Najlepšie svetové atrakcie - značka: zadarmo!

2014-02-21 13:45:00 |   |    | 

Zaplatiť za vstup na rozhľadňu niekoľko eur alebo si za ne radšej dať voňavú pizzu? Túto dilemu na dovolenke už oddnes nemusíte riešiť. Zostavili sme totiž exkluzívny zoznam miest, ktoré patria medzi tie najkrajšie a pritom sú úplne zadarmo!



Zatiaľ čo niekde vás „skasírujú“ i za vzduch, ktorý dýchate, na niekoľkých najzaujímavejších miestach sveta od vás nebudú chcieť nič. Nie je tajomstvom, že veľké multikultúrne centrá ako New York alebo Londýn poskytujú cestovateľom s obmedzeným rozpočtom mnoho zaujímavých miest, ktoré nestoja nič. Ako sú však na tom exotické destinácie? A čo tak národné parky, musia vždy stáť celý majetok?

 

Americké národné parky - vstup voľný!

Dokonca i také skvosty, akými sú americké národné parky, môžete navštíviť zadarmo. Chce to len správne načasovanie - v priebehu roka je totiž vyhlásených niekoľko dní, kedy sa takmer nikde neplatí vstupné. Navštíviť zadarmo tak môžete Yellowstone, Death Valley, Denali, Mesa Verde, Grand Canyon, Yosemite, Arches alebo Sequoia NP.

 

Národné parky USA: Dni s voľným vstupom
 

  • 14. - 16. január - Víkend Martina Luthera Kinga
  • 21. - 29. apríl - Týždeň národných parkov
  • 9. jún - Get Outdoors Day
  • 29. október - Deň národnej krajiny
  • 10. - 12. november - Víkend veteránov

 

Najväčšia marocká mešita a turecký „bazár“

Ak vás to ťahá tam, kde namiesto klasických tónin znejú tie orientálne, potom vedzte, že i tu je možné navštíviť unikátne lokality bez peňazí. Síce sa na každom kroku budete musieť vyhýbať predajcom všetkého možného, budete musieť odolávať proseniu detí o prepisovačky, ale Mešitu Hassana II. v Casablance v Maroku si budete môcť prezrieť grátis. Piata najväčšia mešita sveta so sklenenou podlahou a najvyšším minaretom planéty je pre nemoslimov prístupná len so sprievodcom.

Sprievodca by sa hodil i na jednom z najväčších trhovísk na svete, na Veľkom trhu v Istanbule. Tradícia tohto trhoviska siaha až do roku 1461; dnes sa rozprestiera v 58 uliciach a nakúpiť tu môžete vo viac než 4 tisícoch obchodíkov. Neviete, čo si z orientálnych lákadiel vybrať?

 

Indická mozaika: z prístavu do Lotosového chrámu

I v ďalekej Indii, kde sa vedľa obrovských a preľudnených miest týčia vysoké hory a kde pozdĺž špinavých riek nájdete panensky krásnu prírodu, objavíte veľa miest pre cestovateľov bez peňazí. Vaše indické dobrodružstvo môže začať v Bombajskom prístave - práve tu sa snúbi unikátna príroda, akou je zeleňou porastené súostrovie v prístave, a mohutná indická industrializácia.

Ak máte radi netradičné pohľady, určite sa ich tu naskytne množstvo. Víziu „bájnej Indie“ potom istotne splní návšteva Lotosového chrámu v Dillí z roku 1986. Moderná stavba vychádza z indickej tradície a postavili ju v tvare posvätného lotosu, takže i napriek svojmu súčasnému nadhľadu pôsobí veľmi „indicky“. Najviac turistov ale každoročne smeruje na indickú riviéru Goa.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na dovolenku do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do USA:

 

  • Mestá a príroda západu USA: Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon, NP Joshua Tree, NP Zion, NP Sequoia a NP Death Valley a máte najkrajšiu dovolenku pod slnkom.
  • To najlepšie z USA: To najlepšie z USA počas 20-dňovej jazdy. Svetové metropoly New York, LA, San Francisco alebo Las Vegas budú súperiť o vašu priazeň s Niagarou, NP Sequoia, Údolím smrti alebo Grand Canyonom!
  • Mestá a príroda východu USA: Dokonalá trasa vás prevedie cez severovýchod USA, kde uvidíte také skvosty, akými sú legendárne Niagarské vodopády, New York alebo Washington. Spoznajte miesta, kde sa tvorili dejiny USA.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa