Prevratná novinka na svahoch: Elektromotorka na sneh poteší milovníkov prírody a adrenalínu

2022-02-02 12:00:00 |   |    | 

Snežný skúter už dnes na svahoch azda nikoho neprekvapí, ak si však chcete užiť skutočný adrenalín, je to trochu nuda. Francúzski nadšenci preto prišli s prevratnou novinkou a vytvorili elektrickú alternatívu motorky s lyžou. Sľubuje dokonalý zimný zážitok, navyše priateľský k prírode.



 

Za všetkým stojí Francúz Nicolas Muron, ktorý v zime 2015 dovolenkoval u starých rodičov v dedinke Saint-Nicolas-de-Véroce vo francúzskych Alpách. Uvedomil si, že v lete sú možnosti prepravy takmer neobmedzené, kým v zime sú vlastne k dispozícii len automobily, snežné skútre (drahé a neekologické) a vlastné nohy.

Milovník hôr a moderných technológií sa rozhodol niečo s tým spraviť a poskytnúť ľuďom aj zaujímavejšiu možnosť, ako spoznávať prírodu a užiť si poriadnu dávku zábavy, keď nasneží.

Základy mal viac než dobré, Muron totiž v tej dobe pôsobil ako inžinier pri vývoji vojenského dronu. Inšpirovaný spôsobom, akým pristupuje k dizajnu vesmírny priemysel, začal pracovať na návrhu ultraľahkého silného stroja na prepravu po snehu. Mal byť tichý a s minimálnym dopadom na životné prostredie, preto sa výrobca rozhodol pre využitie elektromotora.

Výsledkom je MoonBike, elektromotorka na sneh, kde kolesá nahrádza predná lyža a zadný pás. Na šírku meria len 70,5 centimetra, takže ľahko prejde dverami a dá sa prevážať ako bicykel. Aj s baterkou váži len 87 kilogramov, čo je trikrát menej než snežný skúter. „Vďaka aerodynamickému dizajnu a nízkej hmotnosti sa veľmi ľahko ovláda,“ sľubuje výrobca.

Zaujímavé sú aj ďalšie technické údaje - maximálna rýchlosť 42 km/h, maximálny dojazd 1,5 hodiny (resp. dvojnásobok s výkonnejšou batériou) a čas dobíjania 5:45 pri štandardnej nabíjačke a rovné 3 hodiny s rýchlonabíjačkou.

Netradičné vozidlo dokáže zvládnuť teploty do -25 stupňov Celzia, svahy so sklonom 40 stupňov a sneh s hĺbkou do 30 centimetra. Sympatická je aj jeho cena, ktorá začína na 8.760 eurách.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: MoonBikes

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa