Mikuláš v Holandsku - rasistický zvyk, ktorý vyvoláva pohoršenie a protesty

2019-12-05 12:00:00 |   |    | 

V Holandsku sú decembrové zvyky trochu iné ako u nás - 25. december je v znamení pokoja a dôrazu na medziľudské vzťahy a deti dostávajú v tento deň rôzne sladkosti. Darčeky im prináša Sinterklaas (Sv. Mikuláš), a to už 5. decembra. Už oddávna ho pritom sprevádza jeho sluha - Čierny Peter, ktorý však v ostatnom období vyvoláva množstvo nevôle.



 

Oslavy príchodu sv. Mikuláša sa v Holandsku začínajú už v druhú novembrovú sobotu, keď sa Sinterklaas, ktorý žije v Španielsku, na lodi priplaví do niektorého z holandských prístavov. Tento rok sa jeho slávnostné privítanie uskutočnilo v meste Apeldoorn.

Do Holandska prichádza v sprievode svojho sluhu známeho ako Zwarte Piet (Čierny Peter), ktorý deti zabáva a tie neposlušné zoberie do vreca a odvezie na rok do Španielska.

Táto tradícia sa v posledných rokoch stala predmetom sporov: na jednej strane sú viaceré organizácie na ochranu ľudských práv, ktoré tvrdia, že biely Mikuláš a jeho čierny sluha pomáhajú živiť rasistické stereotypy z čias koloniálnej éry Holandska; na druhej strane sú tí jednotlivci a hnutia, ktorí sa domáhajú zachovania tejto tradície v jej pôvodnej podobe.    

Tento rok sa príchod Sinterklaasa a jeho pomocníkov odohral za aktívnej účasti členov a sympatizantov xenofóbneho hnutia Pegida, ktorí sa prezliekli za Čiernych Petrov, aby podporili zaužívaný zvyk.

V šiestich mestách Holandska sa však konali aj zhromaždenia podporovateľov myšlienky zbaviť Sinterklaasa jeho Čierneho Petra, ktorého vnímajú ako symbol otroctva a diskriminácie ľudí inej ako bielej pleti.

Holandské deti dostávajú darčeky od Sinterklaasa 5. decembra. Nachádzajú ich predo dverami domu, na ktoré predtým Mikuláš silno zabúcha.

Samotné vianočné oslavy sú v Holandsku oddelené od darčekovej tradície. Vianočný deň - 25. december - je v znamení voľna a pokoja a dôrazu na medziľudské vzťahy. Holandské deti veria, že v ten deň do ich domovov prichádza "Vianočný muž", Kerstman, ktorý pochádza z Laponska vo Fínsku a väčšinou im prináša rôzne sladkosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa