Len pre odvážnych: Najnebezpečnejšie turistické trasy na svete preveria váš pud sebazáchovy

2019-01-14 00:00:00 |   |    | 

Možno patríte medzi skúsených turistov a neodradí vás ani niekoľkohodinová túra. Pred začiatkom niektorých ciest by ste si ale mali dvakrát rozmyslieť, či sa do nich vôbec pustiť. Najnebezpečnejšie turistické trasy na svete totiž pozostávajú z úsekov, ktoré skutočne preveria váš pud sebazáchovy.



 

Angel`s Landing, Utah, USA

Napriek označeniu veľmi nebezpečného terénu sa ľudia tejto turistickej trase nevyhýbajú a v hlavnej sezóne je tam premávka ako v centre mesta. Turisti sa jeden za druhým snažia zdolať náročný terén tohto krátkeho, ale náročného horského chodníka. Úvod Angel`s Landing nie je ťažký. Začína sa na pieskovej rovine a počas tohto úseku si oddýchnete a naberiete síl na to, čo vás čaká neskôr. Ďalej už pôjdete na pokraji vysokých útesov, ktorých sa budete pridržiavať pomocou reťaze. Cestička je jednosmerná, strmo smeruje nadol a vojde sa na ňu len jeden človek. Turisti tak chodia v rade a jeden druhého povzbudzujú, aby dokázali zdolať tento náročný úsek. Pády na tejto trase nie sú ojedinelé a päť z nich sa skončilo úmrtím. Viacerí turisti skončili v nemocnici s vážnymi zraneniami.

 

El Caminito del Rey, Španielsko

Len hodinu cesty od Malagy sa nachádza jedna z najnebezpečnejších turistických trás v Európe. El Caminito del Rey bol pred vyše sto rokmi pôvodne umelo vybudovaný chodník, ktorý využívali robotníci. Jednotlivé úseky sú postavené z ocele, dreva alebo kameňa. Pohybovať sa budete popri vysokých skalách, vďaka čomu sa vám naskytnú skutočne nádherné výhľady na toto pohorie. No nebezpečenstvo tejto úžasnej turistickej trasy spočíva v tom, že zatiaľ čo na niektorým miestach je popri chodníku zábradlie a ste aspoň trochu istení, potom prídu časti, kde sa nachádza len samotná cesta a budete sa pohybovať iba krok od priepasti. Veľmi nepríjemné je to najmä pre ľudí, ktorí majú strach z výšok.

 

Mount Hua, Čína

Táto nebezpečná trasa vedie k malému chrámu Hua Shan, ku ktorému často putujú stovky pútnikov. Tých neodradí ani ťažká cesta, ktorú musia zdolať počas výstupu na horu Hua.

Najprv musia prechádzať cez kamenné schody, rebríky a náročný kamenný terén. No až potom príde tá pravá výzva. V jednom úseku už nedokázali do skaly vysekať chodník, tak museli popri nej prirobiť strmú drevenú cestičku, ktorá má šírku troch úzkych dosiek. Počas jej prechodu budete istení len reťazou v skale, no na druhej strane sa nebude nachádzať nič, len jedna hlboká priepasť.

 

Via Ferrata, Taliansko

Cestu Via Ferrata poznali obyvatelia tejto časti Talianska už počas 15. storočia. Vtedy tam vytvorili jednoduché oporné body, ktoré uľahčovali jej zdolanie a prechod medzi jednotlivými krajinami. Neskôr ju využívali vojská počas 1. svetovej vojny, aby tak prekvapili svojich nepriateľov. V súčasnosti patrí medzi najkrajšie vyhliadkové trasy v krajine. No ak sa chcete dostať k týmto krásnym miestam, musíte pre to niečo obetovať.

Chodník sa nachádza v náročnom teréne Dolomitov, často budete jednotlivými úsekmi prechádzať len pomocou reťazí a niektoré časti sú určené iba pre skúsených horolezcov. Navyše v jednej z nich vás čaká lanový most, ktorý spája dva skalné výčnelky. Ten sa vo vetre počas vášho presunu hýbe a skúša, čo všetko vydržíte.

 

GR 20, Korzika, Francúzsko

Počasie dokáže poriadne potrápiť aj turistov na Korzike. Granitové pohorie G 20 je jedným z najkrajších miest na tomto ostrove. Náročné úseky sú ale len jedným z problémov, ktorý vás stretne na ceste jednotlivými turistickými chodníkmi. Podstatne horšie sú náhle zmeny počasia, pretože aj počas pekných slnečných dní tam často dochádza k rýchlym búrkam, ktoré ohrozujú turistov.

 

Bright Angel Trail, Arizona, USA

Samotný terén tejto trasy nie je tak nebezpečný a náročný ako v ostatných prípadoch. Bright Angel Trail je určená skôr pre skúsených horolezcov, ktorí však k nej musia pristupovať s patričnou dávkou rešpektu a rozumu. Najväčším problémom totiž býva počasie a neuvážené kroky turistov. Teplota oproti úvodu trasy a samotnému vrcholu môže byť rozdielna až o 20 stupňov. Bežne sa počas letných dní vyšplhá ortuť teplomera nad 43 stupňov a cestu komplikuje aj fakt, že tam nemáte žiaden strom alebo úkryt, kde by ste si mohli na chvíľku oddýchnuť od slnka. Preto správcovia parku odporúčajú chodiť na túru s veľkým množstvom vody a počas horúcich dní by ste si mali radšej zvoliť iný program.

 

Mount Pinatubo, Filipíny

V tomto prípade nie je samotná trasa až tak náročná. Vhodná je dokonca aj pre priemerných turistov, ktorí nie sú zvyknutí na ťažké túry. Lenže všetci títo ľudia podstupujú značné riziko, keďže nikdy netušia, či sa opäť neobnoví činnosť sopky na vrchole Mount Pinatubo. Zatiaľ posledná najničivejšia erupcia bola v roku 1991 a zdevastovala veľkú časť okolia.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa