8 najlepších destinácií pre dobrodruhov

2018-11-23 00:00:01 |   |    | 

Pamiatky, historické mestá, múzeá a ani ležanie na pláži im nič nehovorí. Títo cestovatelia potrebujú cítiť v žilách veľkú dávku adrenalínu, ktorá ich stále ženie vpred. Ním si často kompenzujú stereotyp alebo stres, ktorý majú doma. Tieto destinácie sú ako stvorené práve pre takýchto dobrodruhov.



 

1. Veľká koralová bariéra, Austrália

Nedotknutá príroda, ktorá vám ukáže, ako vyzeral svet v minulosti. Dovolenka v týchto končinách sa nemusí sústrediť len na potápanie a plavenie sa medzi jednotlivými časťami bariéry. V skutočnosti sa tam nachádza tak pestrá zmes ekosystémov, že si v každom kúte nájdete niečo iné a zaujímavé. Pokojne striedajte vodné športy s pozorovaním exotických zvierat alebo skúmaním opustených ostrovov.

 

2. Pyramídy v Gize, Egypt

Možno si poviete, že na návšteve týchto pyramíd nie je predsa nič zvláštne. Keď sa tam vyberiete prostredníctvom nejakej tour, uvidíte len malú časť tohto areálu a navyše nebudete mať ani dostatok času na ich preskúmanie. No choďte tam sami alebo s miestnym sprievodcom a hneď zmeníte názor. Pokojne si prezriete všetky detaily týchto ojedinelých stavieb a budete postupne odhaľovať súvislosti, ktoré vám lepšie objasna tieto pozoruhodné dejiny. Ak máte dosť odvahy, choďte sa so sprievodcom pozrieť aj na odľahlejšie miesta, kde sú zatiaľ stále nepreskúmané pyramídy. Možno čakajú práve na vaše bádanie.

 

3. Patagónia, Čile

Toto je jedno z najkrajších miest na svete, ktoré vás dostane do najlepšieho spojenia s prírodou. V jednom momente idete po upravenej ceste a nechávate sa unášať okolitými horami a odrazu sa nachádzate na poľných cestičkách, ktoré vás už prevedú tou pravou divočinou. No Patagónia neoverí len vaše šoférske schopnosti. K dispozícii máte množstvo turistických trás, ktoré majú často vysokú obtiažnosť. Odmenou za ich zdolanie vám bude nádherná príroda, ktorá vás naučí ešte väčšej pokore.

 

4. Maasai Mara, Keňa

Zatiaľ čo pre niekoho predstavujú originálnu divočinu pralesy, pre iného sú to najvyššie hory sveta a iní nedajú dopustiť na safari. Exotické zvieratá, ktoré inak vidíte iba v ZOO, budú zrazu pred vami ako na dlani. Pozorujte ich vždy s rešpektom a nenarúšajte ich prostredie, pretože len tak sa vám ich podarí vidieť v situáciách, ktoré sú pre nich prirodzené. Najlepšou oblasťou na safari je Maasai Mara v Keni, pretože si tam môžete pozrieť najširšie zastúpenie týchto zvierat.

 

5. Amazonský prales

Niektorí cestovatelia si chcú otestovať, kam až siahajú ich hranice a čo v živote dokážu. Pokiaľ chcete spoznať samých seba, vyberte sa do takých odľahlých končín ako je Amazonský prales. Tam musíte často siahnuť na dno síl, za čo dostanete odmenu v podobe návštevy tých najoriginálnejších turistických lokalít. Napriek dobrodružnej povahe sa tam nikdy nevyberte bez sprievodcu. Ten vám dokáže pomôcť aj vo vypätých situáciách a navyše vás spoľahlivo zavedie do tých najkrajších zákutí, ktoré by ste bez neho nenašli.

 

6. Pohorie Whistler, Kanada

Pokiaľ vás lákajú skôr zimné dobrodružstvá, vašou ideálnou destináciou bude Kanada. Whistler je dobre známy všetkým milovníkom lyžovania. Ak radi pokúšate adrenalín na freerideových zónach, istotne sa pripravte na niekoľko tunajších výziev. Pribaľte si do batožiny aj dobrú turistickú výbavu, pretože sa odtiaľ dostanete na skutočne odľahlé miesta, kde si vyskúšate vaše lezecké schopnosti. V tomto ročnom období sú k dispozícii aj špeciálne tour, počas ktorých sa preveziete na saniach ťahaných psami. Keby ste sa chceli zavrieť niekde mimo civilizácie, aj to je vo Whistleri možné. Stačí si prenajať chatku na jednom z odľahlých miest a ponoriť sa do svojich myšlienok.

 

7. Kostarika

Mnohí ľudia snívajú o tom, že by raz chceli lietať a zažiť ten uvoľňujúci pocit a nádherné výhľady okolo seba. Ako jednu z alternatív splnenia tohto priania môžete vyskúšať zlaňovanie. Rajom tejto atrakcie je Kostarika, kde nájdete podobné dráhy na každom kroku. Niektoré prechádzajú z kopca ponad pláž a končia tesne pri mori. Iné vás zavedú do pralesov a ukážu vám ich z vtáčej perspektívy. Pár z nich dokonca imituje presný pocit ako pri lietaní, pretože pri nich nebudete sedieť upevnení na lane, ale budete v ležiacej polohe a po lane sa presuniete tvárou vpred. Stačí roztiahnuť ruky a váš sen sa stane realitou.

 

8. Angkor Wat, Kambodža

Dobrodruhom nie ste len v prípade, ak sa ženiete do adrenalínových situácií a hľadáte čo najodľahlejšie miesta. Stať sa ním môžete aj vtedy, ak sa chcete pozrieť na tradičné miesta iným pohľadom. Odmietnete organizované tour a vyberiete sa tam sami alebo s miestnym sprievodcom. To je aj prípad komplexu Angkor Wat, ktorý istotne nie je stvorený len na krátku návštevu alebo jedno pozretie. Keď si ho preskúmate krôčik po krôčiku, vždy objavíte nejakú inú zaujímavosť a lepšie sa prepojíte s energiou, ktorá sála z tohto miesta.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa