Hotely s temnou minulosťou: Za ich múrmi sa diali hrôzy, aké si len ťažko predstaviť

2021-02-16 12:01:00 |   |    | 

Hotely si väčšinou spájame s príjemným oddychom, no neraz boli aj svedkami rôznych tragédií. Keby steny vedeli rozprávať, možno by sme si na niektorých miestach radšej ihneď zbalili kufor. Prečítajte si príbehy tých najdesivejších hotelov a posúďte sami.



 

Svedok desiatok tragédií

Najhoršiu povesť spomedzi všetkých hotelov má jednoznačne Cecil v Los Angeles, ktorý otvorili v decembri 1924. Už o tri roky sa v jednej izbe zastrelil istý muž, po ktorom si pod hotelovou strechou vzalo svoj život ešte minimálne 11 ďalších ľudí. Patrila k nim aj istá Pauline Otton, ktorá však pri skoku z 9. poschodia zabila nielen seba, ale aj nešťastníka na chodníku.

S hotelom sa však spájajú aj ďalšie tragédie. V septembri 1944 napríklad v kúpeľni izby porodila istá Dorothy (19) chlapca. Údajne sa domnievala, že je dieťa mŕtve a vyhodila ho z okna na strechu vedľajšej budovy. O tri roky neskôr sa zas o hoteli písalo v súvislosti s jednou z najbrutálnejších a dodnes nevyriešených vrážd v histórii. Elizabeth Shortovú (Black Dahlia) vraj videli v bare pár dní predtým, ako bolo objavené jej zohavené telo. Vrah ho v páse rozdelil na dve polovice, tvár rozrezal od kútikov úst k ušiam a mŕtvolu zohavil aj ďalšími ohavnými spôsobmi. V roku 1964 zas priamo v jednej z izieb neznámy páchateľ znásilnil, pobodal a uškrtil 79-ročnú Goldie Osgoodovú.

V 80. rokoch v hoteli niekoľko týždňov býval sériový vrah Richard Ramirez, ktorý má na svedomí minimálne 13 obetí, vrátane detí. V roku 1991 sa zas hotel Cecil stal dočasným domovom Rakúšana Johanna "Jacka" Unterwegera, ktorý vo svojej domovine, Západnom Nemecku, ale aj v Československu zavraždil spolu 12 až 15 ľudí. Tri prostitútky uškrtil práve počas pobytu v losangeleskom hoteli. Dobrou reklamou určite nie je ani udalosť z februára 2013. V cisterne nastreche hotela vtedy objavili nahé telo Elisy Lamovej, keď sa hoteloví hostia sťažovali na zlú chuť vody. Aj jej smrť je opradená záhadami.

 

Hostinec s minulosťou

Hostinec Ostrich Inn v Colnbrooku asi 30 kilometrov od Londýna otvorili v roku 1106 a považuje sa za štvrtý najstarší v Británii. Na pohľad vyzerá úplne nevinne, jeho múry však boli svedkami mnohých zverstiev, zavraždili tu totiž desiatky ľudí!

Najviac ľudí pripravil o život John Jarman a jeho manželka, ktorí hostinec vlastnili v 17. storočí. Zo zabíjania hostí si spravili výnosný biznis. Keď sa u nich ubytoval zámožný človek, poriadne ho nakŕmili a napojili vínom a potom ho uložili do špeciálnej postele s baldachýnom v jednej z izieb. Keď zaspal, posteľ naklonili a nešťastník zletel cez padacie dvere rovno do vriacej vody. Jeho telo potom vrahovia hodili do potoka za hotelom a majetok si nechali.

Ich modus operandi zostal neodhalený dlhé roky, až kým dvojica nepripravila o život známeho miestneho krajčíra. Najskôr ktosi spoznal jeho koňa, čo sa ponevieral po uliciach, potom našli neborákovo  telo a nakoniec klietka spadla aj na Jarmanovcov. Pred svojou popravou obesením sa priznali k 60 vraždám!

 

Predloha hororu

V slávnom horore Osvietenie (1980) stvárňuje Jack Nicholson spisovateľa, ktorý prichádza aj s manželkou a päťročným synom do odľahlého horského hotela „Pekná vyhliadka“ v Colorade, aby tam počas zimy robil správcu a písal svoju novú knihu. Hotel má však temnú minulosť – údajne je postavený na indiánskom pohrebisku a jeho desivá atmosféra doviedla predchádzajúceho správcu k vraždám manželky a dvoch dcér. Čoskoro začne strašnými víziami trpieť aj Jack...

Hotel „Pekná vyhliadka“ síce neexistuje, jeho predobraz však áno. Autor knižnej predlohy a majster hororov Stephen King totiž príbeh vytvoril po tom, čo strávil zopár dní v hoteli Stanley v Národnom parku Rocky Mountains. V izbe číslo 217 bol vraj sám svedkom paranormálnych javov a snívalo sa mu, že jeho trojročného syna naháňa po chodbách požiarna hadica.

Hovorí sa, že v danej izbe sa potuluje duch bývalej chyžnej Elizabeth Wilson, ktorá bola zranená pri hotelovom požiari v roku 1911. Jeho prítomnosť vraj spoznáte tak, že sa ochladí a niekedy sa vraj tiež môžu samovoľne hýbať predmety. Straší však aj inde – v hlavnej budove údajne počuť strašný plač a občas hostia počujú, ako ich z hotela vyháňa duch bývalého správcu. Pravdou však je, že o nadprirodzených obyvateľoch sa hovorí aj v súvislosti s viacerými inými hotelmi.

 

Vražedná pasca na turistov

Úplne inak je to však s hotelom, ktorý bol postavený v roku 1893 v Chicagu pri príležitosti Svetovej výstavy. Tá síce priniesla rôzne zaujímavosti a objavy, do histórie však vstúpila v spojitosti s prvým známym sériovým vrahom v Amerike. Lekárnik H. H. Holmes totiž využil, že do mesta prišli milióny návštevníkov, zakúpil starý dom a otvoril v ňom hotel. Ešte predtým ho však prerobil podľa svojich zvrátených predstáv.

Ako písala dobová tlač, budova bola akýmsi nekonečným labyrintom úzkych chodieb, schodísk, ktoré nikam neviedli a podivných miestností. Tie vraj mali zvukotesné steny, rúry na privádzanie smrtiacich plynov a padacie dvere, ktoré uvrhli nešťastné obete rovno do podzemia. Tam už vraj mal Holmes nachystané chirurgické nástroje, ktorými pripravil orgány alebo kostru na predaj a vane s kyselinou, nehasené vápno a krematórium, kde zlikvidoval zvyšok. Portál Chicagoist spomína aj mučiace nástroje ako zo stredoveku.

O počte obetí sa informácie rôznia. Väčšina zdrojov udáva, že Holmesovi dokázali deväť vrážd, on sám sa priznal k 28, no skutočný počet mohol byť až okolo 200. Portál History je ale k týmto informáciám viac než skeptický. Isté je len to, že Američana za vraždu asistenta a jeho detí popravili obesením. Neslávne dopadol aj jeho dom hrôzy – v roku 1895 ho ktosi podpálil a krátko pred 2. svetovou vojnou ho napokon zrovnali so zemou.

 

Slovenské hotely hrôzy

Niekoľko tragických udalostí sa udialo aj v slovenských hoteloch. Koncom roka 1996 verejnosťou otriasla brutálna vražda recepčnej v bratislavskom hoteli Tatra. O život prišla rukou vlastného kolegu – zistila totiž, že z pokladnice odcudzil značné množstvo peňazí.

Oveľa horšiu povesť ale mali hotely, kde sa v 90. rokoch stretávali slovenskí mafiáni. V Bratislave to bol najmä Kyjev a Danube, kde 24. septembra 1997 v bare Amadeus spustili na pokyn Černáka paľbu na Róberta Holuba a Štefana Fabiána.

Centrom mafiánskych aktivít černákovcov bol ale najmä popradský hotel Gerlach. Práve tam zažíval v roku 1997 svoje posledné chvíle aj bývalý policajt Gustáv Slivenský, ktorého v suteréne dobodali nožom a odrezali mu hlavu. Tú potom nechali na kapote auta na jednom z popradských sídlisk, kde býval.

Nuž, aj takéto brutálne veci sa udiali pod strechou ubytovacích zariadení, ktoré navštevujú aj bežní hostia. Ešte šťastie, že steny naozaj nevedia rozprávať...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa