Myšiarky ušaté trávia zimu v mestách, často sú ich na jednom strome desiatky

2018-12-27 08:00:00 |   |    | 

Myšiarky ušaté pravidelne trávia zimu v mestách. Na jednom strome sa ich pritom môžu zdržiavať desiatky, čo je fenomén, ktorý odborníkov fascinuje. "Spočítať, koľko myšiarok odpočíva v korunách stromov, nie je vôbec jednoduché. Mali sme prípady, kedy nám miestni ľudia povedali, že na tuji sedia tri sovy. V skutočnosti sme ich narátali 26," opisuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.



 

Myšiarky si podľa neho vyberajú skupinky prevažne ihličnatých stromov, najčastejšie v okolí kostolov, škôl či parkov. Ich prítomnosť prezradia vývržky (nestrávené zvyšky potravy) a trus. Podľa vývržkov odborníci vedia, že myšiarky sa živia najmä hlodavcami a v malej miere aj vtákmi o veľkosti vrabcov. "Majiteľov domácich miláčikov môžem ubezpečiť, že žiadneho malého psíka alebo mačku sme v potrave myšiarok nenašli," reaguje Veselovský na jednu z otázok, ktoré od ľudí dostáva.

Ak chcú ľudia vidieť myšiarky lietať, mali by ich pozorovať tesne pred západom slnka. "To je čas, kedy myšiarky potichu odlietajú na lov," hovorí Veselovský. Cez deň potom oddychujú a spia na stromoch. Ľudia by ich vtedy nemali rušiť. "Keď sa myšiarky cítia ohrozené, narovnajú sa a vystrú takzvné ušká, čo sú v skutočnosti pierka na ich hlave. Preto majú myšiarky pomenovanie ušaté," vysvetľuje odborník.

V okolí myšiarok by sa podľa neho ľudia mali vyhnúť ohňostrojom. "Zima je pre každého živého tvora ťažkým obdobím. Myšiarky šetria každý ťažko získaný kúsok energie. Zbytočne by sme ich nemali v tomto období vyrušovať," upozorňuje.

Aj vyrušovanie je dôvodom, prečo sa zimoviská môžu meniť. "Preto každý rok údaje o zimoviskách myšiarok aktualizujeme. Pomôcť so zberom údajov nám môže každý. Stačí, keď záujemca napíše miesto zimoviska, urobí dokumentačnú fotografiu a pošle nám tieto informácie na adresu mysiarky@dravce.sk, respektíve cez online formulár na www.dravce.sk/mysiarky," vyzýva Veselovský. Dodáva, že nahlásením údajov o zimovisku myšiarok ušatých môže ktokoľvek prispieť k poznaniu ich rozšírenia a možno aj získať zaujímavé ceny v súťaži.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa