Autom po Európe: Toto sú tie najnebezpečnejšie krajiny na šoférovanie

2019-04-01 00:00:01 |   |    | 

Cestovanie v zahraničí si čoraz častejšie uľahčujeme prenájmom auta, ktorým sa jednoduchšie dostaneme aj do ťažko dostupných lokalít. No pred spísaním objednávky by ste si mali najprv dobre premyslieť, aké cesty vás čakajú a či to bude pre vás skutočne tak jednoduché. Tento výskum vám priblíži bezpečnosť dopravy v krajinách Európskej únie, podľa ktorého zistíte riziko nehôd v daných oblastiach.



 

Aké parametre sa brali do úvahy?

Štatistiku o najbezpečnejších a najnebezpečnejších štátoch na šoférovanie vypracovala organizácia European Road Safety Obeservatory (ERSO), ktorá sa zaoberá správaním vodičov na cestách v štátoch únie. V jednotlivých oblastiach brali do úvahy počet nehôd na 10 000 obyvateľov. Čím nižšie bolo výsledné číslo, tým bezpečnejšie by mali byť ich cesty. Získané výsledky pochádzali z údajov o nehodovosti v skúmaných štátoch počas celého minulého roka. V súčte sa zohľadňovali len celkové počty. Nebralo sa do úvahy, či haváriu spôsobil cudzinec, ktorý tam bol iba na dovolenke, alebo to bola chyba človeka s trvalým pobytom v tejto krajine.

 

Päť najbezpečnejších krajín pre šoférovanie

Podľa štatistík ERSO sa počas minulého roka stalo najbezpečnejšou krajinou na riadenie auta Dánsko. Tam sa udialo len päť dopravných nehôd na 10 000 obyvateľov. Pod pozitívny výsledok sa podpísala najmä disciplinovanosť tejto národnosti.

Druhou najbezpečnejšou krajinou je Cyprus. Priemerne sa tam stalo 7,5 nehody na daný počet občanov. Toto dobré číslo sa podarilo uchovať aj napriek tomu, že ide o obľúbenú dovolenkovú destináciu, ktorá sa počas minulého roka tešila veľkej obľube. Pri prenájme vozidiel sa však aj turisti správali zodpovedne a neohrozovali premávku.

V tomto prieskume sa dobre darilo severským štátom, ktorých obyvatelia všeobecne patria k tým disciplinovanejším. Na treťom mieste vďaka tomu skončili Fíni, ktorí mali 8,5 havárií na desaťtisíc obyvateľov. Len veľmi tesne za nimi sa umiestnili Francúzi, ktorí mali 8,6 nehody na stanovený počet ľudí. Keďže krajina galského kohúta patrí medzi tranzitné štáty, majú veľmi dobre vyvinutý spôsob označovania ciest a najmä kvalitu diaľnic, ktoré majú znížiť riziko autohavárií.

Prvú päťku uzatvárajú naši severní susedia. V Poľsku sa počas minulého roka stalo 8,9 zrážok automobilov na 10 000 obyvateľov.

 

Päť najnebezpečnejších krajín na šoférovanie

Z 28 sledovaných štátov sa najhoršie viedlo Rakúsku. Tam sa počas minulého roka stalo 43,6 havárií na príslušný počet občanov. Toto číslo bolo výrazne horšie ako pri druhej najnebezpečnejšej krajine v únii. Jedným z dôvodov môže byť, že cez neho prechádza veľa cudzincov na dovolenky do Chorvátska, Slovinska, Nemecka a Talianska, takže automaticky sa tak zvyšujú riziká spôsobené dlhými presunmi.

Z hľadiska bezpečnosti na cestách sa stalo druhým najhorším štátom Nemecko. Tam sa udialo 37,2 nehôd na desaťtisíc ľudí. Na treťom mieste tohto negatívneho rebríčka sa umiestnilo Belgicko. Na ich cestách došlo ku 35,1 haváriám na uvedený počet občanov. Štvrté a piate miesto patrí krajinám, ktoré dosiahli identické výsledky. V Portugalsku a Slovinsku došlo rovnako ku 31,4 nehodám na desaťtisíc ľudí. V prípade prvého štátu zlé výsledky ovplyvnil náročný horský terén na väčšine jeho územia. Hneď ako zídete z diaľnice, dostávate sa do kopcovitých oblastí, ktoré potrápia aj skúsených vodičov. V Slovinsku sa pod negatívne čísla podpísal opäť fakt, že sa tadiaľ presúva veľa ľudí na dovolenky a po dlhej ceste sa nakopia aj chyby za volantom.

 

Ako je na tom Slovensko a okolité krajiny?

Slováci si medzi skúmanými krajinami viedli veľmi dobre. Napriek neustálym správam o tragických nehodách sme zostali tesne za najlepšou európskou päťkou. Slovensko sa umiestnilo na šiestom mieste, pričom za minulý rok bol počet havárií na desaťtisíc ľudí 10,3. Vďaka tomu sa dostalo na lepšie pozície aj ako okolité štáty.

Z našich susedov si najlepšie viedli spomínaní Poliaci na piatom mieste a najhoršie Rakúšania, ktorí boli na čele tabuľky najmenej bezpečných štátov. Maďarsko a Česká republika mali približne rovnaké štatistiky. U našich južných susedov sa počas minulého roka stalo 17 nehôd na daný počet obyvateľov, čo im prisúdilo šestnáste miesto. Česi skončili na osemnástom mieste, keď spôsobili 20,2 nehody na desaťtisíc ľudí.

 

Výsledky z obľúbených dovolenkových štátov

Našincov budú istotne zaujímať aj štatistiky z ich obľúbených dovolenkových destinácií. Najviac turistov takto cestuje do Chorvátska, ktoré skončilo až na 21. mieste. Počas minulého roka sa stalo priemerne 25,5 havárií na daný počet občanov. Taliansko bolo hneď na susednej pozícii, keďže tam sa stalo počas roka 2018 až 29,1 nehôd na 10 000 ľudí. V prípade, že si plánujete prenajať auto v Grécku, nachádzate sa v šoférsky pomerne bezpečnej krajine. Táto oblasť skončila na ôsmom mieste s 10,5 nehodami a Španielsko aj s ostrovnými časťami obsadilo dvadsiate miesto, keďže tam sa stalo 21,9 nehôd na daný počet obyvateľov.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa