedieť všetkému čeliť. Ďalšia z tabúľ vás zase upozorňuje, že ak každý deň darujete niekomu niečo malé – radu, peniaze, láskavé slovo alebo inú drobnosť, tak bude váš život šťastnejší.

 

Zaujímavostí o parku Wang Saen Suk

  • Chrám sa nachádza mimo hlavných ciest. No keďže o neho mali turisti veľký záujem, postupne tam začali jazdiť aj taxíky a miestna hromadná doprava.
  • Podobnú atrakciu majú aj v thajskom meste Chiang Mai, kde stojí pekelný chrám s rovnako desivými sochami.
  • Pri vstupe do parku sa nachádza socha Prety, hladného ducha, ktorý podstúpil väčšie utrpenie, ako je ľudské. Jeho zobrazenie sa pokladá za jedno z najšokujúcejších v celom Wang Saen Suku.
  • Park po prvýkrát otvorili v roku 1986 a jeho výstavbu financovali z darov budhistickým mníchom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa