V Londýne otvorili najdlhšiu šmykľavku na svete: Odvážlivci na nej poletia až 178 metrov!

2016-07-01 12:00:00 |   |    | 

Od olympiády v roku 2012 sa môže Londýn pýšiť vyhliadkovou vežou ArcelorMittal Orbit, ktorá sa rýchlo stala novým symbolom mesta. Pred pár dňami k nej pridali ďalší svetový unikát – najdlhšiu šmykľavku, kde jazda z výšky 76 metrov trvá až 40 sekúnd. To je už poriadna výzva pre milovníkov adrenalínu, čo poviete?



 

25. júna 2016 v Londýne slávnostne otvorili  jednu z najväčších atrakcií tohto leta. Ak si ju chcete vyskúšať aj vy, najskôr musíte vyjsť do výšky 76 metrov nad zemou na vrchol ArcelorMittal Orbit tower. Tam vám poskytnú špeciálnu podložku, ochrannú prilbu a chrániče kolien. Potom stačí nazbierať všetku odvahu a pustiť sa strmhlav dole. Čaká vás 40-sekundová jazda vášho života – v niektorých miestach 178-metrovej dráhy naberiete rýchlosť až 24 kilometrov za hodinu!

Štyri roky po olympiáde sme sa rozhodli pridať k veži šmykľavku, ktorá by tiež mohla byť považovaná za umelecké dielo,“ povedal riaditeľ návštevného centra Peter Tudor. Projekt tohto unikátu zverili do rúk belgickému umelcovi Carstenovi Höllerovi a jeho výstavba v srdci Olympijského parku kráľovnej Alžbety trvala 9 týždňov.

Od roku 1999 som postavil množstvo šmykľaviek, či už samostatne stojacich alebo pripevnených k nejakej stavbe, ale ešte nikdy nie ako doplnok nejakého umeleckého diela. V tomto prípade teda ide o prvé takéto prepojenie dvoch umeleckých diel,“ vysvetľuje autor.

Šmykľavka pozostáva z 30 častí a 12 prstencov a je navrhnutá tak, aby návštevníkov dezorientovala – osvetlené časti sa tu striedajú s úplnou tmou a adrenalínoví nadšenci tak nevedia odhadnúť, kde sa nachádzajú a kedy príde zákruta či zjazd. Tunel je však priehľadný, ak sa teda stihnú v správnych miestach poobzerať, čaká ich okrem zážitku z jazdy aj pôsobivý výhľad na Londýn.

 

TIPY & TRIKY

  • Najbližšia zastávka pri olympijskom parku je Stratford Station, kam vedú linky Jubilee a Central.
  • Ak chcete vyskúšať jazdu na najvyššej šmykľavke na svete, musíte si zakúpiť kombinovaný lístok na vyhliadkovú vežu ArcelorMittal Orbit a šmykľavku a zarezervovať si čas.
  • Vstupenka pre dospelého stojí 15 libier, za dieťa do 16 rokov zaplatíte 10 libier. K dispozícii je aj rodinná vstupenka (2 dospelí + 2 deti) v cene 46 libier.
  • Na mieste sa dajú zakúpiť aj jazdy naviac.
  • Šmykľavka je prístupná pre deti od 8 rokov s výškou minimálne 1,30 m a pre ľudí s maximálnou hmotnosťou 130 kg.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa