Bizár zo sveta: 10 zvykov, ktoré vás prekvapia

2020-01-20 08:00:01 |   |    | 

Pri spoznávaní sveta sa dostávame do stretu s rôznymi kultúrami. Často sme prekvapení z toho, aké zvyklosti dodržiavajú iné národy. Pred návštevou každej krajiny by ste si mali pozrieť aspoň základné informácie o takýchto odlišnostiach, aby ste potom na mieste nezostali zaskočení, alebo nevyrobili nejaký nepríjemný trapas.



 

Červený atrament v Južnej Kórei

Počas ciest máte pri sebe často pero, ktorým si píšete poznámky alebo ho používate pri podpisovaní. Keď v tomto smere podporujete farebnejšie alternatívy, v Južnej Kórei by ste si na to mali dávať pozor. Nikdy by ste tam nemali používať písacie potreby s červeným atramentom a v žiadnom prípade ním nepíšte nejaké meno, teda sa takto ani nepodpisujte. V tejto krajine sa totiž spomínaným odtieňom písali mená ľudí, ktorí zomreli. Kvôli tomu ho už neskôr prestali používať, pretože verili, že by dotyčnej osobe mohol počas života priniesť veľké nešťastie.

 

Mincové koláčiky v Bolívii

Novoročné oslavy v Bolívii môžu pri troche nepozornosti skončiť v nemocnici. V tento deň totiž domáci jedia najmä rôzne sladké koláčiky, ktoré skrývajú jedno tajomstvo. Pekári do niektorých náhodných kúskov zapekajú mince. Ten, kto ich vo svojom dezerte nájde, bude mať po nasledujúcich dvanásť mesiacov šťastie. Ak by ste však o tejto tradícii nevedeli, tak by ste si po zjedení menších platidiel mohli navodiť vážne zdravotné problémy.

 

Indonézski mladomanželia nemôžu ísť tri dni po svadbe na WC

Od tejto zvláštnej tradície sa už pomaly upúšťa, ale napriek tomu sa stále v niektorých regiónoch dodržiava. Indonézski obyvatelia totiž veria, že keby mladomanželia použili skoro po sobáši toaletu, prinieslo by to do ich vzťahu veľkú smolu. Kvôli tomu sa pár musí na tri dni zavrieť do miestnosti bez WC, počas celého času budú dostávať len malé množstvo jedla a vody a viacerí členovia rodiny budú dohliadať na to, aby sa nasledujúce hodiny nevybrali na malú alebo veľkú potrebu.

 

V Anglicku zdravia straky

Bývalé generácie zvykli v rôznych kútoch sveta pripisovať rôznym zvieratám zvláštne vlastnosti. V Anglicku sa až dodnes obávajú strák, ktoré im podľa nich prinášajú smolu. Keď ich niekde uvidia, musia použiť presnú formulku, ochraňujúcu pred nešťastím, ktoré by im priniesol tento vták. Preto by mali k nemu slušne prísť, pokloniť sa a povedať: „Dobrý deň, pán straka, ako sa dnes darí vašej manželke?“ Po tomto prejave úcty budete ušetrení od akýchkoľvek nepríjemností.

 

Truhly zavesené na stenách vo Filipínach

V oblasti Sagada vo Filipínach si pestujú jeden veľmi zvláštny zvyk spojený s pochovávaním mŕtvych. Pred pohrebom ich síce uložia do truhly, ale tá potom neputuje do zeme. Domáci obyvatelia sa totiž obávajú, že takto by duše ich predkov mohlo ukradnúť strašidlo alebo zlý duch a odniesol by ich na zlé miesto. Preto ľudí nepochovávajú do zeme, ale ich pozostatky v truhle zavesia na stenu do jednej z tunajších jaskýň.

 

Tabu so žltými ružami v Mexiku

Ďalší prípad s rôznymi výkladmi niektorých farieb nájdeme v Mexiku. Pri pozvaní na návštevu je slušné priniesť darček pre majiteľov domu. Zatiaľ čo u mužov sa aj v týchto končinách uprednostňuje alkohol, ženy si potrpia na krásne kvety. Pri ich vyberaní by ste sa mali vyhnúť žltým ružiam, ktoré sa v tejto krajine spájajú so smrťou. Ľudia ich prinášajú na pohreby, zdobia nimi hroby a keby ste ich niekomu darovali, znamenalo by to, že dotyčnej osobe želáte, aby skoro zomrela.

 

Hromadné narodeninové blahoželanie v Holandsku

Vo väčšine sveta je zvykom blahoželať na narodeniny priamo oslávencovi. V Holandsku sa držia jednej milej tradícii, ktorá do toho zapája celú rodinu. Želanie všetkého dobrého totiž nehovoríte len tomu, kto v ten deň oslavuje, ale aj jeho blízkym rodinným príslušníkom.

 

Meškanie na stretnutia vo Venezuele

Krajiny Južnej Ameriky, ale aj južnej časti Európy si veľmi nepotrpia na dodržiavanie času. Pre nich sú dôležitejšie iné veci a nestresujú sa tým, aby všade prišli v dohodnutý termín. Vo Venezuele sa dokonca berie za urážku, pokiaľ sa dostavíte na stretnutie skôr alebo presne na čas. Podľa ich zvyklostí by ste mali všade meškať aspoň pár minút.

 

Grgnutie po jedle v Číne

Na tomto zvyku môžeme badať, aké sú výrazné kultúrne rozdiely medzi jednotlivými časťami sveta. Zatiaľ čo vo väčšine krajín sa grgnutie pokladá za niečo neúctivé, Číňania a niektoré iné ázijské národnosti na to majú iný názor. Pre nich je to pocta kuchárovi a mali by ste to urobiť priamo pri stole. Ak sa takto neodmeníte vášmu hostiteľovi, bude si myslieť, že vám jeho jedlo nechutilo.

 

India bez toaletného papiera

Hoci sa India postupne vyvíja a čoraz viac približuje vyspelejším krajinám, z hľadiska hygieny môžete v tejto krajine stále utrpieť hneď niekoľko kultúrnych šokov. Aj v súčasnosti napríklad pri viacerých záchodoch nenájdete toaletný papier, pretože jeho použitie sa berie ako nečisté. Preto máte k dispozícii hadicu, ktorou sa máte po vašej potrebe umyť. Čiastočne to má aj praktické účely, pretože množstvo toaletného papiera by mohlo upchať miestnu slabšiu kanalizáciu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa