Fínski vedci vyvinuli vakcínu na boj proti vymieraniu včiel

2018-12-17 16:00:00 |   |    | 

Fínski vedci podľa vlastného vyjadrenia vyvinuli prvú vakcínu na svete, ktorá chráni včely pred chorobami. Prináša to nádej na riešenie drastického poklesu stavu tohto hmyzu, čo by mohlo v budúcnosti spôsobiť globálnu potravinovú krízu, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.




Včely sú životne dôležité pre pestovanie úrody, pretože opeľujú tri z piatich plodín na celom svete tým, že prenášajú peľ zo samčích na samičie kvety. V uplynulých rokoch však včelia populácia vymiera dôsledkom syndrómu kolapsu včelstiev (CCD). Vina za tento fenomén sa dáva roztočom, pesticídom, vírusom, hubám alebo kombináciám týchto faktorov.

Výskum OSN v roku 2016 dokázal, že vyše 40 percent bezstavcových opeľovačov - obzvlášť včiel a motýľov - čelí vyhynutiu. Daná štúdia taktiež zistila, že ohrozených je aj 16,5 percenta stavcových opeľovačov, ako sú vtáky a netopiere. Vedci varujú, že vymieranie týchto druhov vyústi do vyšších cien za potraviny a rizika ich nedostatku.

Vakcína, ktorú vyvinul tím z Helsinskej univerzity, poskytuje včelstvám odolnosť voči chorobám spôsobovaným mikroorganizmami, ktoré môžu byť fatálne pre spoločenstvá opeľovačov.

"Ak vďaka tomuto lieku zachránime hoci aj malú časť včelej populácie, tak sme odviedli dobrú prácu a trocha prispeli k záchrane sveta. Aj dvoj- až trojpercentné zvýšenie stavu včiel by bolo obrovským úspechom," uviedla pre AFP vedúca výskumného tímu Dalial Freitaková.

Vakcinácia hmyzu sa dosiaľ považovala za nemožnú, pretože tieto tvory nemajú protilátky - jeden z kľúčových mechanizmov, ktorými iné živočíchy, ako aj človek bojujú proti chorobám.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa