Paláce Duhau - kúsok európskej noblesy v srdci Južnej Ameriky

2022-06-22 12:00:00 |   |    | 

Pri prechádzke centrom Buenos Aires uvidíte viacero zaujímavých historických budov. Jedna z nich však na vás urobí obzvlášť silný dojem. Palacio Duhau v minulosti patril rodine bohatého inžiniera, ktorý pracoval pre železnice. Keď zmenil majiteľov, rozšírili ho a neskôr sa ním inšpiroval aj luxusný hotel, ktorý stojí v jeho susedstve.



 

Malý Paríž

Buenos Aires má pre turistov mnoho lákadiel. Jedným z nich je celá štvrť Recoleta, ktorú prezývajú „argentínskym Parížom“. Nachádzajú sa v nej toti honosné budovy, ktoré si po roku 1840 nechali vybudovať miestni aristokrati vo francúzskom štýle. Viacero z nich bolo po roku 1930 zbúraných, na ulici Alvear Avenue však niekoľko z nich stojí dodnes. Až dve z nich nesú názov Palác Duhau. Prvá z nich pochádza z roku 1880, druhá je o niečo novšia, taktiež slúžila ako súkromné bývanie a neskôr ju prestavali na hotel.

 

Postavili si súkromný hotel

Prvá stavba je dnes známa tiež pod názvom Residencia Maguire a vznikla v čase, keď bola Argentína v najväčšom rozmachu a patrila medzi najbohatšie krajiny sveta. Úspešný železničný inžinier sa rozhodol postaviť pre svoju rodinu nové sídlo práve v tejto krajine, ktorá ho na prvý pohľad očarila. Alejandro Hume zadal architektovi Carlosovi Ryderovi požiadavku, aby mu navrhol sídlo, ktoré by malo v sebe čo najviac prvkov z viktoriánskej éry. Inšpiráciu hľadal práve v Anglicku, ktorého kultúru chcel preniesť aj do Argentíny. Na výstavbu však potrebovali špeciálny materiál, preto ho všetok museli priniesť až zo Škótska.

 

Prvý súkromný vonkajší bazén

Výstavba paláca skončila v roku 1893. Na slávnostnom otvorení sa zároveň konala exhibícia, na ktorej nechýbala ani miestna smotánka. Rodina však aj počas nasledujúceho obdobia vylepšovala jeho priestory. Jedným z najvýznamnejších krokov bolo postavenie vonkajšieho bazéna. K tomuto nápadu pristúpili v roku 1913, keď túto zaujímavú úlohu dostal architekt Carlos Thays. V tom čase patril k najlepším krajinným architektom v krajine a mal za sebou niekoľko úspešných projektov záhrad. Plánovanie bazéna bolo však veľkou novinkou a nakoniec to navnadilo aj ich susedov, ktorí si taktiež urobili takúto na tie časy luxusnú vymoženosť.


Wikimedia - User:Barcex - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, Link

 

Noví majitelia sa inšpirovali francúzskymi zámkami

K prvej zmene majiteľov prišlo v dvadsiatych rokoch. Vtedy palác odkúpila rodina Duhau, ktorá už vlastnila aj susedný dom. Preto sa rozhodli obe budovy spojiť a vytvorili tak väčší luxusný príbytok. Pri jeho úpravách sa inšpirovali francúzskymi zámkami a vznikol tak jeden z najluxusnejších palácov v meste. Rodina bola naňho veľmi hrdá a pristupovala k stále novým vylepšeniam. Jedným z posledných majiteľov bol John Walter Maguire, ktorý si vzal za ženu jednu zo sestier Duhauových. Preslávil sa ako spisovateľ, ktorý mal na svojom konte niekoľko kníh. Palác nakoniec niesol jeho meno a spolu so záhradou patril k najluxusnejším rezidenciám v meste.

 

Susedný hotel sa snaží zachovať pôvodnú atmosféru

Časť pôvodného paláca nakoniec zostala v súkromnom vlastníctve až dodnes. Hneď susednú budovu však odkúpil známy hotelový reťazec, ktorý sa rozhodol pokračovať v pôvodnej tradícii. Kompletne palác zrenovovali, pričom do toho investovali až 74 miliónov dolárov. Pozornosť venovali nielen exteriéru, ale najmä vnútornej časti, ktorú upravovali podľa pôvodných plánov. Podarilo sa im uchovať mramorovú podlahu, honosnú atmosféru dodali veľké krištáľové lustre a pribudli taktiež viaceré umelecké klenoty. Aj pôvodní obyvatelia totiž zbierali obrazy a sochy, takže takýmto spôsobom chceli uchovať tradíciu. V hoteli sa dokonca v súčasnosti nachádza aj galéria.

 

Objavil sa aj vo filme

Netrvalo dlho a hotel sa stal obľúbencom celebrít. Pri návšteve Buenos Aires tam prenocovali napríklad Obamovci, Donald Trump, Sean Penn alebo Pierre Richard. V roku 2015 dokonca zohrali jeho luxusné priestory dôležité kulisy vo filme Focus (Podfukár), v ktorom si zahrali Will Smith a Margot Robbie. Hotel vyhral viacero prestížnych ocenení. Často ho navštevujú aj hostia, ktorí v ňom nie sú ubytovaní. Tí si radi zájdu do baru alebo do reštaurácie, kde aspoň na chvíľku zažijú jeho originálnu atmosféru.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa