Autom okolo Islandu: Užitočné tipy pred cestou do krajiny ľadu a ohňa

2017-10-21 00:00:01 |   |    | 

Čoraz populárnejšiu dovolenkovú a turistickú krajinu, akou Island rozhodne je, snáď ani netreba predstavovať. Krajina ľadu a ohňa zažíva vrcholiaci turistický boom. S postupne klesajúcimi cenami leteniek prirodzene narastá počet turistov, ktorí chcú zažiť Island na vlastnej koži. My sme kúzlu tejto krajiny neodolali tiež a rozhodli sme sa, že Island precestujeme na prenajatom aute. V tomto článku sa s vami podelíme o naše poznatky a skúsenosti, ktoré sme nadobudli práve počas plánovania a cestovania po ostrove.



 

Na čo myslieť pred tým, než si prenajmete auto

Prvá otázka, ktorú by ste si pred rezerváciou auta na Islande mali položiť, je, ktoré zaujímavé miesta, pamiatky a prírodné krásy chcete navštíviť. Väčšina najnavštevovanejších pamiatok sa nachádza v okolí Ring road. Cesta číslo 1 je na väčšine úsekov vo výbornom stave, kvalita asfaltového povrchu je miestami dokonca lepšia ako cesty prvej triedy na Slovensku. Približne 10% tejto hlavnej cesty tvoria štrkové, no rovinaté úseky. Na ich prekonanie vám pokojne vystačí menšie auto s náhonom na 2 kolesá.

Naproti tomu cesty smerujúce do vnútrozemia, k odľahlejším, ale o to krajším a turisticky menej preexponovaným miestam, môžu byť vo väčšine prípadov nespevnené a pomerne opotrebované. Na prekonanie takýchto ciest môže byť pre vás vhodnejšie, niekedy dokonca nevyhnutné, auto s náhonom na všetky 4 kolesá. Jazda po tzv. F-roads (F208, F210, F224 atď.) je pre vozidlá s jednonápravovým náhonom zakázaná. Na tomto type ciest vás môže čakať čokoľvek od prudkého stúpania, cez prekonávanie veľkého množstva hlbokých výmoľov až po riečne brody.

Odmenou za odvahu vydať sa na vnútrozemské cesty budú neuveriteľne krásne výhľady a dychberúce scenérie. Jazda autom okolo Islandu je sama o sebe nádherná a neustále niečím zaujímavá. Aj na hlavnej Ring road môžete obdivovať krásne hory, sopečné polia, vodopády a iné zaujímavosti. Jazda po horských cestách vám navyše ponúkne trochu adrenalínu.

Jedna z najkrajších ciest, po ktorých sa na Islande môžete vydať, vedie do nádherného Landmannalaugaru a má označenie F208. Severná časť cesty, na ktorú sa dá napojiť z F26, je ľahšie priechodná. Nie je potrebné prebrodiť žiadnu rieku a povrch cesty je na viacerých úsekoch pomerne dobrý. Napriek tomu je potrebné byť ostražitý a jazdiť opatrne.

Landmannalaugar patrí medzi to najlepšie, čo môžete na Islande vidieť. Nachádza sa tu jeden z najkrajších trekov na svete, Laugavegur. Pohorie vytvorené sopečnou aktivitou je pokryté neuveriteľnými farbami. Pri pohľade naň sa človeku nechce veriť, že toto miesto skutočne existuje.

 

Najlacnejšie nerovná sa najvýhodnejšie

Životná úroveň na Islande je veľmi vysoká, čo sa odráža aj na cenách tovarov a služieb. Jednou z najväčších položiek na vašom dovolenkovom rozpočte môže byť práve prenájom auta. Cena za zapožičanie auta na 1 deň sa v závislosti od typu a veľkosti auta pohybuje od 40 do približne 150 €. Super luxusné automobily nezapočítavame, ceny v tomto segmente prakticky nemajú hornú hranicu. Cenovo najvýhodnejšie sú prirodzene malé osobné vozidlá, ktoré sú určené iba na jazdu po hlavných ťahoch. Pokiaľ chcete na aute ušetriť a chystáte sa jazdiť iba po spevnených cestách v okolí Ring roadu, potom sa pozerajte po tomto type áut.

Ak cestujete viacerí a chcete mať o niečo väčší komfort, vyberte si niektoré z kategórie stredne veľkých áut. Do tejto kategórie patria napr. kombíčka, prípadne niektoré typy SUV. Aj medzi autami s náhonom na všetky 4 kolesá môžete nájsť lacnejšie a drahšie modely. Medzi tie lacnejšie a zároveň aj veľmi populárne patria napr. Suzuki Jimmny alebo Dacia Duster. Výhodou niektorých väčších SUV je možnosť zložiť zadné sedadlá a ustlať si priamo v aute.

Na Islande má svoju pobočku viacero celosvetových firiem, ako napr. Avis, Budget, Hertz, Sixt atď. Lokálne firmy z Islandu však majú o niečo výhodnejšie ceny. Väčšinou sú to menšie firmy, ktoré nižšie ceny za prenájom a poistenie využívajú ako svoju konkurenčnú výhodu.

 

Poistite sa. A nezabudnite na auto

Každá firma ponúka rôzne balíky poistení za rôzne ceny. Od základných, ktoré sú už zahrnuté v cene prenájmu, až po tzv. all inclusive poistenia. Určite sa pýtate, či je poistenie auta na Islande naozaj nevyhnutné. Špeciálne na Islande rozhodne áno. Cesty a počasie sú tu nevyspytateľné. Tak ako počasie, aj kvalita vozovky sa môže zmeniť doslova z minúty na minútu. Asfaltový povrch, na ktorom je povolená 90-ka, sa razom môže zmeniť na štrkom vysypanú cestu. Aj okolo Ring roadu je niekoľko takýchto úsekov, o cestách vo vnútrozemí nehovoriac.

Väčšina firiem má v základnej cene auta zahrnuté aj základné poistenie, často pod názvom Collision damage waiver. Toto poistenie sa vzťahuje na škody spôsobené na vozidle pri dopravnej nehode zavinenej či už vodičom, alebo treťou osobou. V prípade škodovej udalosti môže byť spoluúčasť vodiča približne 300 000 - 400 000 islandských korún, čiže v prepočte asi 2 300 - 3 200 eur. Rozšírená havarijná poistka, alebo Super collision damage waiver, znižuje spoluúčasť vodiča ešte výraznejšie. U väčšiny firiem na približne 50 000 - 150 000 islandských korún, teda 400 - 1 200 eur.

Množstvo nespevnených ciest na Islande pokrýva štrk a kamene. Pomerne časté je preto poškodenie čelného skla, svetiel, nárazníka, laku alebo iných častí auta vplyvom štrku, ktorý sa na auto odrazí. Na tento typ poškodenia sa vzťahuje poistenie známe ako Gravel protection.

Ďalším špecifickým poistením je tzv. Sand and ash protection, teda poistenie proti poškodeniu pieskom alebo popolom. Veľká časť krajiny, najmä v južnej časti ostrova, je pokrytá sopečným pieskom a popolom. To samo o sebe nepredstavuje prakticky žiadnu hrozbu. V kombinácii s nevyspytateľným islandským počasím, najmä silným nárazovým vetrom, však môže vzniknúť piesočná búrka. Silné nárazy vetra a piesku sa môžu podpísať na poškodení laku auta. Pri oboch typoch poistení firmy znižujú spoluúčasť na 0 - 1 200€. Posledným všeobecne ponúkaným poistením je tzv. Theft protection, teda poistenie proti krádeži auta. Kriminalita na Islande prakticky neexistuje, preto je toto poistenie viac-menej zbytočné.

Väčšina požičovní ponúka poistenia aj vo zvýhodnených balíkoch. Niektoré firmy okrem lepšej ceny ponúkajú v balíku poistení aj zníženie spoluúčasti pri všetkých typoch poistení na nulu, čo môže byť veľmi užitočné. Pri výbere požičovne preto prihliadajte na to, aké poistenia a balíky poistení firma ponúka. Orientovať sa iba podľa ceny prenájmu auta a šetriť na poistení sa nemusí vyplatiť.

 

Dôveruj, ale preveruj

Pred tým, než si zarezervujete auto, určite si prečítajte referencie požičovne na TripAdvisore. Nám to prakticky zachránilo dovolenku. Najskôr sme sa pri výbere auta orientovali výhradne na cenu za prenájom. Zvažovali sme aj možnosť, že si nepriplatíme žiadne poistenie. Vybrali sme si typ auta a našli si požičovňu s najlepšou cenou daného modelu. Následne sme si prečítali hodnotenia firmy na TripAdvisore a zostali sme poriadne zaskočení. Zákazníci sa sťažovali na nekalé obchodné praktiky, neochotný personál, automobily v katastrofálnom technickom stave, účtovanie poplatkov za poškodenia, ktoré neboli spôsobené zákazníkmi a podobne. Pri výbere požičovne sa okrem ceny auta a poistenia orientujte aj na vek (technický stav) vozidiel a referencie, ktoré firma dostáva od svojich zákazníkov.

My sme si pozreli recenzie snáď všetkých firiem, ktoré ponúkajú autá na Islande. Podarilo sa nám nájsť len veľmi málo firiem, ktoré by mali iba pozitívne referencie. Našťastie sú však aj také, kde pozitívne referencie výrazne dominujú. Porovnali sme si ponuky daných firiem a napokon sme sa rozhodli zabookovať si Mitsubishi Outlander od firmy Lotus Car Rental. Auto bolo ako nové (ročník 2016), najazdených malo iba približne 30 tisíc kilometrov. My sami sme ich počas ôsmich dní prešli viac ako 2 300. Vďaka bezpečnej jazde a spoľahlivému autu sa nám podarilo vyhnúť akýmkoľvek nepríjemnostiam. Vrátenie auta do požičovne prebehlo bez problémov a zbytočného zdržiavania. Zamestnanec firmy skontroloval stav auta, pozrel, či auto vraciame s plnou nádržou a zaželal nám šťastný let domov.

 

Ďalšie užitočné informácie

K tomu, aby ste si mohli požičať auto na Islande, potrebujete mať platný vodičský preukaz (stačí európsky), pas a kreditnú kartu vedenú na meno vodiča. S bežnou debetnou kartou si nevystačíte. Požičovne vyžadujú kreditku, nakoľko potrebujú mať záruku, že v prípade poškodenia alebo odcudzenia auta, môžu zúčtovať sumu za vašu spoluúčasť.

Väčšina požičovní má svoju pobočku v tesnej blízkosti letiska v Keflavíku. Medzi letiskom a požičovňami jazdí každých 15 minút pravidelná kyvadlová doprava. Ak sa vám nechce čakať na autobus, pokojne sa vyberte pešo. Prechádzka vám bude trvať približne 5 až 10 minút.

Maximálna povolená rýchlosť na cestách je 90 km/h. Na rýchlostných cestách, po ktorých sa veľmi nepovozíte, je to 100 km/h. Maximálka na štrkových cestách je 80 km/h. Na Ring roade stretnete niekoľko stacionárnych radarov, preto sa zbytočne neponáhľajte a užívajte si krásne výhľady.

Zvýšenú pozornosť venujte mostom a tunelom. Väčšina mostov na Islande má iba jeden jazdný pruh. Uplatňuje sa jednoduché pravidlo. Kto príde na most skôr, má prednosť. Protiidúce auto zastane a počká, kým sa most uvoľní.

Podobne je to aj s niektorými tunelmi. Prechádzali sme niekoľkými, ktoré mali iba jeden jazdný pruh. Každých niekoľko desiatok metrov sú na jednej strane cesty vybudované odstavné ostrovčeky, ktoré zabezpečujú bezpečnosť premávky. Keď sa k vám začne približovať protiidúce auto a po vašej pravej ruke máte odstavný ostrovček, jednoducho na chvíľu zastanete a počkáte, kým sa cesta uvoľní.

Okrem nádhernej sopečnej prírody budete popri cestách obdivovať aj desiatky voľne žijúcich koní a oviec. Najmä na vnútrozemských cestičkách dávajte pozor. Ovečky totiž radi prebiehajú cez cestu v poslednej možnej chvíli.

Čerpacích staníc na Islande je pomerne veľa. Napriek tomu treba byť obozretný a v prípade, že máte namierené do menej osídlených oblastí, radšej dotankujte plnú. To platí najmä pre vnútrozemie a východnú časť ostrova, v týchto končinách je púmp menej. My sme od požičovne Lotus dostali mapku čerpacích staníc Olis a OB, na ktorých sme navyše tankovali so zľavou. Káva zadarmo nás tiež potešila.

Rovnako ako ostatné služby a tovary, aj pohonné hmoty na Islande sú na naše pomery dosť drahé. Cena jedného litra nafty stojí približne 1,50 €, benzín je ešte o 10 centov drahší.

 

Užitočné stránky

 

- Boris -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedár / Boris, maxpixel.freegreatpicture.com

Hodnotenie článku:
4.8/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa