Koniec konšpirácií? Prieskumný tím pod morom možno objavil stratené lietadlo Amelie Earhartovej

2024-01-30 16:00:00 |   |    | 

Zmiznutie Amelie Earhartovej nad Tichým oceánom pred 87 rokmi je jednou z najväčších záhad v histórii lietania. Minulé dekády dali vzniknúť radu konšpiračných teórií, ktoré vysvetľujú okolnosti jej zmiznutia počas cesty okolo sveta v lete 1937. Teraz prieskumnícky tím Deep Sea Vision oznámil, že pomocou sonarov zachytil na dne oceánu obrys, ktorý zodpovedá stroju Lockheed L-10 Electra, na ktorom lietala.



 

Objekt, ktorý by mohol byť Earhartovým lietadlom, sa podľa Deep Sea Vision nachádza zhruba 4900 metrov pod hladinou mora asi 150 kilometrov od Howlandovho ostrova, kde mali Earhartová a jej navigátor Fred Noonan pri osudnej ceste plánované medzipristátie a doplnenie paliva. Objaviť sa objekt podarilo pomocou autonómnej ponorky Hugin 6000 z dielne nórskej firmy Kongsberg. Šestnásťčlenný tím na instagramovom profile zo svojej expedície zverejnil video. Prieskumníci podľa neho skenovali vyše 13-tisíc štvorcových kilometrov morského dna.

Šéf spoločnosti Tony Romeo, bývalý pilot a zamestnanec amerických spravodajských služieb, povedal denníku The Wall Street Journal (WSJ), že projekt pátrania po Earhartovej lietadle ho stál 11 miliónov dolárov vrátane výdavkov za pokročilé vybavenie. Peniaze získal pred troma rokmi predajom svojich nehnuteľností.

Či obraz na sonare skutočne je strojom legendárnej letkyne, zatiaľ nie je jasné. Podľa odborníkov, s ktorými hovoril WSJ, bude potrebné sa na objekt fyzicky pozrieť. "Dovtedy nie je možnosť, ako s určitosťou povedať, o čo ide," uviedol podmorský archeológ Andrew Pietruszka.

Priekopníčka ženského lietania Earhartová v roku 1928 v tridsiatich rokoch preletela Atlantik, o dva roky neskôr prekonala rýchlostný rekord v ženskom lietaní a v 34 rokoch preletela oceán znova, tentoraz sama. Po vzore prvého sólového pokoriteľa Atlantiku Charlesa Lindbergha bola prezývaná "Lady Lindy". V roku svojich štyridsiatych narodenín si naplánovala cestu okolo sveta, počas ktorej však zmizla a jej telo nebolo nikdy nájdené.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa