Autobusom na Balkán: Objavte Sarajevo a bosnianske pyramídy priamym spojom

2019-12-09 00:00:00 |   |    | 

Balkán je geografický a historický názov územia na Balkánskom poloostrove ležiacom v juhovýchodnej Európe medzi Čiernym morom na východe a Jadranským morom na západe. Na severe je Balkán ohraničený riekou Sávou a dolným tokom Dunaja, na juhu Iónskym, Krétskym, Egejským a Marmarským morom. Toľko výpočet z encyklopédie. Keď sa však povie „Balkán“, väčšine ľudí sa vybaví juhovýchodný temperament, obyvatelia formovaní ťažkými podmienkami a vojnou, ako aj čevapčiči, pljeskavica či rakija.



 

Autobusový dopravca FlixBus práve otvára priame spojenie zo Slovenska do Sarajeva v Bosne a Hercegovine. Prečo by ste mali návštevu Sarajeva zvážiť ako jednu z TOP destinácií v roku 2020?

 

Turisti začínajú Bosnu a Hercegovinu znovu objavovať, zatiaľ len pomaly

Sarajevo, založené niekedy v 13. storočí, bolo na začiatku 90. rokov bujaré mesto, v ktorom žilo viac ako 300 tisíc obyvateľov. Lenže potom v roku 1992 prišla vojna, samotné mesto a takmer všetka infraštruktúra boli zničené a opustila ho veľká časť obyvateľstva. Po takmer tridsiatich rokoch sa ľudia do mesta vracajú a s nimi sa Sarajevo dostáva aj do popredia hľadáčika turistov z celého sveta. Aj keď Sarajevo nie je ani dnes bohaté mesto, ulicami sa začínajú prechádzať tisíce turistov. Mezi návštevníkmi z Ázie sa preplietajú moslimské ženy schované v burke alebo vystavujúce na obdiv svoje bohatstvo krásnymi šperkami. Spoločne s Američanmi, Talianmi, Francúzmi a mnohými ďalšími národnosťami posedávajú v miestnych krčmičkách, ktoré sú vyhlásené skvelou balkánskou kuchyňou.

 

Kostoly, synagógy alebo mešity? Všetko na jednom mieste

Sarajevo je centrom bosenského islamu, rímskokatolíckej a pravoslávnej kresťanskej cirkvi a zastúpení sú tu aj Židia. Práve pre rozmanitosť sa v ňom ľudia dlhé roky učia vychádzať spolu a vzájomne sa rešpektovať. Nájdete tu kostoly, synagógy i mešity. Hlavným turistickým lákadlom Sarajeva je nepochybne starý osmanský bazár Baščaršija, labyrint uličiek, v ktorých strede stoja najkrajšie pamiatky, a Gazi Husrev-begova mešita s hodinovou vežou zo 16. storočia. Nemusíte letieť na iný kontinent, práve tu spoznáte skutočný moslimský svet vrátane každodenných modlitieb, spevov muezína a ďalších tradícií. Baščaršijské námestie so sebiljom (drevenou fontánou podľa návrhu českého architekta Alexandra Vítka) lemujú aj tradičné remeselnícke dielne. Súčasnú podobu mesto získalo až v 19. storočí, pretože centrum niekoľkokrát vyhorelo.

 

Autentická balkánska kuchyňa a rakija

Bazar Baščaršija láka nielen na pamiatky, ale aj na desiatky reštaurácií s typickou balkánskou kuchyňou, ako je čevapi, pljeskavica alebo burek s pivom. Na každom rohu narazíte na bosnianske kaviarne s vodnou fajkou a tureckým čajom. Nemali by ste vynechať ani miestnu pálenku – rakiju – je ale možné, že jej neuniknete, aj keby ste chceli. Niet teda divu, že sa Bosna a Hercegovina v roku 2013 objavila na Svetovom ekonomickom fóre na 8. mieste najpohostinnejších štátov sveta k zahraničným turistom.

 

Najväčšie pyramídy sveta v Bosne?

Sarajevo ale nie je jedinou zaujímavou destináciou na priamom spoji FlixBusu. Vystúpiť môžete o 30 km skôr v obci Visoko a ocitnete sa uprostred balkánskej prírody, neďaleko tzv. bosnianskych pyramíd. Nájdete tu tri najznámejšie – pyramídy Slnka, Mesiaca a Draka, ktoré tvoria rovnostranný trojuholník. Výška pyramídy Slnka sa údajne uvádza okolo 220 metrov. Najvyššia pyramída v Egypte pritom meria 174 metrov. Nazývať tento úkaz pyramídami však odmietajú niektorí archeológovia, ktorých štúdie ukázali, že kopce sformovala príroda a nestojí za nimi žiadna ľudská práca. V každom prípade je Bosna a Hercegovina zatiaľ nedoceneným skvostom Európy.

 

Autobusom dorazíte do Sarajeva cez noc

Priame autobusové spojenie do Sarajeva zo Slovenska ponúka FlixBus. V smere do Sarajeva budú autobusy FlixBus na medzinárodnej linke zastavovať na bratislavskom autobusovom nádraží každú stredu, sobotu a nedeľu o 19.50 hodine.  Ich trasa ďalej pokračuje cez bosnianske regionálne mestá, ako sú Doboj, Zenica a tiež Visoko. Do hlavného mesta Bosny a Hercegoviny prídu o 9.10 ráno. V opačnom smere zo Sarajeva bude FlixBus odchádzať každý pondelok, štvrtok a piatok o 17.00, do Bratislavy dorazí o 6.20 ráno a ďalej bude pokračovať cez Českú republiku do Nemecka. Cena jednosmerného cestovného lístka z Bratislavy do Sarajeva začína na 29,99 €.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Sarajevo, Getty Images
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa