Mexico City

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Mexico City, Mexiko



 

Oficiálny názov: México, Ciudad de México, Mexico D.F., Mexico City

Francúzsky básnik André Breton nazval Mexiko surrealistickou krajinou, a jej hlavné mesto hlučne potvrdzuje svoju zvláštnosť. Tretí najväčší urbánny priestor na svete zapĺňa náhornú plošinu vo nadmorskej výške 2240 m n.m.

Na začiatku návštevy budete cítiť menšiu slabosť. Hoci je často popisované ako diabolský vír nedýchateľného vzduchu a vysokej kriminality, mesto dojíma návštevníkov zvláštnym a pohostinným mikrokozmom, podmaňuje si ich celoročne jarným počasím, pulzujúcim pouličným životom a bohatou kultúrnou ponukou.

Ako každá metropola, aj Mexico City je mozaikou scén. Jeden moment budete piť tequilu v starej mexickej kantíne, hneď potom budete tancovať na rytmy svetoznámych dídžejov na streche luxusného hotela. Na raňajky budete jesť  tamales a piť kukuričný nápoj atole, večer strávite v luxusnej reštaurácii s kuchyňou svetoznámych kuchárov. Popoludnie strávite s mučivými obrazmi Fridy Kahlo a pozeraním maskovaných wrestlerov navzájom spôsobujúcich si bolesť v zápasoch lucha libre. Určite, znečistenie ovzdušia a kriminalita sú všadeprítomné, ale od začiatku tisícročia mesto otočilo stránku. Od apokalypsy k renesancii.  

 

DOPRAVA

Mexico City je obrovské mesto, ale šoférovanie rozhodne nie je spôsob ako ho objavovať, aj keď sú turistické atrakcie rozptýlené po celom meste. Mexico City má niekoľko alternatív verejnej dopravy. Metro je spoľahlivé a rýchle, mesto prevádzkuje systém autobusov RTP a elektrické trolejbusy. Existuje tu aj sieť súkromných autobusov. A nakoniec tisíce taxíkov, mnohé z nich zelené, staršie modely chrobákov Volkswagen, alebo nové bordovo-zlaté taxíky. Na plánovanie výletov v meste je k dispozícii Buscaturuta (Nájdite svoju trasu), ktorá má použitie v celom Mexiku.

Ak je to možné, treba sa šoférovaniu v Mexico City z viacerých dôvodov vyhnúť. V rámci mesta sa jazdí divoko a bezohľadne, mesto má veľmi komplikovanú štruktúru ciest, dopravné zápchy sú takmer v každej oblasti, navyše na väčšine ciest sa treba vyhýbať trhlinám, hrboľom a dieram, pravidlá cestnej premávky sú zložité a len zriedkavo sa dodržiavajú. Existuje len jedna spoločnosť, ktorá dokázala zmapovať celé mesto, Guia Roji, ktorá má v ponuke mapy mesta.

Metro (www.metro.cdmx.gob.mx) je najrýchlejší dopravný prostriedok v Mexico City. Má 195 staníc a pokrýva viac ako 226 km svojimi 12 linkami. Počas špičky premáva každé dve až tri minúty, a s cenou 5 MXN za jazdu je to jedno z najlacnejších metier na svete. Všetky linky jazdia od 5:00 do polnoci počas pracovných dní, od 6:00 do polnoci v sobotu, a od 7:00 do polnoci v nedeľu a cez sviatky. Počas špičky je metro úplne preplnené, predné vagóny sú v tomto čase vyhradené pre ženy a deti, a muži nesmú prekročiť hranicu Sólo Mujeres y Niños.

Navigácia v metre je jednoduchá. Linky sú rozlíšené farebne a každá zástavka má okrem názvu aj obrázkovú ikonu, ktorá reprezentuje jej oblasť. Pre jazdu metrom je potrebné kúpiť si dobíjateľnú čipovú kartu za 10 MXN na ľubovoľnej stanici a potom ju dobiť kreditom podľa potreby (karta funguje aj pre všetky linky metrobús), alebo si zakúpiť lístok v okienku prepravcu.

Autobusy premávajú denne od 5:00 do 22:00, elektrické trolejbusy jazdia o čosi dlhšie, do 23:30 hod. V noci funguje len niekoľko liniek.

Peseros sú šedo-zelené mikrobusy prevádzkované súkromnými firmami. Majú stanovené trasy, ktoré často začínajú alebo končia na staniciach metra a zastavujú prakticky na každom rohu. Informácie o trase sú zobrazené na tabuliach za  čelným oknom. Tarify sú 5 MXN za cestu do 5 km a 5,50 MXN nad 5 km.

Metrobús sú autobusy Volvo, ktoré majú vlastné zástavky a platia v nich tie isté čipové karty ako v metre. Jedna cesta autobusom stojí 6 MXN.

Mexico City má niekoľko druhov taxíkov. Najlacnejšie sú bordovo-zlaté, ktorých použitie sa veľmi neodporúča kvôli riziku krádeže. Ak ste nútený zavolať si taxík z ulice, preverte si či má registračné číslo pre taxíky (ŠPZ začína na A alebo B), a či sa toto číslo zhoduje s nápisom na aute. Takisto by šofér mal mať viditeľne umiestnenú identifikačnú kartu s fotografiou, ktorá sa na neho podobá. Ceny za použitie týchto vozidiel sa začínajú na 9 MXN, a za každý kilometer sa priráta 10 až 14 MXN.

Rádio taxíky, ktoré nemajú špecifické farby, stoja dva až trikrát viac ako ostatné taxislužby, ale táto cena zahŕňa aj garanciu bezpečnosti. Cez aplikáciu sa dajú objednať Easy Taxi alebo Uber.

 

UBYTOVANIE

Na každom rohu narazíte na jeden z tisícky hotelov. V celej škále, od niekoľkých lacných, po jedny z najdrahších v celej krajine. Medzi týmito extrémami sa vždy niečo nájde, ale najlepšie miesta sa zaplnia veľmi skoro, rezervovať vopred sa vždy oplatí. Výsledný dojem z mesta môže dosť ovplyvniť aj štvrť, kde budete bývať.

Zona Rosa je turistickým rajom a ponúka ubytovanie hlavne strednej cenovej kategórie. Polanco je oblasť, kde vyrástli najmä luxusné hotely, a Centro Histórico je domovom veľkého množstva lacných hotelov, apartmánov a hostelov. Prebiehajúce rekonštrukcie infraštruktúry a práce na obnove mnohých historických budov posilnili obľúbenosť tejto zóny a tak zostáva jednou z cenovo dostupnejších oblastí. Na Paseo de la Reforma nájdete tiež širokú škálu hotelov.

V módnych štvrtiach Roma a Condesa sú v ponuke väčšinou elegantné butik-hotely a niekoľko cenovo výhodných hostelov. Ubytovanie strednej cenovej skupiny v neutrálnom modernom komforte nájdete v častiach Alameda a Plaza de la República.

Ak máte nízky rozpočet, lacnejšie hotely môžete nájsť v centre mesta (Centro Historico), už za cenu 7 USD za izbu, ak  si vyberiete ubytovanie so spoločnou kúpeľňou. Väčšina z nich je viac ako obstojná.

Hostely môžu mať niekedy vyššie ceny ako plne zariadená izba v hoteli s televíziou a vlastnou kúpeľňou. Tieto ponuky ale nebývajú uvedené na hlavných turistických internetových stránkach, niekedy treba hľadať detailnejšie.

Ponuka hotelov na oficiálnych turistických stránkach mesta - https://www.mexicocity.com/search-hotels/

Rezervujte si ubytovanie v Mexico City online.

 

JEDLO

Miestna kuchyňa je rozšírená po celom svete a všade si našla svojich fanúšikov. Metropola ponúka niečo z každej chuti a pre každý rozpočet, od vysokého štandardu po klasickú mexickú comidu corridu. Najmä oblasť Polanco sa stala centrom rozmanitých možností stravovania, nové reštaurácie tu znovuobjavujú a modernizujú klasické mexické jedlá. Centro Histórico postupne obnovuje lokálne, populárne reštaurácie a bary, ktoré bývajú otvorené do neskorej noci a lákajú na večerné posedenie a nočný život. Tieto sa rozšírili do štvrtí Condesa a Roma, kde sa dá donekonečna prechádzať a vždy objaviť jednu z množstva malých reštaurácií s rôznymi kuchyňami. Niektoré z najlepších tradičných reštaurácií v Mexico City nájdete v San Angel, ktoré ponúkajú výber fantastických jedál v kombinácii s miestnou farebnou atmosférou.

Bez ohľadu na spoločenskú triedu, všetci obyvatelia sa v Mexiku stravujú vonku. Preto sa po celom meste dajú nájsť reštaurácie všetkých typov, veľkostí a cenových rozpätí. Mexičania berú svoje jedlo vážne, takže ak uvidíte plnú reštauráciu, bude to dostatočné odporúčanie. Ak ale prídete príliš skoro, môžu byť tie isté reštaurácie úplne prázdne, tu sa totiž obed konzumuje okolo 15:00, a na večeru sa miestny nevyberú pred 21:00.

Zatiaľ čo Mexico City je domovom niektorých najlepších svetových reštaurácií, skutočné kulinárske dobrodružstvá nájdete na ulici, takmer v každej štvrti.

Jedinečné pre hlavné mesto sú tortas de tamal – plnené sendviče so salsou. Tlacoyos je tortilla plnená syrom, fazuľou, šalátom, a akýmkoľvek druhom mäsa.  Ďalším obľúbeným pouličným jedlom je elotes – varená kukurica, ktorá sa podáva s rôznymi zálievkami - majonézou, smotanou, syrom, čili, limetkou, a nakoniec sa posype korením.

Príprava a konzumácia kávy sa v Mexiku považuje už celé generácie za umeleckú činnosť. Najlepšiu kávu nájdete v malých kaviarňach plných džavotajúcich ľudí.

Reštaurácie na oficiálnych turistických stránkach - https://www.mexicocity.com/v/restaurants/

 

ZÁBAVA

V meste sa deje obrovský počet kultúrnych akcií. Bary sú roztrúsené po celom meste, od špinavých dier po drahé trendy lounges, ale len veľmi málo miest je na strednej úrovni. V spodnej časti spektra nájdete pulquerías a cantinas, odtiaľ sa budete musieť posunúť do luxusných hotelových barov (ktoré sú v centre), alebo do osvedčených nočných klubov v turistických enklávach. Hlavne vo väčších hoteloch je večerná zábava nudná, o niečo lepšie to je na miestach, kde sa hrá živá hudba.

Situácia v meste sa neustále mení, najlepšie miesta na niekedy nachádzajú v menej viditeľných častiach mesta. Tradične je tu zastúpená rocková a latinská hudba, nechýba tu ani americký alebo európsky pop, kubánske melódie, hlboké beaty trance, dokonca ani živé jazzové koncerty. Mnohé z najlepších miest nájdete v južných štvrtiach ako  Coyoacán alebo San Ángel, ale dobré miesta sú aj Zona Rosa alebo Condesa. Ak hľadáte luxus poslúži vám Polanco. Určite si nenechajte ujsť mariachi koncert na Plaza Garibaldi, alebo Ballet Folklórico, ktorý je síce očividne orientovaný na turistov, no svoj význam má aj pre Mexičanov.

Mexické divadlo je trochu okázalé, ale často sa konajú excelentné koncerty klasickej hudby. Medzi výnimočné zážitky patria aj operné a baletné predstavenia. V nedeľu sa konajú koncerty v parku  Chapultepec, vstup je voľný. Kiná nájdete po celom meste, ich najväčšia koncentrácia je pri  Insurgentes. Väčšinou sa premietajú americké filmy, hneď po ich americkej premiére. Do kina sa oplatí prísť včas, populárne predstavenia bývajú vypredané.

Nočný život na oficiálnych stránkach mesta - https://www.mexicocity.com/v/bars/

 

NÁKUPY

Nakupovanie v Mexico City môže byť celkom príjemné, s množstvom stánkov s ručne vyrábanými produktami, bizarnými obchodíkmi aj pouličnými trhmi.

Je fascinujúce, že celé ulice sú venované nejakému druhu tovarov, existujú tu bloky obchodov, ulice okolo Zócalo v centre mesta sú zásobené obchodmi, ktoré sa špecializujú na tovary každodennej potreby. Na západe sa na Donceles predávajú použité knihy. Šperky a zlatníctva, ako aj numizmatické predajne, sa nachádzajú pozdĺž Palmy, zatiaľ čo optiky nájdete východne od námestia na Avenida Madero. Na juhu, na Avenida 20 de Noviembre sú nakopené topánky, zatiaľ čo pozdĺž Bolívaru, desiatky výkladov ponúkajú hudobné nástroje. Na severe nájdete bižutériu na República de Colombia a República de Venezuela.

Condesa je plná lákavých trendy butikov, bizarných obchodíkov a predajní s gurmánskymi potravinami. V časti Roma je veľká časť maloobchodnej činnosti situovaná na Álvaro Obregón a Colima. Avenida Presidente Masaryk v časti Polanco, aj Rodeo Drive of Mexico, sú miesta kam sa treba vybrať ak hľadáte dizajnérske obchody a autorské produkty.

Populárne obchodné centrá a obchodné domy s dizajnérskymi odevmi a pobočkami medzinárodných reťazcov sú Plaza Loreto v San Ángel, Antara v časti Polanco a Reforma 222 na východnom konci zóny Rosa.

Trhy v Mexico City stoja určite za návštevu, a to nielen kvôli ich rôznorodému tovaru, ale aj kvôli zážitku z vášnivého  obchodovania. Vo väčšine štvrtí nájdete tianguis (pouličný trh), ktorý sa koná aspoň raz týždenne, kde sa predáva všetko od čerstvých potravín až po oblečenie a starožitnosti. Tianguis sa zvyčajne začína o 10:00 a zloží sa okolo 15:00. Víkendové trhy s dizajnérskymi predmetmi, odevmi a dokonca aj s ponukou jedla rastú v oblastiach Roma, Condesa a Juárez a prinášajú príjemnú atmosféru.

Vyjednávanie o cene je bežné na trhoch, kde nemajú označené ceny. Najlepším spôsobom je byť zdvorilý a požiadať o trochu nižšiu cenu ako ste ochotní zaplatiť, s úsmevom počkať na odpoveď, a potom sa dohodnúť na cene niekde uprostred.

Výber obchodov na turistických stránkach mesta - https://www.mexicocity.com/v/shopping/

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Kalendár sviatkov, slávností a udalostí na oficiálnych stránkach mesta - https://www.mexicocity.com/v/festivals/

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Basílica De Nuestra Señora De Guadalupe – v roku 1531 mal indiánsky konvertita Juan Diego na mieste bývalej aztéckej svätyne Cerro del Tepeyac  zjavenie Panny Márie. Katolícka cirkev mu uverila, až keď sa jej obraz zjavil na jeho plášti. Potom okolo tohto miesta postavili baziliku. Basílica De Nuestra Señora De Guadalupe bola postavená v 70. rokoch vedľa pôvodnej stavby (www.virgendeguadalupe.org.mx);

Casa de los Azulejos – jeden z klenotov mesta stojí asi jeden blok východne od námestia Zócalo. Stavba v španielsko-maurskom štýle bola postavená v 18. storočí, dnes tu sídli reštaurácia Sanborns, na schodisku môžete obdivovať nástennú maľbu José Orozca;

Catedral Metropolitana – stavba katedrály začala v roku 1573 a trvala dve a pol storočia. Dôvodom boli ruiny aztéckeho chrámu ležiaceho na tomto mieste predtým. Obrovská stavba katedrály tak neustále klesala a steny praskali. Počas omše by sa turisti po katedrále pohybovať nemali. Umelecké klenoty sú Altár kráľov (Altar de los Reyes) pochádzajúci z 18. stor., kaplnka anjelov a archanjelov (Capilla de los Santos Ángeles y Arcángeles), oltár Milosrdenstva (Altar de Perdón), alebo ponurá socha Krista (Señor del Veneno);

Xochimilco – plávajúce záhrady jazera Xochimilco (chinampas) boli ekonomickou základňou impéria Aztékov, neskôr sa jazero zmenilo na sieť kanálov. Okolo 180 km kanálov zostalo dodnes obľúbenou víkendovou destináciou obyvateľov mesta. Lode plaviace sa po kanáloch majú kapacitu od 14 do 20 osôb;

Monumento a los Héroes de la Independencia – symbol mesta, 45 metrov vysoká socha víťazstva, prezývaná 'El Ángel', bola odhalená pri oslave 100. Výročia mexickej revolúcie;

Monumento a la Revolución – stavba pamätníka revolúcie mala spočiatku byť miestom stretnutí parlamentu. V 30.tych rokoch 20. storočia tu boli uložené pozostaky revolucionárov ako Pancho Villa, Francisco Madero, Venustiano Carranza, Plutarco Elías Calles alebo Lázaro Cárdenas;

Templo Mayor - Teocalli Tenochtitlánu, miesto, kde Aztékovia uvideli symbolického orla, stred aztéckeho univerza. Práve tu sa konali obety, kedy bolo počas štvordňových osláv zabitých až 20 000 ľudí. Zachovali sa len niektoré časti obrovských aztéckych pyramíd, posledné etapy, alebo to čo videli (a zničili) španielski conquistadori už určite neuvidíte. V múzeu Templo Mayor sú artefakty objavené na mieste a získate tu dobrý prehľad o fungovaní aztéckej civilizácie (www.conaculta.gob.mx/);

Castillo De Chapultepec / Museo Nacional de Historia – viditeľná spomienka na mexickú aristokraciu. Stavba hradu začala v roku 1785, ale bola dokončená až po vyhlásení nezávislosti krajiny. Sídlil tu imperátor Maximilián, až do roku 1939 sídlo mexických prezidentov. Dnes tu sídli Národné historické múzeum (http://mnh.inah.gob.mx/);

Museo Casa Estudio Diego Rivera Y Frida Kahlo – ak ste videli film Frida, určite si spomeniete aj na toto miesto. Slávny pár v dome žil v rokoch 1934 – 1940. Samotná Frida tu žila päť rokov, potom ako sa z Rivierom rozviedla, odišla bývať do Casa Azul v Coyoacáne;

Museo Franz Mayer – oáza ticha a krásy so zbierkou mexického striebra, textilu, keramiky, alebo tradičného mexického nábytku nemeckého emigranta Franza Mayera (www.franzmayer.org.mx);

Museo Dolores Olmedo Patiño – jedna z najdôležitejších zbierok diel Diega Riveru sídli v prekrásnej haciende zo 17. Stor.  Dolores Olmedo Patiño bola až do svojej smrti patrónkou Diega Riveru. Nájdete tu asi 144 diel Diega Riveru, jedna izba je venovaná Fride Kahlo;

Museo de Arte Carrillo Gil (MACG) – stála zbierka diel mexických umelcov ako Rivera, Siqueiros alebo Orozco. Nechýbajú tu ani grafiky Paula Klee, Rouaulta, Braqua alebo Kandinského. Bonusom sú výborné dočasné výstavy;

Museo de Arte Moderno – opäť tu nájdete diela slávnych mexických umelcov 20. storočia (nechýbajú  Rivera, Siqueiros, Orozco, Kahlo, Tamayo alebo O'Gorman), atrakciou je asi najslávnejšie plátno Fridy Kahlo Las Dos Fridas;

Museo Frida Kahlo – ikona mexickej maľby sa narodila, žila a zomrela v „modrom dome“ šesť blokov severne od Plaza Hidalgo. Skoro každý návštevník mesta sa tu zastaví. Dom postavený jej otcom jej plný predmetov a memorabílií pripomínajúcich jej dlhý a vášnivý vzťah s manželom Diegom Riverom. Medzi atraktívne exponáty patria portréty Lenina a Stalina zavesené nad jej posteľou, alebo nedokončený portrét Stalina stojaci pre opusteným vozíčkom pre invalidov (http://www.museofridakahlo.org.mx/en/);

Museo José Luis Cuevas – múzeum prác lídra mexického umenia 50. rokov (www.museojoseluiscuevas.com.mx);

Museo León Trotsky – potom ako bol Lev Trockij vyhnaný zo Sovietskeho zväzu a odsúdený na smrť (v neprítomnosti), žil v Mexiku. V jeho múzeu na ulici Viena 45, nájdete vybavenie z čias kedy mu hlavu cencúľom prepichol Stalinov agent Ramón Mercader. Na terase domu nájdete hrob revolucionára s vytesaným kosákom a kladivom;

Museo Mural Diego Rivera – medzi najslávnejšie diela Diega Rivieru patrí nástenná maľba s názvom „Sen o nedeľnom popoludní v Alamede“ namaľovaná v roku 1947. 15 metrov dlhá a 4 metre vysoká maľba zobrazuje historické figúry ako Cortés, Juárez, imperátor Maximilián, Porfirio Díaz, alebo Francisco Madero a jeho tieň, generál Victoriano Huerta kráčajúci vpred z koloniálnej minulosti. Figúry sú usporiadané okolo Catariny (kostry v predkoloniálnom kroji), samotný Rivera a Frida Kahlo stoja za kostrou;

Museo Nacional de Antropología –  obrovské, veľmi dobré múzeum s obrovským počtom exponátov, nechýbajú ani popisky v angličtine. Nájdete tu celú mexickú históriu. Od predhispánskych čias, po dnešný život pôvodných obyvateľov Mexika (www.mna.inah.gob.mx);

Museo Nacional de Arte (Munal) – v zbierke Národného múzea umenia nájdete diela zo všetkých období mexického umenia po 20. Storočie. Výrazné sú maľby José María Velasca, zozbrazujúce údolie Mexico koncom 19. storočia (http://www.munal.mx/en);

Museo Nacional de la Estampa – národné grafické múzeum s viac ako 10 000 exponátmi, objavíte tu rôzne druhy tlačí a reprodukčných techník;

Museo Nacional de San Carlos – múzeum sídliace v nezvyčajnej rotunde, predstavujúce diela európskeho umenia od 16. po 20. Storočie. Nechýbajú ani diela majstrov ako Rubens, Van Dyck, alebo Goya;

Museo Rufino Tamayo -  zbierka výborného moderného umenia (www.museotamayo.org);

Palacio Nacional - Diego Rivera Murals – národný palác je domovom úradu prezidenta, ministerstva financií a dramatických nástenných malieb Diega Riveru. Predstavujú život Mexičanov od čias Aztékov po obdobie po mexickej revolúcii;

Papalote, Museo del Niño – múzeum, kde si deti budú môcť vytvoriť rádiový program, zúčastniť sa archeologických vykopávok, alebo vyskúšať rôzne technologické vynálezy;

Alameda Central – jediný väčší park v centre mesta obklopený najzaujímavejšími pamiatkami a múzeami. Bol založený koncom 16. stor., populárne miesto na oddych pre obyvateľov mesta;

Plaza de las Tres Culturas – miesto s turbulentnou históriou symbolizujúce stret troch kultúr – aztéckej, koloniálnej španielskej a modernej mexickej;

La Torre Latinoamericana – od roku 1956 je piata najvyššia budova Mexika orientačným bodom pre dezorientovaných turistov. Vďaka hlboko zapusteným pylónom vydržala už niekoľko zemetrasení. Výhľady zo 44. poschodia sú veľkolepé (samozrejme závisia od hustoty smogu);

Oltár Santa Muerte – oblečená v bielom rúchu, nosiaca čiernu, kučeravú parochňu, vo svojej kostnatej ruke zovierajúca kosu, siluetou pripomínajúca Mrs. Bates z filmu Psycho. Svätá smrť – Santa Muerte je rýchlo rastúcim mexickým kultom aj vďaka tomuto oltáru. V prvý deň každého mesiaca sa tu schádza asi 5000 uctievačov tohto kultu. Pozor, oltár sa nachádza vo štvrti Tepito, známej svojou kriminalitou;

El Zócalo – srdce Mexico City, Plaza de la Constitutión, pre miestnych obyvateľov Zócalo. Námestie merajúce 220x240 metrov, jedno z najväčších na svete. V roku 1520 ho dal Cortés vydláždiť kameňmi z aztéckych pyramíd, dnes okolo námestia nájdete Palacio Nacional, na severnej strane Catedral Metropolitana, na južnej strane Distrito Federal.  Západná časť patrí luxusným hotelom a obchodom s klenotmi;

Arena Coliseo – predstavenia plné násilia, mučenia a extrémnej krutosti sa mexickom hlavnom meste usporadúvajú trikrát do týždňa. Lucha libre – mexický variant amerického wrestlingu je populárnou formou zábavy. Agresívne divadlo, premiešané s mexickou mytológiou a teatrálnosťou môže byť veľmi zaujímavým zážitkom;

 

PASY

Mexico City Flexi Attractions Pass - ponúka bezplatné vstupy na atrakcie podľa vášho výberu. Môžete si vybrať tri, päť alebo sedem atrakcií z ponuky, plus dvojdňovú dopravu turistickým autobusom zdarma. Celkovo ušetríte až 40% z celkového vstupného. Vyberať sa dá z prehliadok so sprievodcom, múzeí, aj prírodných parkov. Cena sa líši podľa počtu miest, ktoré chcete navštíviť, 3 atrakcie stoja 85,61 USD a sedem atrakcií 166,03 USD.

 

LETISKO

Mexico City Benito Juárez International Airport (MEX)

 

INTERNET

www.mexicocity.gob.mx

https://www.mexicocity.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Mexico_City

 

APLIKÁCIE

Mexico City Map and Walks - aplikácia ponúka niekoľko peších výletov, počas ktorých je možné objaviť to najlepšie z Mexico City. Obsahuje podrobné mapy prechádzkových okruhov, navigáciu ktorá vás prevedie z jedného miesta do druhého, poskytuje prehliadku mesta, najlepšie múzeá a kostoly, informácie o nočnom živote,  shopping tour, aj detaily o historickom centre.

Mexico City Metro Map & Route Planner App – aplikácia je užitočným nástrojom na zjednodušenie verejnej dopravy. Aplikácia obsahuje oficiálnu mapu metra, plánovač trás, vyhľadáva najbližšiu stanicu metra aj Uber integráciu.

 

BEZ ZÁRUKY

Zocaló je najväčšie námestie v Latinskej Amerike a druhé najväčšie na svete (po Červenom námestí v Moskve). Mexičania sú paranoidní na stojany. So stojanom nesmiete fotiť v žiadnom múzeu, metre, ani v akejkoľvek budove. Aj keď sú mexické alkoholové zákony veľmi prísne, maloletým je povolené piť v sprievode staršej osoby, ktorá za nich vezme zodpovednosť.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa