Malebné talianske mestečko láka nových obyvateľov: Ponúka domy za euro aj daňové úľavy

2024-04-07 13:00:00 |   |    | 

Ak túžite bývať v srdci nádherného Talianska na dosah od hôr, mora aj večného Ríma, možno vás zaujme Patrica. Obyvatelia čarovného stredovekého mestečka by totiž medzi sebou radi privítali nových susedov, a tak ponúkajú domy za euro. Situácia je však o čosi zložitejšia než inde...



 

Mestečko Patrica leží nad údolím Sacco asi 40 kilometrov od mora a 70 od Ríma. Napriek nádhernému okoliu postupne vymiera a dnes v ňom žijú len tri tisícky obyvateľov. Starosta Lucio Fiordaliso sa preto inšpiroval susedmi s podobnými problémami a prišiel s plánom ponúkať domy za euro, ktoré by do regiónu mohli prilákať novú krv.

Narazil však na problém. „Najskôr potrebujeme získať súhlas vlastníkov alebo dedičov, až potom môžeme tieto opustené nehnuteľnosti ponúknuť na predaj. To celý proces veľmi komplikuje, je to takmer nemožné,” vyjadril sa Fiordaliso pre CNN. Väčšina majiteľov na výzvu vôbec nereagovala a aj tých pár, ktorí súhlasili, na poslednú chvíľu zmenilo názor. Starosta za tým vidí nesúhlas ich príbuzných, ktorí tiež môžu mať na nehnuteľnosť určitý nárok.

Opustené budovy v starých talianskych mestách sú niekedy rozdelené medzi viacerých dedičov, ktorí vlastnia len časť, napríklad kúpeľňu, balkón či kuchyňu, no podľa talianskych zákonov nemožno nič predať bez písomného súhlasu všetkých dedičov, pripomína CNN. Niekedy pritom vôbec nemusia byť v kontakte a občas sa dokonca stáva, že neprebehlo žiadne dedičské konanie, a tak je ťažké vypátrať, komu budova vlastne patrí.

Starosta Fiordaliso preto pristúpil k ďalším krokom. Tí, ktorí sa rozhodnú rozbehnúť v mestečku komerčnú činnosť, budú počas desiatich rokov oslobodení od platenia daní za likvidáciu odpadu, reklamu aj využívanie verejného priestoru. A veľkým lákadlom by mohli byť aj daňové úľavy na náklady na rekonštrukciu.

Radnica tiež nedávno financovala úpravu vonkajších fasád niektorých starobylých palácov, čo inšpirovalo aj niekoľkých miestnych obyvateľov, aby opravili svoje rodinné domy a po desaťročiach zanedbávania im vdýchli nový život. Miestna obyvateľka Alessandra Pagliarosi napríklad premenila sídlo z 50. rokov na elegantný penzión s názvom Patricia.

Nárok na peňažné úľavy pritom majú aj cudzinci, ktorí by v mestečku chceli založiť malý podnik. „Záujem je, ale keď uvidia zlý stav starých domov, radšej by sa mnohí rozhodli pre byty na kľúč, ktoré sú už prerobené alebo potrebujú len drobné opravy,“ povedal pre CNN miestny realitný maklér. Cena dvojizbových nehnuteľností sa v takom prípade začína na sume 20-tisíc eur.

Starosta však zo svojho plánu nemieni upustiť. Hoci vie, že pre mnohých záujemcov je pohodlnejšie kúpiť si novšiu budovu ako rekonštruovať starú, nestráca nádej, že sa znova podarí vdýchnuť život aj historickému centru a znova vyráža do boja za predaj za euro.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa