Desať najnebezpečnejších miest sveta: Sem by ste rozhodne nemali cestovať sami

2020-02-03 08:00:01 |   |    | 

Mnohí ľudia niekedy potrebujú vybočiť zo zaužívaných stereotypných koľají a začnú vyhľadávať nebezpečné dobrodružstvá. Pocit adrenalínu, nespútanej slobody, ale aj strachu v nich vyvoláva emócie, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda. Niektoré destinácie by ale aj tak radšej nemali navštevovať sami.



 

Najnebezpečnejšie miesta na svete možno kategorizovať z rôznych uhlov pohľadu. Môžu byť hodnotené z hľadiska kriminality, z hľadiska hrozby prírodnej či ekologickej katastrofy a neraz bývajú na takýrto zoznam zaraďované aj miesta, kde sa často stávajú záhadné udalosti spojené so smrťou ľudí. Náš rebríček bol zostavený na základe skúseností turistov, ktorí radia, na čo si dávať pozor.

 

Johannesburg, Juhoafrická republika

Johannesburg je nádherný a kvôli pamiatkam si rozhodne zaslúži pozornosť turistov, aj tak ale ako mesto s najvyššou kriminalitou patrí do rebríčka najnebezpečnejších miest sveta. Ulice sú plné vreckových zlodejov a kriminálnikov, ktorí vás môžu obrať o peňaženku, ale aj o život. Dôvody sú viaceré - nevzdelanosť obyvateľstva, vysoký počet cudzincov a v neposlednom rade tiež preľudnenosť. Johannesburg je najľudnatejšie mesto v Juhoafrickej republike a tak predstavuje pre zločincov ideálne pole pôsobnosti.

 

Mexico City, Mexiko

Hlavné mesto Mexika má mnoho úžasných historických pamiatok po starodávnych civilizáciách, ale bez dobrého priateľa ich neradno obdivovať. Mesto sa na čiernu listinu najnebezpečnejších miest dostalo kvôli častým únosom, lúpežiam, drogovým kartelom a útokom na ženy. Opatrné by malo byť najmä nežnejšie pohlavie.

 

Naí Dillí

Indické mesto so zaujímavou architektúrou a nízkymi cenami láka milióny turistov z celého sveta. S vyše 20 miliónmi obyvateľov mesta a návštevníkmi všade naokolo však môže byť náročné užívať si cestu a zároveň dávať pozor na všetky cennosti. Krádeže sú tu veľmi častým javom, vreckári sa sústreďujú na preplnené miesta ako trhy a autobusové či vlakové stanice. Dillí je navyše jedno z najšpinavších mi­est, kde sa takmer brodíte v odpadkoch  a septiku. Podobne ako iné miesta v Indii teda predstavuje riziko aj z hygienického hľadiska.

 

Údolie smrti, Spojené štáty americké

Najdrsnejší, najteplejší, najsuchší a najnižšie položený. Údoliu smrti patrí spomedzi všetkých národných parkov Spojených štátov amerických viacero prvenstiev. Leží pod úrovňou hladiny mora a pred viac než 100 rokmi tu namerali vyššiu teplotu než kdekoľvek inde na zemeguli. Napriek tomu tu žije množstvo zvierat a ľudia sem prichádzajú poznávať prírodu. Pri návšteve ale nenechávajte nič na náhodu a dbajte o pitný režim. Bez vody tu človek v lete neprežije viac ako osem hodín.

 

Koh Tao, Thajsko

Na prvý pohľad vyzerá Koh Tao podobne ako iné thajské ostrovy, od roku 2014 tu ale za záhadných okolností prišlo o život už 11 turistov a mnohí mu preto nepovedia inak ako Ostrov smrti. Okrem dvoch prípadov ale polícia všetky ostatné úmrtia vyhodnotila ako nehody, hoci mnohí sú presvedčení, že išlo o vraždy. Na ostrove údajne vyčíňa sériový vrah a miestna mafia.

 

Púšť Danakil, Eritrea

 „Peklo na Zemi“, aj tak prezývajú miesto, ktoré sužujú extrémne horúčavy (pravidelne prekračujúce hranicu 50 stupňov Celzia) a aktívne sopky a gejzíry, ktoré vypúšťajú jedovaté toxické výpary. Napriek tomu nehostinná púšť priťahuje množstvo dobrodružných turistov. Ak aj vy chcete vidieť úžasnú silu prírody, musíte si dopredu dohodnúť tour, pretože vstup sem je na vlastné riziko a bez sprievodcu je prísne zakázaný.

 

Ilha da Queimada Grande, Brazília

Brazílsky ostrov Ilha da Queimada Grande nazývajú aj „Ostrovom hadov“ a vstup naň je prísne zakázaný. V obrovských množstvách tam totiž žije jeden z najnebezpečnejších hadov na svete, bothrops. Na jednom metri štvorcovom ich tam je možné nájsť až päť. Tieto hady sú pritom veľmi jedovaté a takmer okamžite usmrtia človeka.

 

Národný park Madidi, Bolívia

Národný park Madidi v Bolívii je skutočne nádherné zelené miesto, v ktorom prekvitá život tradičného tropického pralesa pri rieke Amazonka. Na jej hornom toku je ale jedným z najnebezpečnejších miest na celej planéte. Je dokázané, že tunajšie jedovaté rastliny pri najmenšom obtretí o kožu môžu spôsobiť vyrážky, závraty či horúčku. Navyše sa do každej otvorenej ranky na koži takmer okamžite dostávajú tropické parazity a baktérie, ktoré môžu človeka usmrtiť.

 

Severný Sentinel, Andamany

Severný Sentinel sa nachádza v Bengálskom zálive ďaleko od hlavných ostrovov Andamanského súostrovia. Odľahlosť a nedostupnosť ostrova spôsobili, že jeho obyvatelia sú absolútne izolovaní od ostatného sveta. Už v roku 1956 vyšlo nariadenie zakazujúce cestovať sem – turistov by totiž mohli zabiť domorodci a Sentinelčanom by zas mohli ublížiť cudzinci. Ostrovania nemajú vyvinutú žiadnu imunitu a aj pre nás banálne ochorenie by pre nich mohlo mať fatálne následky.

 

Krokodília farma, Thajsko

Medzi najnebezpečnejšie turistické atrakcie na svete patrila aj krokodília farma v Thajsku. Turisti sa tam na provizórnom plavidle mohli plaviť po vode plnej nebezpečných krokodílov. Okrem toho dostal každý z nich udicu a niekoľko kusov hovädzieho mäsa, ktorými mohol zvieratá dráždiť. Táto nebezpečná atrakcia bola nakoniec po dlhom čase zakázaná a krokodília farma bola zavretá. O mnohých iných nebezpečných miestach sa to ale povedať nedá, preto treba byť pri výbere dovolenky a atrakcii opatrný a nevrhať sa zbytočne do nebezpečenstva.

Autor: © Zoznam/Natália Bosáková, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa