Kde vo svete si za vaše peniaze užijete najmenej? Alebo Najdrahšie mestá sveta

2015-03-05 16:30:00 |   |    | 

Ak máte pevne stanovený rozpočet na dovolenku a nemôžete ho priveľmi meniť, musíte dobre zvážiť kam pôjdete. Pomôcť vám môžu rôzne diskusie a články, kde sa dozviete, ktoré miesta sú lacnejšie, prípadne drahšie. V tomto prípade budeme hovoriť o tých úplne najdrahších, ktoré si môžeme dovoliť len z času na čas, prípadne len vo veľmi „nízkonákladovej verzii.“ Necháme si poradiť organizáciou The Economist Inteligence Unit, ktorá vydala zoznam tých najdrahších miest sveta. Pozrite si, kde si bežní turisti siahnu riadne do vrecka.



 

Kritériá

 

Pri každom hodnotení je dôležité stanoviť si kritériá, podľa ktorých sa vyhodnotia všetky výsledky. V tomto prípade sa organizácia pozrela na životné náklady. Teda to, čo je nevyhnutné na prežitie v danom meste. Zavážili ceny základných potravín, pohonných hmôt, nehnuteľností, odevov, dopravy atď.

Hlavným meradlom sa stalo mesto New York a podľa neho bolo porovnaných vyše 130 miest po celom svete. Výsledky zohľadňovali aj pohyby rôznych mien na finančných trhoch, aby boli čo najviac objektívne.

 

 Z toho všetkého vzišlo týchto 10 najdrahších miest sveta:

 

1 Singapur

2 Paríž

3 Oslo

4 Zürich

5 Sydney

6 Melbourne

7 Ženeva

8 Kodaň

9 Hongkong

10 Soul

 

Ostatné veľké mestá

 

Hoci sa do prvej desiatky nedostali, veľmi vysoko sa umiestnili aj mestá ako LondýnTokio. New York bol v celosvetovej tabuľke na 22. mieste, no spomedzi amerických miest je jednotkou. Štúdia sa zamerala aj na prehlbovanie rozdielov medzi rôznymi časťami Európy. Zatiaľ čo Paríž stále stúpa, mestá ako Atény a Lisabon sú v porovnaní s New Yorkom až o 26% lacnejšie. Kyjev, štáty strednej a výhodnej Európy a napríklad aj Moskva sa pre svoju aktuálnu hospodársku situáciu posúvajú stále nižšie.

 

Pravý opak

 

Pravým opakom sú krajiny juhovýchodnej Ázie, severnej AfrikyJužnej Ameriky, z ktorých niektoré aktuálne prechádzajú veľkými sociálno-hospodárskymi problémami. Nasledujúce mestá patria k tým najlacnejším na svete.

 

1 Karáči

2 Bangalúr

3 Caracas

4 Bombaj

5 Chennai

6 Nové Dillí

7 Teherán

8 Damask

9 Káthmandu

10 Alžír

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa