Osem šialene odľahlých miest, kde bývajú ľudia

2018-10-18 12:00:00 |   |    | 

Mnoho ľudí túži získať na svojich cestách čo najviac zážitkov a navštevujú najmä rušné miesta, kde to poriadne „žije“. Ešte viac je však možno tých, ktorí majú vo svojom živote vzrušenia dosť a počas dovolenky si chcú najmä oddýchnuť. Tí vyhľadávajú počas ciest pokojnejšie lokality, akých je však stále menej. Na týchto ôsmich miestach by ale srdce každého odľuda určite zaplesalo.



 

Jazero Namtso, Tibetská náhorná plošina

Tibetská náhorná plošina, známa aj ako „Strecha sveta“ je azda najodľahlejším miestom na svete. Ak by ste sa z nej chceli dostať do nejakého väčšieho mesta, trvalo by vám to minimálne tri týždne. Jeden deň autom a dvadsať pešo. Odmenou vám však bude skutočne impozantná príroda. V jazere Namtso vo výške 4718 m n. m. sa nachádza niekoľko ostrovčekov, na ktorých pred mnohými rokmi žilo zopár odvážlivcov. Vždy na konci zimy prešli na ostrov po zamrznutej vode, takmer celý rok tam hľadali duchovné osvietenie a späť do civilizácie sa vracali, až keď voda v jazere opäť zamrzla.

 

Sokotra, Jemen

Sokotra je ostrov v Arabskom mori, kde žije dokopy asi 40 000 ľudí. K dispozícii majú len dve jednoduché cesty a žiadnu verejnú dopravu. Zato sa však môžu pochváliť pozorudhonou prírodou, kde je až tretina tunajších rastlín endemická, nenájdete ich teda nikde inde na svete. Vďaka tomu je Sokotra od roku 2008 zapísaná na zozname UNESCO.

 

Ojmiakon, Ruská federácia

Najchladnejšou obcou na svete je zrejme sibírsky Ojmjakon na severovýchode Ruska asi dva dni autom od Jakutska. Teplota tam neraz klesá až neskutočných 60 stupňov pod nulu a v roku 1926 tu namerali až -71,2°C. Keďže sa v takýchto podmienkach nič nedá pestovať, asi 500 obyvateľov Ojmiakonu sa živí prevažne mrazeným sobím mäsom, mrazenými rybami či kockami zmrazenej konskej krvi s makarónmi.

 

Supai, Arizona

Dá sa to len ťažko predstaviť, no uprostred Veľkého kaňonu (Grand Canyon) existuje dedina Supai, centrum indiánskeho kmeňa Havasupai. Žije v nej 208 obyvateľov, no denne sa k nim pridáva aj množstvo turistov, ktorí prichádzajú obdivovať nádherné tyrkysové vodopády v objatí červených skál. Dostať sa sem pritom dá len vrtuľníkom, na muliciach alebo pešo po 16-kilometrovom turistickom chodníku.

 

Polárna stanica Amundsen-Scott, Južný pól

Na najjužnejšom mieste našej planéty stojí polárna stanica Amundsen-Scott. Toto výskumné stredisko bolo vybudované v roku 1956 a odvtedy ju nepretržite využívajú bádatelia, ktorí do tohto odľahlého kúta prichádzajú skúmať prírodu v jej najsurovejšej podobe. Ak by ste ich chceli navštíviť, mali by ste si obzvlášť dobre vybrať dobu, zimy tu totiž bývajú až brutálne studené. Vládne tu tma, silný vietor a teploty klesajú až takmer 75 stupňov pod nulu.

 

Veľkonočný ostrov

Veľkonočný ostrov má všetko potrebné pre to, aby patril k najvyhľadávanejším turistickým destináciám. Nájdete tu nádhernú prírodu aj záhadné sochy moai, ktoré odnepamäti fascinovali ľudstvo. Napriek tomu však toto miesto nenavštívilo veľa ľudí, ostrovy sa totiž nachádzajú doslova uprostred ničoho. Najbližší obývaný susedný ostrov je Pitcairn vzdialený 2 075 km a od pevninskej časti pobrežia Čile je to z Veľkonočného ostrova 3 703 km.

 

Ittoqqortoormiit, Grónsko

Grónsko samotné patrí k tým nehostinnejším miestam našej planéty, osada Ittoqqortoormiit, založená v roku 1925, je ale samostatná kapitola. Takmer neustále tu mrzne, preto tu permanentne vydrží žiť len menej ako 500 ľudí. Ak by sa chceli dostať k výdobytkom civilizácie, museli by najskôr preletieť 38 kilometrov na východogrónske letisko Nerlerit Inaat a odtiaľ do islandského Reykjavíku.

 

Ostrov Pitcairn, Britské zámorské teritórium

Pitcairnove ostrovy je skupina štyroch vulkanických ostrovov v Tichom oceáne, približne 5500 kilometrov od Nového Zélandu a Južnej Ameriky. Najväčším z nich je ostrov Pitcairn, známy vďaka tomu, že sem v roku 1790 priplávali vzbúrenci z lode Bounty (Angličania a Tahiťania), ktorí tu založili mesto Adamstown. Časť ich potomkov tu žije dodnes, aktuálne má Adamstown asi 50 obyvateľov. Britská vláda ale žiada ďalších, aby sa na toto nádherné miesto presťahovali.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa