Z najvyššej budovy Los Angeles sa stal strašiak: Opustený mrakodrap láka pouličných umelcov

2024-02-19 16:00:00 |   |    | 

Opustený mrakodrap v centre Los Angeles sa stal magnetom pre pouličných umelcov a parašutistov. Predstavitelia kalifornského mesta sa však obávajú, že sa na mieste odohrá tragédia, až z budovy niekto spadne, alebo z nej bude zhodený, uviedol denník The Guardian.



 

Tento mesiac sa na sociálnych sieťach objavilo video, kde je vidieť, ako niekto zoskočil z časti budovy s padákom. Čin odsúdila losangeleská starostka Karen Bassová. "Desí ma, že niekto spadne alebo bude strčený," povedala Bassová televízii NBC Los Angeles. "Garantujem vám, že sa tam odohrá tragédia, pokiaľ to miesto nebude rýchlo zadebnené," dodala.

"Toto nie je umenie. Je to zločin," uviedol šéf losangelskej polície Michael Moore s tým, že polícia, ktorá na mieste zatkla niekoľko ľudí, zostáva pri polorozpadnutej stavbe, "zatiaľ čo mesto mobilizuje zdroje na odstránenie graffiti" a zabezpečenie lokality.

 

Čiastočne rozostavaná stavba Oceanwide Plaza v hodnote jednej miliardy dolárov je v útlme od roku 2019, keď jej čínsky developer oznámil, že výstavba na mieste je "dočasne pozastavená" s odkazom na finančné problémy. Budova mala byť najvyšším obytným mrakodrapom v Los Angeles s 500 luxusnými bytmi, hotelom a obchodnými a stravovacími priestormi.

"Sprejeri majú talent upozorňovať na zabudnutý mestský priestor," napísala  kritička umenia a dizajnu Carolina Miranda v Los Angeles Times a pochválila "odvážnu povahu graffiti".

Desiatky umelcov pokreslili najmenej 27 poschodí opusteného vežiaka, uviedol web o umení a dizajne Hypoallergenic, podľa ktorého najmenej jeden z nich uviedol, že sa inšpiroval podobnou premenou mrakodrapu v Miami počas medzinárodného veľtrhu súčasného umenia Art Basel.

"Táto budova už roky potrebuje lásku," povedal jeden z umelcov serveru. "Ak s ňou majitelia nič nerobia, ulice LA z nej rady niečo urobia," dodal. Graffiti umelci sú ochotní budovu použiť ako plátno, pokiaľ ju developer nedokáže "dokončiť", uviedol ďalší.

Miestni predstavitelia vinia developera Oceanwide Plaza z toho, že stavenisko riadne nezabezpečil, a vyzývajú ho, aby mestu uhradil doterajšie náklady na zabezpečenie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa